Хто ці люди?

Автор/джерело -  © Олексій КРИВОШЕЄВ, NOVA UKRAINA.ORG 



Дата публiкацiї - 8.11.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2172

Те, що відбувається останні кілька років в Україні, — це… Я навіть не можу дібрати цензурних слів, щоб хоча приблизно охарактеризувати своє ставлення до того, про що говоритиму нижче. Перш ніж викласти суть, зазначу: це почалося ще за президентства Віктора Ющенка. А нині — набуло масового, катастрофічно-загрозливого масштабу.

Що ви бачите, коли вмикаєте телевізор? Правильно: політичні, танцювальні, реаліті-, кулінарні та ще купу всяких шоу. Про їхню якість не говоритиму. Своє ставлення до них я вже висловлював неодноразово. Але мова зараз не про те. У мене питання: чому все оце телевізійне місиво, яке транслюється в українському ефірі, остаточно перетворилось на філію російського телезомбування?

І це почалось не вчора. Ще за президентства Віктора Ющенка в українському телепросторі з’явилися перші «ластівки». Російські журналісти почали витісняти вітчизняних. Відомі імена — Савік Шустер, Матвій Ганапольський, Євген Кисельов — після того як путінсько-медведєвська адмінмашина закрутила гайки в російському медіапросторі, перекочували в Україну. Тоді це було сприйнято нормально і навіть з якоюсь гордістю. Мовляв, от бачите, які авторитети їдуть працювати до нас! Я теж так вважав, але…

Але тепер все стало іншим. Російські шоумени та журналісти всюди. Політичні шоу ведуть росіяни. «Велика політика» — екс-журналіст російського НТВ Євген Кисельов. «Шустер Live» — російсько-європейський Савік Шустер. Гумористична програма «Велика різниця» — російський ведучий Іван Ургант. Музична програма «Ранкова пошта» (проект українського ТБ) — Максим Галкін і Алла Пугачова. Танцювальне шоу «Майдан’s» — російський співак-шоумен Сергій Лазарєв. (До речі, знайомий політтехнолог розповідав, що «Майдан’s» має два завдання: зайняти Майдан, щоб різні протести витіснити із центру Києва і щоб у пам’яті людей затерти асоціацію з революцією на Майдані 2004 р.)

У різних співочих шоу ціла зграя російського шоубізу: Діана Арбеніна і Стас П’єха («Голос країни»), Філіп Кіркоров («Шоу № 1») і т. д. Ведучі концертів: той-таки Ургант, Галкін, Ксенія Собчак. Дедалі частіше в ефірі з’являється шоухам, якого чомусь називають «епатажним журналістом», Отар Кушанашвілі.

А хто гості цих концертів, шоу і телепрограм? У переважній більшості це ті ж таки російські зірки, ведучі, журналісти й навіть опальні політики кшталту Бориса Нємцова.

Скажете, що я русофоб? Навряд чи. Я поважаю Кисельова і Шустера — це непересічні журналісти. Мені подобається музика Діани Арбеніної, а Іван Ургант, на мою думку, дуже талановита людина. Але!

Чому витіснили з ефіру наших? Хіба гірші за російських журналістів Віталій Портніков і Сергій Лещенко, Андрій Куликов і Мустафа Наєм, Наталка Соколенко й Ілона Довгань, Віталій Гайдукевич і Єгор Соболєв? Де поділись ді-джей Паша, Ігор Чайка і Євген Рибка? Їх нахабно витіснили із загальнонаціонального інформаційного простору!

Спитаєте, чому? Та тому, що наші живуть у своїй країні й хочуть бачити її кращою. Їх важко купити і змусити робити й говорити щось, що нашкодить нашій країні. А росіяни — не більше ніж найманці, які працюють за гонорар. Знаю російського журналіста (просто редактор невеликого відділу на одному з українських каналів), який їздить в Україну на роботу. У понеділок вранці він прилітає в Бориспіль літаком з Москви. Тут тиждень працює, а в п’ятницю ввечері летить додому в Москву, до дружини і дітей. І сьогодні він і такі, як він, тут, а завтра… знову в себе у Росії. Їх навряд чи хвилюватиме, що буде з Україною. Головне — аби платили. А платити будуть, доки український «піпл хаває».

Чому я про це пишу? Все просто. Вранці увімкнув новини на каналі «Інтер». Другим сюжетом ранкового інформаційного випуску був сюжет про те, як Путін і Медведєв покатались на комбайні та спробували себе в ролі комбайнера. І два «синхрони» (так телевізійники називають пряму мову в сюжеті), де прем’єр і президент РФ розказують про свої враження і плани з розвитку сільського господарства. Правда, дуже потрібний сюжет для українського глядача? Отже, нас не цікавить, що відбувається на наших полях і куди веде Україну наш президент? Головне — знати, що в Росії?

Додам ще кілька запитань. Хто всі ці люди в українському ефірі? Хто ті люди, які допускають, щоб наш ефір був таким? Хто за це відповідатиме перед нами? І скільки ми, громадяни України, будемо це «хавати»?

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.