Нью-Йорк оговтується після руйнівного урагану

Автор/джерело -  © Юрій Дулерайн, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 1.11.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2608

У Сполучених Штатах ураган «Сенді», який прокотився уздовж Атлантичного узбережжя країни, спричинив велику руїну в Нью-Йорку й Нью-Джерзі.

Нині, значно послаблений, він просувається в західному напрямку. Тим часом райони, що зазнали нищівного удару природи, намагаються повернутися до нормального життя.

На жаль, поки що не можна казати, що найгірше вже позаду. Щоправда, фондова біржа Волл-Стріт відновила діяльність, але уся південна, нижня частина Манхеттена залишається без світла, а біржа розташована саме в тому районі, і вона змушена сидіти на бензиновому генераторі.

Напередодні у Вестчестері універмаг господарчих товарів, це мережа крамниць Home Depot, оголосила на своєму сайті про щойно отриману партію зі 100 генераторів.

Рідко коли в Америці почуєш слово «дефіцит», але бензинові генератори геть усі розкупили, очікуючи атаки «Сенді», хапали, немов гарячі пиріжки. Люди, очевидно, передчували, що електрику виб’є.

Отож на ті 100 генераторів негайно вишикувалася довжелезна черга, десь 500 охочих.

Без електрики сидять мільйони людей в усіх районах і на майже усій території острова Лонг-Айленд, оскільки дерева й телеграфні стовпи, падаючи під буревієм, пообривали дроти.

Метро далі не працює. Кажуть, що воду з тунелів будуть відпомповувати ще кілька днів, а метро – це, можна сказати, кровоносні судини великого міста, 468 станцій.

Транспортне управління, щоправда, обіцяє відновити рух поїздів метро 1 листопада, але урізаний приблизно наполовину. Південна частина підземки залишається під водою.

 

Отож люди пересуваються автівками, і рух на вулицях просто жахливий. До того ж у нижньому Манхеттені світлофори у багатьох місцях не діють. Автомобільні тунелі деякі й далі затоплені.

Відповідно багато крамниць, підприємств, дрібних і більших, стоять зачинені.

Манхеттен увечері порожній, вкритий темрявою.

Що ж до деяких містечок у Нью-Джерзі, сусідньому штаті, то таке враження, ніби якась чорна сила пройшлася бороною по них – суцільні руїни. Примарна картина.

Школи нью-йоркські досі не відновили навчання, обіцяють відкрити їх не раніше як 1 листопада.

Досі палають хати у Квінсі та у Брукліні, зокрема, на Брайтон-Біч. У Квінсі згоріло дощенту 100 будинків. Це пояснюють тим, що люди без електрики були змушені користуватися свічками, і то не завжди обережно.

 

До президентських виборів – менш як тиждень

Кандидати на главу держави, чинний президент Барак Обама і республіканець Мітт Ромні, за останніми опитуваннями, йдуть приблизно нарівні, з різницею у пару відсотків в той чи інший бік, тому у ці дні велике значення мають публічні промови кандидатів.

Тим не менше, президент скасував усі виступи на мітингах прихильників. Він вважав за потрібне зосередитися на допомозі потерпілим районам Нью-Йорка і Нью-Джерзі. Барак Обама оголосив ці штати районами «великої катастрофи» з тим, щоб виділити федеральні кошти на відбудову.

Подекуди місцеві й штатні урядовці не можуть домовитися з федеральними щодо розподілу тих коштів.

«Я сказав мерам міст і губернаторам штатів, що у разі, коли вони чують відповідь «ні» від федерального уряду, – сказав Обама, – вони можуть зателефонувати особисто мені у Білий дім».

Звертаючись до потерпілих від катастрофи, президент наголосив: «Америка з вами. Ми підтримуємо вас і ми зробимо все, що в наших силах, щоб допомогти вам підвестися».

Тим часом Мітт Ромні організував у штаті Огайо збір продовольчих пожертв на користь тих, хто постраждав від буревію «Сенді».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.