Індіанці піраха - найбільш безтурботний народ на Землі

Автор/джерело -  © «МАКСИМ» 



Дата публiкацiї - 20.02.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2734

Найкращий спосіб створити щось унікальне в соціальному плані - це відмежуватися від решти людства і робити вигляд, що ви тут одні такі. Зі справжніми цінностями і знанням правильного шляху. А все, що за морем, за стіною, за залізною завісою, - це морок, марево і провокація.

Щасливі, тому що без часу

Ну що ж, пальму першості у цій галузі у нас заслужено отримують індіанці піраха, що вибрали собі найбільш дикий спосіб існування - багато в чому завдяки тому, що їм дуже довго вдавалося взагалі не мати ніяких зв’язків з людством (коли ти живеш посеред глухої бразильської сельви, дуже важко вибиратися в гості до інших цивілізацій).

Письменник і місіонер в минулому Деніел Еверетт 30 років жив серед піраха. За цей час він зневірився у людських цінностях сучасного світу, зате навчився, надягаючи з ранку шорти і капці, ретельно обстежувати їх на наявність павуків, скорпіонів і гігантських мурах, що жалять.

Люди, які не сплять

Що говорять одне одному люди, відправляючись спати? У різних культурах побажання звучать, звичайно, по-різному, але в основному всі вони висловлюють надію промовця на те, що його опонент буде спати міцно, солодко, бачити уві сні рожевих метеликів і прокинеться вранці свіжим і повним сил. Пірахською ж «Добраніч!» звучить як «Тільки не думай спати! Тут усюди змії!» (книга, яку Еверетт написав про своїх друзів-індіанців, так і називається: «Don’t sleep there are snakes!»). Піраха вважають, що спати шкідливо. По-перше, сон робить тебе слабким. По-друге, у сні ти ніби вмираєш і прокидаєшся трішки іншою людиною. І проблема не в тому, що ця нова людина тобі не сподобається - ти просто перестанеш бути собою, якщо станеш спати надто довго і часто. Ну і, по-третє, змій тут і насправді багато. А окрім змій тут повно інших отруйних і агресивних гадів, не кажучи вже про духів, які сидять у кущах і тільки й мріють про те, щоб стрибнути тобі на шию і непомітно висмоктати в тебе кров з потилиці. Так що піраха не сплять ночами. Дрімають уривками, по 20-30 хвилин, притулившись до стіни пальмової хатини або прикорнувши під деревом. А решту часу розмовляють, сміються, майструють щось, танцюють біля вогнищ і грають з дітьми та собаками. Тим не менш, сон потихеньку видозмінює і піраха - будь-хто з них пам’ятає, що раніше замість нього були якісь інші люди.

«Ті були набагато менші, не вміли займатися сексом і навіть харчувалися молоком з жіночих грудей. А потім ті люди всі кудись поділися, і тепер замість них - я. І якщо я не буду довго спати, то, можливо, і не зникну. Виявивши ж, що фокус не вдався і я знову змінився, я беру собі інше ім’я...» В середньому піраха змінюють ім’я раз у 6-7 років, причому для кожного віку у них є свої відповідні імена, так що за іменем завжди можна сказати, - мова йде про дитину, підлітка, юнака, чоловіка або старого.

 

Піраха ніколи не замислюються про майбутнє, тому що просто не вміють цього робити

Люди без завтра

Можливо, саме такий устрій життя, при якому нічний сон не розділяє дні з неминучістю метронома, дозволило піраха встановити дуже дивні відносини з категорією часу. Вони не знають, що таке «завтра» і що таке «сьогодні», і також погано оперують поняттями «минуле» і «майбутнє». З прикмет колеса часу в сельві - лише часті сезони дощів, що змінюються сезонами відносно сухими, так що жодних календарів, рахунку часу та інших умовностей піраха не знають. А тому вони ніколи не замислюються про майбутнє, оскільки просто не вміють цього робити. Еверетт вперше відвідав берег притоки Амазонки - річки Маїс, поряд з якою розташовані поселення піраха, - в 1976 році, коли про піраха майже нічого не було відомо науці. Цей лінгвіст-місіонер-етнограф випробував перше потрясіння, коли побачив, що піраха не роблять запасів їжі. Взагалі. Щоб плем’я, що проводить фактично первісний спосіб життя, не піклувалося про день прийдешній - такого за всіма канонами бути просто не могло. Але факт залишається фактом: піраха ніяк не запасають їжу, вони просто ловлять її та їдять (або не ловлять і не їдять, якщо мисливсько-рибальське щастя їм зраджує). Думка про те, щоб засушити, закоптити, заготовити що-небудь про запас, просто не приходить їм у голову. Теж вірно: навіщо старатися, якщо наступного разу замість тебе може прокинутися який-небудь зовсім сторонній хлопець? Нехай мерзотник сам попітніє, махаючи острогою на річці. Їхні жінки саджають овочі і деякі злаки на маленьких городах в сельві - у піраха єдиний приклад господарської далекоглядності, далі цього справа не йде. Коли у піраха немає їжі, він ставиться до цього флегматично. Йому взагалі незрозуміло, навіщо їсти кожен день, та ще по декілька разів. «Ви знову їсте? Ви ж помрете!» - говорили сусіди-піраха, відвідуючи Еверетта з сімейством під час другого сніданку або раннього обіду. Самі піраха їдять не частіше двох разів на день і нерідко влаштовують собі розвантажувальні дні навіть тоді, коли їжі в селі багато.

