Загадковий теракт у Мінську дає простір для пересудів

Автор/джерело -  © InoPressa 



Дата публiкацiї - 12.04.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1955

Учора на станції метро в центрі столиці Бєларусі прогримів вибух: 12 осіб загинули, більш як 100 поранено. Що мали на меті організатори? Політизувати населення? Посилити ізоляціонізм “останньої диктатури Європи”? Відвернути від катастрофічного стану економіки?

У будь-якому випадку мантра Лукашенка про стабільність і безпеку Бєларусі стала непереконливою, опозиціонери побоюються гонінь.

У понеділок увечері в Мінську, на станції метро, ​​розташованої неподалік від будівлі президентської адміністрації, стався вибух, повідомляє The New York Times. За даними на момент публікації статті, загинули не менше як 11 людей, поранено понад 100. Вибух загострив і без того напружену політичну ситуацію в Бєларусі. За вибух поки що ніхто не взяв на себе відповідальності.

У Мінську, на відміну від Москви, мусульманські сепаратисти з півдня Росії ніколи ще не здійснювали терактів, зазначає газета. У Бєларусі немає мусульманського повстанського руху, а Лукашенко позиціонує себе як стабілізаційну силу. "Але після грудневого переобрання Лукашенка, яке його суперники засудили, назвавши фальсифікацією, Бєларусь зіткнулася з політичними чварами", - пише видання, нагадуючи про акцію протесту опозиції 19 грудня і її розгін.

"До і після виборів опозиція, незадоволена Лукашенком, поводилася переважно мирно, але в останні роки відбувалися нез'ясовні вибухи" - газета нагадує про вибух бомби в одному з парків Мінська в 2008 році ("влада так і не встановила мотиву злочину") і два вибухи у Вітебську в 2005 році.

"Я припускаю, що нам могли цей "подарунок" завезти ззовні. Але нам треба подивитися і в себе", - заявив Лукашенко. Він звернувся до глав силових відомств: "Мужики, нам кинуто серйозний виклик, потрібна адекватна відповідь, і її треба знайти. Я вас попереджав, що нам спокійного життя не дадуть. Хто вони? І з відповіддю на це запитання прошу поквапитися".

SPIEGEL ONLINE назвав матеріал про вибух в Бєларусі "Бомба нізвідки". Організатори теракту невідомі, президент Лукашенко оголосив полювання на терористів, опозиція побоюється нового сплеску репресій. Вибух стався в самому серці диктатури, яка, як мантру, повторює запевнення в стабільності і безпеки, зауважує Беньямін Біддер.

Насправді теракт у Мінську виглядає дуже загадково, визнає кореспондент. До вибуху не звучало ані погроз, ані застережень; на відміну від членів НАТО або сусідньої Росії, Бєларусь не втягнута у збройні конфлікти з мусульманськими повстанцями.

 

Міліція роздала фоторобота ймовірного злочинця

Разом з тим у Мінську поповзли чутки. Фотографія злочинця висить у кожному чиновницькому кабінеті Бєларусі, пишуть анонімні блогери, маючи на увазі Президента. "Жахлива підозра, - пише журналіст, - проте в опозиційних колах подейкують, що теракт міг організувати сам Лукашенко або його наближені зі спецслужб, щоб відвернути увагу від внутрішньополітичних проблем у країні". Як підкреслює Біддер, тепер Бєларусі доводиться давати раду серйозним економічним труднощам.

Білоруський автократ Олександр Лукашенко відреагував на вибух жорсткими словами: вибух у мінському метро був продуманою акцією з метою підірвати в країні мир, і він не відкидає, що це був "подарунок" з-за кордону, повідомляє австрійська Die Presse.

У те, що Лукашенко і його оточення інсценованим ними терактом хочуть відвернути населення від економічних проблем, російський експерт з питань СНД Олексій Власов не вірить. Не виключено, каже він, що теракт можна приписати певній силі всередині бєларуських еліт, яка починає власну гру.

Віденський експерт з Бєларусі Ганс-Ґеорґ Гайнріх вважає цілком імовірним, що, приміром, Віктор Шейман, сірий кардинал режиму Лукашенка, може бути причетний до цього вибуху з метою посилити в країні менталітет ізоляціонізму. Також може бути, що теракт організовано антиєвропейськими силами всередині еліт, щоб політизувати людей, припускає він.

"Найбільш стримано висловлюється мінський політолог Олександр Федута, який лише кілька днів тому вийшов зі слідчого ізолятора після грудневого арешту. Найімовірнішою йому бачиться версія про спробу дестабілізації ззовні. Ісламізм у Бєларусі до уваги не береться, каже він, залишаються, мабуть, Росія або якісь особи з Росії, які вже давно не представляють російську державу, але котрі мають інтереси в Бєларусі", - повідомляє видання.

Теракт у мінському метро, ​​за словами опозиціонерів, може стати приводом для подальшого закручування гайок і масштабних репресій у Бєларусі, пише італійська La Repubblica. За офіційною версією, мова йде про "внутрішній тероризм". Про це оголосив президент Бєларусі Олександр Лукашенко, підтверджуючи прогнози правозахисників і знаменитих вигнанців. "Вони звинуватять опозицію, щоб виправдати чергове закручування гайок і надати сенс масштабним репресіям, що посилилися в останні місяці", - заявив політолог Павло Шеремет, бєларус, нині журналіст незалежного російського журналу "Огонёк".

Інші висувають гіпотезу про те, що теракт є провокацією секретних служб уряду, місцевого КДБ. Дуже рано робити якісь висновки, але, незважаючи на удавану подібність, поки що всі відкидають версію про те, що теракт може мати кавказьку матрицю.

"Після масових маніфестацій протесту, що пішли слідом за президентськими виборами в грудні минулого року, після масових арештів і сотень заяв про зникнення політиків, що виступали проти Лукашенка, Бєларусь переживає глибоку кризу. І не тільки політичну, - йдеться в статті. - Стрімко падає курс місцевого рубля. Зростання цін здається безупинним. Уряд звернувся до Москви з проханням про надання величезного кредиту, мотивувавши прохання тим, що в країні "склалася надзвичайна ситуація". Учора це прохання стало виглядати ще більш вмотивованим".

Переклад українською - NEWSru.ua

 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.