Українців на Фейсбуку - понад мільйон

Автор/джерело -  © Дар’я Тарадай, Бі-Бі-Сі, Київ 



Дата публiкацiї - 22.01.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1845

Хоча один мільйон із півтора мільярда користувачів - це не надто багато, експерти вказують на швидкі темпи розширення аудиторії Фейсбук в Україні. Лише рік тому говорили про кількасот тисяч, а днями стало мільйон.

На Facebook, який жартома називають Мордокнижкою, “присіли” понад мільйон українців

Одна із затятих користувачів Фейсбуку аспірантка Дар'я Орлова розповідає, що зареєструвалася у тій мережі після візиту до США. Відтоді до десяти разів на день перевіряє свою сторінку.

"Я їздила на програму на літню школу до Гарвардського університету і я просто була вражена тим, наскільки там було багато розмов про Фейсбук. Тобто, при знайомстві всі постійно запитували, чи є ти у Фейсбуці. Ну, тому я й вирішила зареєструватись".

Дар'я розповідає, що спершу більше спілкувалася через Фейсбук з іноземними друзями, але нещодавно туди перемістилося чимало українців. І хоча найпопулярнішими соціальними мережами в Україні є В контактє та Однокласнікі, Фейсбук випереджає їх за темпами збільшення користувачів, - каже маркетинг-директор дослідницької компанії ІнМайнд Олена Житник:

"Якщо за такими мережами як “В контактє” та “Однокласнікі” дані не мають такої сильної динаміки протягом, скажімо, останнього кварталу, то за “Фейсбуком” динаміка протягом останнього року серйозна. І загалом, ми вважаємо, що в Україні будуть спостерігатися ті тренди, які ми бачимо і в інших країнах. Тобто, і далі буде зростати популярність мережі Фейсбук".

Скільки вас?

Точно порахувати кількість користувачів з певної держави важко, адже людина сама вирішує, яку країну вказати в анкеті під час реєстрації. Але українські інтернет-експерти не сумніваються, що українців на Фейсбуку вже мільйон. Популярність цього ресурсу в Україні, каже Олена Житник, цілком відповідає світовим тенденціям. Вона пояснює це тим, що сам Фейсбук докладає зусиль для того, щоб розширювати аудиторію. Так, посилання на свою персональну сторінку на Фейсбуку можна надіслати навіть тим людям, які на ньому не зареєстровані, і вони матимуть доступ до значної кількості інформації:

"Інші можливості, які надає Фейсбук, це можливість більш детально подивитися профіль особи, яку Ви шукаєте. Через пошукову мережу Ви одразу бачите сторінку, можете зайти і подивитися. І важливо те, що індексування Фейсбуку в пошукових мережах як міжнародного ресурсу, теж дуже добре. Активність така Фейсбуку, а додамо до цього цей художній фільм "Соціальна мережа", який нещодавно вийшов, додає Фейсбуку все більше і більше популярності в Україні".

Стрічка "Соціальна мережа" Девіда Фінчера, в основі якої реальна історія створення Фейсбуку гарвардським студентом Марком Цукербергом, впевнено перемагає на кінофестивалях, і її називають одним з найвірогідніших претендентів на американський "Оскар".

Про вплив Фейсбуку свідчать і нові слова, які ця мережа привнесла в мову. Наприклад, слово "лайкнути" (від англійського "like" - виявляти симпатію), тобто позначити сторінку, фото чи коментар на Фейсбуку як такі, що сподобалися.

Фейсбук як рушійна сила

Про вплив цієї соціальної мережі говорять і в політиці. Фейсбук дозволяє створювати різноманітні групи, члени яких інформують нових учасників і мобілізують їх до участі в акціях протесту. Так чимало іноземних медіа охрестили нещодавні заворушення в Тунісі Фейсбук- та Твіттер- революцією. Прихильники цієї ідеї наводять приклад, як миттєво соціальні мережі підхопили новину про самоспалення торгівця Мохаммеда Буазізі, яка підштовхнула соціальні протести в тій країні.

Політолог Олексій Гарань погоджується, що в закритих суспільствах соціальні мережі допомагають не лише інформувати людей, але й виводити на вулиці.

"Вони дуже важливі для громадянського суспільства. Якраз у суспільствах, де починає обмежуватися демократія, або де є авторитарні системи, саме там це є ефективним, бо дозволяє швидко розповсюдити інформацію і навіть підняти людей на певні соціальні акції".

Саме "згортанням демократії" називає ситуацію в Україні член парламенту від НУНС Олесь Доній. І в цих умовах, каже він, Фейсбук може стати в нагоді опозиції.

Непідконтрольний владі. Поки що?

"Доводиться використовувати більш новітні технології, які поки що непідконтрольні владі. Зокрема, і інтернет, і зрозуміло, що соціальні мережі. Це дуже швидка комунікація, дуже швидке донесення інформації від першоджерела до різних місць в Україні".

І хоча у самого пана Донія на Фейсбуці вже дві сторінки, бо на першій він не зміг додати в друзі всіх охочих - у нього їх там вже близько 5-ти тисяч, він визнає і обмеженість соціальних мереж. Зокрема, каже, що не всі українці мають доступ до Інтернету, і називає соціальні мережі ефективним способом донести ідеї, але НЕ обговорити. Навіть затята прихильниця Фейсбуку, Дар'я Орлова каже, що скептично ставиться до запрошень в політичні групи чи на акції.

"У більшості випадків, абсолютній більшості випадків, я просто ігнорую запрошення, тобто, мені навіть нецікаво зайти подивитися. Це за рідкісними винятками або, якщо це дуже близькі якісь мої друзі, які кидають запрошення чи запрошення позначити сторінку як таку, що сподобалася, приєднатися до якоїсь акції".

Виклик 21-го століття

Олександр Ольшанський, заступник голови правління інтернет-асоціації України, наголошує, що Фейсбук є лише нейтральним інструментом, і попри всю його популярність, його ефективність залежить від самих користувачів. Водночас, експерт звертає увагу і на небезпеки, які несуть соціальні мережі, і зокрема Фейсбук як найпопулярніша з них. Це - проблема захисту персональних даних. Пан Ольшанський називає її викликом двадцять першого століття.

"Люди, на жаль, не розуміють, наскільки все це серйозно. Звичайно, хтось обов'язково шкодуватиме, що вони щось колись виклали в мережу, і це буде масовим явищем. Треба пам'ятати, що мережа нічого не забуває. Нічого видалити звідти не можна. Якщо Ви колись щось туди виклали, воно там назавжди навіть, якщо Ви його видалили. Ці дані хтось міг проіндексувати, запам'ятати. Ця проблема буде, і чим раніше люди з нею ознайомляться, тим краще".

А одне з найбільш обговорюваних питань на світових форумах зараз, кажуть експерти, це те, як завершити свою реєстрацію в соціальній мережі.

Від “Аратти”. Користуючись нагодою, запрошуємо приєднатися до нашої сторінки в мережі Facebook!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.