Довгий час місіонерські організації терпіли фіаско, намагаючись напоумити серця піраха і направити їх до Господа. Ні, піраха привітно зустрічали представників католицьких і протестантських місіонерських організацій, із задоволенням прикривали свою наготу красивими подарованими шортами і з цікавістю їли консервований компот з банок. Але на цьому спілкування фактично закінчувалося. Жоден місіонер так і не зумів вивчити мову піраха, і жоден піраха не навчився розбирати серії дивних звуків, що вилітають з верхнього отвору цих милих білих людей. Тому Євангельська церква США, підбираючи кандидата на катехизацію бідних дикунів, зробила розумну річ: туди послали молодого, але талановитого лінгвіста. Еверетт був готовий до того, що місцева мова виявиться важкою. Але він помилявся, в чому чесно зізнався тридцять років потому: «Ця мова не була складною, вона була унікальною. Нічого схожого на Землі більше не зустрічається». Те, що в ній всього сім приголосних і три голосних, - це ще дурниця. Куди більше було проблем зі словниковим запасом. Займенників, скажімо, піраха майже не знають, і, якщо їм дуже потрібно показати в мові різницю між «я», «ти» і «вони», піраха невміло користуються займенниками, які вживають їхні сусіди - індіанці-тупи (єдиний народ, з яким піраха досі абияк контактували). Дієслова та іменники у них особливо не розділяються, і взагалі будь-які звичні нам мовні норми тут, схоже, втоплені за непотрібністю. Наприклад, піраха не розуміють сенсу поняття «один». Ось борсуки, ворони і собаки розуміють, а піраха - ні. Для них це настільки складна філософська категорія, що будь-хто, хто спробує розповісти піраха, що це таке, заодно може переказати їм теорію відносності. Цифр і підрахунку вони не знають, обходячись лише двома поняттями: «декілька» і «багато». Дві, три і чотири піраньї - це декілька, п’ять - туди-сюди, а ось шість - це вже явно багато. А що таке одна піранья? Це - просто піранья. Простіше європейцю розтлумачити, навіщо потрібні артиклі перед словами, чим пояснити піраха, навіщо рахувати піранью, якщо це піранья, яку не варто рахувати. Тому піраха ніколи не повірять у те, що вони - маленький народ. Їх 300 чоловік, а це, безумовно, багато. Про 7 мільярдів з ними говорити марно: 7 мільярдів - це теж багато. Вас багато, і нас багато, це просто чудово. Тим не менш, дізнавшись, що таке гроші і які чудові речі можна виміняти на ці папірці, піраха відмінно управляються зі своїми фінансами. Не вміючи рахувати і не розуміючи номіналу купюр, вони точно знають, якої висоти повинна бути гірка пляшок гіркої води - кашаси, яку за цю рожеву штучку дадуть бразильці з далекого села.

Люди без ввічливості

«Доброго дня!», «Як справи?», «Дякую», «До побачення», «вибачте», «будь ласка» - масу слів люди великого світу використовують, щоб показати, як добре вони одне до одного ставляться і як піклуються про комфорт одне одного. Нічого з вищезгаданого піраха не говорять. Жодних вітань, прощань і вибачень. Вони і без всього цього одне одного люблять і не сумніваються, що і всі навколишні апріорі щасливі їх бачити. Ввічливість - це побічне дитя взаємної недовіри - почуття, якого піраха, за твердженням Еверетта, позбавлені повністю.

Люди без кольору

Проживаючи в серцевині розбурханої ​​фарбами сельви, в оточенні найстрокатіших на світі птахів, квітів і комах, піраха якось не спромоглися навчитися розрізняти кольори. Слів, що позначають фарби цього світу, у них усього два: «темне» і «світле». Від думки, що всі вони поголовно дальтоніки, довелося відмовитися, після того як піраха відмінно пройшли тест на кольороподіл, упізнавши в змішанні різнокольорових точок силуети метеликів і тварин. Все ж підозри, що у піраха є певні проблеми з кольоросприйняттям, підкріплюються тим, що вони майже не перуть одяг, немов не помічаючи, що той покритий брудними плямами. Ну а що стосується запаху, то жодних проблем: піраха майже не потіють.

