Суки - це не собаки. Це люди, які не здатні відчувати чужий біль...

Автор/джерело -  © Марта Борисова, Олена Маковець,“Газета по-київськи” 



Дата публiкацiї - 4.02.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1868

Садистська постанова Кабміну, яка заборонила застосовувати єдиний (!) препарат для загальної анестезії тварин з арсеналу ветеринарів, тепер прирікає на біль не когось, а особисто вашого Тузика або Мурку.

Кабмін заборонив єдиний препарат для анестезії тварин

Тобто - будь-яку тварину, якій потрібна операція під загальним наркозом: від банальної стерилізації до онкології.

“Покращення життя” зачепило і друзів наших менших

Постановою Кабміну № 4 від 5 січня 2011 року «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р.. № 770 І від 10 жовтня 2007 р. № 1203» кетамін (каліпсовет), який входить до складу препаратів, які використовуються у ветеринарії для проведення загальної анестезії тварин, віднесений до психотропних речовин і заборонений до використання.

Але нічого іншого немає! Ветеринар не має права взяти і вколоти «людську» анестезію: у лікаря є список дозволених до застосування препаратів, де ця сама «людська» не значиться. Використовувати щось не з цього списку, - означає порушувати закон.

Те, що в списку залишилося - наприклад, такі препарати, як «Ромітар», «Ксіла», «Бутомідор», - застосовуються для премедикації перед загальною анестезією. У перекладі з на зрозумілу моау - лише ДОПОМАГАЮТЬ знеболюванню, але НЕ знеболюють. По суті «Ромітар», «Ксіла» та подібні до них роблять тварину нерухомою: і ваш Тузик або Мурка лежать на операційному столі - не сіпаються, слухняні, - і ніби як все добре. За винятком того, що їм як і раніше ПЕКЕЛЬНО БОЛЯЧЕ.

 

Київським ветеринарам доводиться відкладати операції. Знущатися над тваринами вони не згодні, на відміну від гицелів з Кабміну

Ветеринари відгукуються про постанову двома короткими фразами: «Ми в шоці» і «Це садизм». Операції зупинені. Але якщо з кастрацією можна почекати, то як бути при переломах, травмах, кесаревому розтині при пологах, та інших станах, які потребують термінового оперативного втручання, не знає ніхто.

«Кетамінові репресії» в Україні - похідне боротьби з розповсюдженням наркотиків. І - той самий випадок, коли разом з водою вихлюпують дитиниу. Кажуть, свиня бруд скрізь знайде. Так само і наркоман завжди знайде, чим «вколотися і забутися». А тепер, виходить, «наркоманити» доведеться навіть найбільш законослухняним «язвеннікам і трєзвєнікам»: людина, в якої болить душа за свого вихованця, піде на все, щоб тому не було боляче. Якщо для проведення операції потрібен наркотик - знайде, купить. А лікар - не коновал, а справжній лікар, той, хто пішов у медицину, хоч і у ветеринарну, щоб рятувати життя, - його вколе. І обидва «наркобарона» підуть за статтею.

Задумаєшся над цим - і знаєте, ось навіть як-то хочеться знерухомити тих, хто підписав цей постанову, і просто дати їм відчути те, на що вони прирікають тих, хто не може себе захистити і у кого і так немає ніяких прав.

Для того, щоб кетамін дозволили використовувати, потрібно отримати ліцензію на діяльність, пов'язану з обігом наркотичних і психотропних речовин. Але зробити цього ніхто не встиг. І не встигне найближчим часом.

Відкритим текстом

«Ліцензію отримати практично нереально»

Оксана Рудь
, голова Асоціації спеціалістів ветеринарної медицини:

- Ми подали листа до Кабміну з проханням відкласти введення постанови на 90 днів, щоб ветеринари могли використовувати кетамін до в'язниці на 6-8 років. Це питання мало розглядатися на засіданні Кабміну 2 лютого, але поки не розглядалося. Неофіційно нам говорять, що внести якісь кардинальні зміни не можна. Ситуація жахлива, і не всі до кінця розуміють, що це означає. Якщо зараз проводити операцію без кетаміну, тварина буде відчувати біль. Жодний нормальний ветеринар і господар не погодиться на таке. Це садизм.

У мене пачка листів від ветеринарних асоціацій Європи, у них в голові не вкладається, як можна було прийняти таку постанову. Справа навіть не в тому, що це викачка грошей ще на одну довідку. Її отримати практично нереально. Треба пройти кілька експертиз, але якщо психологічну - ще можна, то отримати погодження від МВС зможуть одиниці. Там потрібна окрема кімната, сейф, грати на вікнах не менше 16 мм. Переобладнання можуть дозволити собі тільки великі клініки. Але найголовніше, що ліцензія видається юрособам, а 90% ветеринарів працюють як приватні підприємці.

«Департамент не проти відстрочки, але контроль необхідний»

Ігор Стасюк
, заступник директора департаменту Держкомнаркоконтроля:

- Рішення про обмеження використання кетаміну було прийнято після серйозного аналізу зловживань на чорному ринку. Враховуючи рекомендації Міжнародного комітету з контролю над наркотиками, з нашого боку були дані пропозиції Кабміну обмежити доступ до таких препаратів. У той же час ми розуміємо всі складнощі, і зі свого боку будемо підтримувати пропозицію ветеринарних лікарів та виробників лікарських препаратів з приводу відстрочки.

 

Олександр Дука

А як у них?

Російських тварин рятували громадськість і Бріджит Бардо


У Росії в 2003 році була зроблена спроба заборонити кетамін, яка призвела до масових акцій протесту. Каталізатором послужила справа ветлікаря Олександра Дуки (на фото). Він, після вступу в силу постанови, попрямував за викликом до собаки. Виклик виявився підставним: коли лікар набрав кетамін у шприц, увірвалися співробітники Держнаркоконтролю з відеокамерою і поняті. Кілька місяців Дука провів у СІЗО, а в Росії в цей час велася боротьба і за нього конкретно, і за скасування постанови. До Путіна особисто зверталася відома зоозахисниця і акторка Бріджит Бардо.

- Ми організували масові протести, - розповів «Газеті ...» Каміль Галімов, головний лікар московської клініки «Bon Pet», де працював Олександр Дука. - Нас підтримала величезна кількість і просто власників тварин, і знаменитостей. Ми організовували мітинги під будівлею суду, коли йшли засідання, збирали журналістів. І це працювало, що було видно по зміні ставлення суддів. Дуже допомогли Михайло Касьянов, який був прем'єр-міністром, Валерія Новодворська, Леонід Ярмольник, Наталія Фатєєва. Так простіше назвати тих, хто не підтримав.

- Як ці 9 місяців ви проводили операції?

- Скажу чесно: у мене кетамін був. І його дуже хотіли у нас знайти, але якось інтуїтивно ми відчували підставу. Одного разу принесли мишку в банці, явно підвальну, з пухлиною. Кажуть: «Робіть операцію». Я попросив дістати. «Діставайте самі, ви ж ветеринар» - «Але ви ж господарі». Після цього пішли. Не брали і відвідувачів, які були без тварин. І весь цей час боролися.

Закінчилося все тим, що через 9 місяців нам дозволили використовувати препарати для наркозу, а з Олександра зняли звинувачення. Головне, щоб була людина, група, яка буде організовувати, а суспільство підтримає.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.