Стадії розвитку відносин. Коли народжується Кохання?

Автор/джерело -  © Ольга Валяєва, “Школа життя” 



Дата публiкацiї - 11.10.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2139

Є звична думка про те, що Кохання - це Почуття. Тоді воно може просто піти, згаснути, померти - і ми не відповідаємо за це.

Я й сама раніше так думала, поки не прочитала книгу Стівена Кові «7 навичок високоефективних родин». (Мені вона більше подобається, ніж «7 навичок високоефективних людей» - і написана простіше, і дуже багато особистих прикладів, і дружина Стівена Сандра є співавтором цієї книги.) Кові дуже ясно показує, що справжнє Кохання - це дія. Служіння, яке ми здійснюємо в ім’я коханої людини і для неї. А зовсім не той стихійний виплеск гормонів, який описується в книгах і піснях.

Марина Таргакова дуже добре пояснює, що є 7 стадій відносин між чоловіком і жінкою. Перші три ми всі знаємо, та й не по одному разу.

Голод

Знайоме багатьом почуття довгого очікування зустрічі, дзвінка. Коли поруч з ним кожної хвилини мало. Хочеться знову і знову чути, бачити, торкатися...

Якщо провести аналогію з вивченням іноземної мови, то це стадія кайфу. Коли подобається звучання слів, цікаво, як будується речення, хочеться вже говорити цією мовою.

Насичення

Це стадія рівного ставлення. Ми вже можемо одне без одного ходити в гості. Нам цікаво разом, але до певної міри.

На цій стадії вивчення мови стає нуднувато, навіть здається, що багато чого вже відомо. Перестаєш робити домашні завдання, починаєш позіхати на уроках...

Відраза

Це той момент, коли він починає мене дратувати навіть тим, що дихає поруч. Мало того, що голиться рідко, постійно мене квапить, не любить мою маму, так ще й у вухо так огидно дихає! Починаються постійні сварки на порожньому місці, їх неможливо контролювати, і після них з’являється спустошення, коли здається, що ці відносини померли, і в них нічого більше не буде.

На цьому етапі іноземна мова теж дратує. Вона здається дико складною зі своїми безглуздими артиклями і відмінами, неправильні дієслова дратують своєю кількістю. Здається, що у мене це ніколи не вийде, і тому простіше кинути.

На цій стадії велика частина стосунків розвалюється. У цій точці вмирає Закоханість - та сама хімія кохання. У цей момент здається, що десь є той, який краще. І можна знайти іншого - і з ним знову знайти «щастя» - прискорений пульс, блискучі очі, політ думок...

Деякі пари, щоправда, знаходять вихід у тому, щоб з третього ступеня перейти знову на перший - тобто бурхливо посваритися, тиждень не бачитися, і потім знову - стадія Голоду. Щоправда, зазвичай, у підсумку такі стосунки теж закінчуються розривом.

Є ще неконструктивний варіант співіснування поруч через певні зиски - дітей, квартири, побуту. Але це навіть не схоже на шлюб - це швидше союз двох біороботів.

Але є третя альтернатива, яку бачать далеко не всі. А ті, хто бачать, не завжди за нею йдуть. Тому що це праця. Але саме тут і починає зароджуватися Кохання.

Терпіння

Найчастіше до цієї стадії доходять сім’ї з дітьми. У подружжя з’являється розуміння, що з цим треба щось робити, так як розлучення травмує дітей. І треба змінювати себе. Так хтось починає працювати зі своїм егоїзмом і намагається побачити індивідуальність іншого партнера. Перестає робити з нього «щось», намагається побачити його справжнє «Я». Сварки теж є, але вони вже керовані, є розуміння, що потрібно просто пережити і перечекати цей момент. Ця аскеза завжди винагороджується.

Стадія вивчення мови така ж - ми перестаємо прогулювати заняття, придушуємо позіхання і намагаємося побачити суть в новій мові.

Борг - виконання обов’язків

Це та точка, в якій починає народжуватися Кохання. Нарешті, я можу бачити, що поруч зі мною - не моя копія, а абсолютно інша Особистість. У нього свої риси характеру, звички, смаки. Я більше не прагну водити його на свої улюблені фільми, а питаю - який фільм хоче подивитися він. Я починаю бачити його чесноти. Більше того, я бачу свої недоліки. І я розумію, що я могла б робити для Коханого більше і краще. Я переключаюсь з думок про те, що він мені винен, на думки про те, що я йому винна. Тут народжується повага.

Точно так само виконання домашніх завдань, заучування форм дієслів, діалогів, текстів дає повагу до мови. І це дійсно перший крок до того, щоб оволодіти нею повністю

Божественна дружба

На цій стадії ми вже можемо говорити по душах - ми бачимо один одного, ми чуємо один одного, ми стаємо найкращими і найближчими друзями. Зростає довіра, а разом з ним спонтанність і легкість змін. Ми можемо легко обмінюватися енергією, думками, почуттями.

Так само і мова все глибше проникає в наше життя, і ми починаємо її відчувати - інтуїтивно вставляти слова, формувати фрази, експериментувати.

Божественна любов

Про неї дуже добре написано в Біблії.

Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!
Ніколи любов не перестає!... (1 послання до Коринтян 13:4-8)


І саме ця стадія відносин з іноземною мовою є «вільним володінням» - коли ти можеш мовою писати, читати, думати, спілкуватися...

Більшість союзів вмирає після третього ступеня, а Любов народжується тільки на п’ятому...

Якщо говорити про статистику за часом, то «Хімія любові» триває максимум 18 місяців. Потім неминуче приходить пересичення, а за ним і все інше.

Але є і хороша новина - якщо над відносинами працювати, вчитися терпіти і виконувати свої обов’язки, то через 5-7 років в сім’ї з’явиться Любов.

Якщо говорити про себе, я бачу, що ми зараз активно переходимо на п’яту - я відчуваю, як змінюються взаємини, що навіть у запалі сварки я знаю, що це (чи то пак сварка) пройде. Я починаю бачити чесноти чоловіка і свої недоліки - і мені вже соромно за моменти, коли я не виконую щось зі своїх обов’язків. Я намагаюся робити по максимуму можливостей - хоча егоїзм і лінь іноді-таки перемагають.

Бувають (і дуже часто) моменти, коли я бачу шостий рівень - тому що останні роки ми дуже любимо говорити по душах.

Але напевно, коли ми до нього прийдемо, - дізнаємося, що зараз у нас тільки квіточки.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.