 

Люди без сорому

«Почуття сорому знайоме останньому дикуну» - це спостереження етнографів також зазнало краху після оприлюднення відомостей про піраха. Так, сором як усвідомлення своєї невідповідності прийнятим нормам формується дуже рано - як у дитині, так і в будь-якому суспільстві. Ти надзюрив у штани, ти не помстився ворогові - і все, втрата обличчя неминуча. Причому люди цивілізовані і, стало бути, мислячі більш широко, справляються з цією бідою куди простіше, ніж представники примітивних племен, які часто воліють розпороти собі живіт, аби не втратити самоповаги. Якщо, звичайно, мова не йде про піраха. Піраха не розуміють, що таке сором, провина або образа. Якщо Хааіохааа упустив рибу у воду, це погано. Риби немає, - обіду немає. Але при чому тут Хааіохааа? Адже він просто впустив рибу у воду. Якщо маленький Кііхіоа штовхнув Окіохкіаа, то це погано, тому що Окіохкіаа зламав ногу і потрібно її лікувати. Але це сталося тому, що це сталося, ось і все. А якщо Кохо застрелив з лука білу людину, так це тому, що той хотів вкрасти у нього гірку п’яну воду, але тепер все добре. Якщо сім’я білої людини сердиться, вона може спробувати вбити Кохо.

«Дивна згоду, що панує між піраха, нагадало мені про рай», - пише Еверетт. Піраха живуть в моногамних шлюбах, але рівно до тих пір, поки це влаштовує обох. Якщо чоловік погано полює і не може прогодувати родину, дружина шукає собі іншого чоловіка. Якщо дружина не ловить рибу, не вирощує в городчику овочі та не ходить з собаками полювати в ліс на дрібну дичину, то чоловік, з точки зору піраха, має повне право кинути її, особливо якщо та перестала бути молоденькою і гарненькою. Кожен має право робити те, що йому хочеться, причому жодні сором і провина не нависають над головами піраха. Навіть маленьких дітей тут не лають і не соромлять. Їм можуть повідомити, що хапати вугілля з багаття нерозумно, дитину, що грає на березі притримають, щоб та не впала у річку, але лаяти й виховувати піраха не вміють. Іноді ця повага до чужих прав приймає форми, що лякають європейця. Якщо немовля не бере материнські груди - значить, ніхто не буде годувати його насильно: йому видніше, чому він не їсть. Якщо жінка, що пішла до річки народжувати, не може розродитися і третю добу голосить на увесь ліс - значить, вона не хоче народжувати насправді, а хоче померти. Нема чого йти туди і відмовляти її робити це. Ну, чоловік ще може піти поговорити з нею - раптом у нього знайдуться вагомі аргументи. Але навіщо туди намагається бігти біла людина з дивними залізними штуками в коробці?!

У піраха дивно мало ритуалів, звичаїв та релігійних уявлень. Навіть у племен, що ведуть ще більш примітивний спосіб життя, звичайно куди більш різноманітний набір цих цінностей. Піраха знають, що вони, як і все живе (за винятком, може бути, бразильців і Деніела Еверетта), - діти лісу. От є мавпи, є ягуари, а є піраха. Ліс сповнений таємниць ...навіть ні, ліс - це Всесвіт, що позбавлений ​​законів, логіки і впорядкованості. І більшу частину того, що там, у лісі, відбувається, піраха не можуть побачити, - як крокодил, сидячи в річці, не може побачити, що булькає в казанку, поставленому на вогонь перед хатиною, лише запах долине до його вивернутих ніздрів. У лісі мешкає безліч духів. Наприклад, туди йдуть всі мертві і ведуть там загадковий спосіб життя, який і не варто намагатися зрозуміти. Еверетта вразило, наскільки піраха, жителі сельви, побоюються його. Одного разу там загубився літній мисливець, і плем’я знайшло його на третій день буквально напівбожевільним від жаху. «Зрозуміло, - говорили піраха, - ліс посміявся над ним як слід». Але страх піраха - це не страх європейця. Коли ми боїмося, нам погано. Піраха ж вважають страх просто дуже сильним почуттям, не позбавленим певного чарівності. Можна сказати, що вони люблять боятися.

«Піду в ліс, трохи побоюся і добуду їжі», - з посмішкою говорить мисливець, вішаючи на плече свій довгий лук. Одного разу Еверетт, прокинувшись вранці, побачив, що вся село зібралося на березі. Виявилося, туди прийшов якийсь знайомий дух, який бажав про щось попередити піраха, ось вони і вийшли з ним побалакати. Вийшовши на пляж, Еверетт виявив, що натовп, що стояв навколо порожнього місця і злякано, але жваво з цим порожнім місцем розмовляв. На слова «Але там же нічого немає, я там нічого не бачу!» Еверетту відповіли, що йому і не належить бачити, так як дух прийшов саме до піраха. А якщо лісу потрібен буде Еверетт, ось тоді до нього буде надіслано персонального духа у вигляді міні-літака або моторного човна - з білими зазвичай буває саме так. І взагалі, чого це Ксоогіаі (так піраха звали Еверетта десять років, перш ніж змінили йому ім’я уперше) так турбується про духів? Він же сам прийшов сюди з примарного світу - невже все забув про своє минуле життя?

Люди без бога

Напевно, читачеві вже зрозуміло, що все вищеперелічене робило піраха майже неможливим об’єктом для місіонерської роботи. Ідея єдиного бога, наприклад, буксувала серед них з тієї причини, що з поняттям «один» піраха, як уже говорилося, не дружать, а слова «бог» в їх словнику немає. Повідомлення про те, що їх хтось створив, теж сприймалися піраха з подивом. Треба ж, такий великий і недурний начебто чоловік, а не знає, як робляться люди. Створити людини дуже легко: треба засунути свою хаху в жіночу дірочку. Так як слова «образ», «концепція», «програма» і «ідея» аж ніяк не значилися в лексиконі піраха, Еверетт намагався викручуватися як міг. «А хто помістив його в хаху?» Піраха переглядалися і висловлювалися в тому дусі, що сьогодні дуже жарко і Ксоогіаі, схоже, напекло голову. «Ви знаєте, що буде, коли ви помрете?» «Знаємо, - відповідали піраха. - Ось ми не дуже знаємо, що відбувається з нами до того, а з мертвими-то все в порядку. Тусуються собі в лісі і у вуса не дують! »

Історія Ісуса Христа в перекладі на пірахську теж виглядала не надто переконливо. Поняття «вік», «час» і «історія» для піраха порожній звук. Слухаючи про дуже добру людину, яку злі люди прибили до дерева цвяхами, піраха запитували Еверетта, чи бачив він це сам. Ні? Чи бачив Еверетт людину, яка бачила цього Христа? Теж ні? Тоді як він може знати, що там було?

Тридцять років навчання піраха основам християнства не пройшли для Денієла Еверетта марно: сьогодні він переконаний атеїст. Живучи серед цих маленьких (середня вага чоловіки піраха - 40 кг, зріст - 150 см), напівголодних, таких, що ніколи не сплять, нікуди не поспішають, постійно веселі та не знають ні гріха, ні віри людей, він прийшов до висновку, що людина куди більш складна істота, ніж розповідає Біблія, а релігія не робить нас ні кращими, ні щасливішим. «Піраха - найщасливіший народ на Землі, - пише він. - Лише через багато років я зрозумів, що це мені потрібно вчитися у них, а не навпаки».

 

Дзвінок другу

Деякі герої наших статей настільки реальні люди, що їм можна зателефонувати і задати кілька запитань. Ось, наприклад, ми зателефонували Деніелу Еверетту.

- Якщо піраха не сплять, невже вони не втомлюються?

- Вони сплять, але не так багато, як ми до того звикли. Їм достатньо поспати одну-дві години на день, коли закортить. Іноді вони сплять довго, а в якийсь день можуть і зовсім не лягати. У них немає ніякого режиму дня, і регулярний восьмигодинний сон для них не має жодного сенсу.

- Яка середня тривалість життя?

- Схоже, що 40-50 років.

- Ця народність вимирає або зростає?

- Їхня кількість зростає, зараз популяція налічує 700 осіб.

- Що сприйнято ними із предметів цивілізації?

- Мачете, алюмінієвий посуд, сукні, нитки, сірники, рибальські снасті, спортивні труси, сокири та кілька інших пристосувань. В цілому - вкрай мало, якщо порівнювати з іншими племенами, - їхніми сусідами по Амазонії.

- Чи є у них розуміння власності? Чи можливо уявити, що піраха вкрав або вбив? Чи бувають конфлікти?

- Їх розуміння власності дуже обмежені. Лук зі стрілами для чоловіка і сукня для жінки є суто особистими предметами, хоча вони можуть їх обміняти або позичити комусь. Більшість інших речей - загальні. Вони часто беруть одне у одного те, що знадобилося. На їхню думку, якщо людина не користується предметом, то він йому і не потрібен. Однак, якщо ти засмучений втратою речі, тобі її повернуть. У будь-якому випадку немає ні насильства, ні важких переживань через матеріальні питання.

- Я можу приїхати і залишитися з ними жити?

- Якщо вони дадуть свою згоду, то звичайно.

Переклад українською - «Аратта.Вікно в Україну»

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.