Дослідження: в Україні бізнес-клімат кращий у регіонах

Автор/джерело -  © Анастасія Зануда, BBC Україна 



Дата публiкацiї - 15.04.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2801

Харківська, Львівська, Донецька області, місто Київ та Дніпропетровська область очолили рейтинг інвестиційної привабливості регіонів, вперше розрахований в Україні.

Загалом іноземні інвестиції в Україну на порядок менші, аніж у її найближчих сусідів

Рейтинг укладали Київський міжнародний інститут соціології та Інститут економічних досліджень та консультацій на замовлення Державної агенції з інвестицій.

Останні п’ять позицій обіймають Полтавська, Кіровоградська, Запорізька області, місто Севастополь та Чернівецька область.

Як наголошує директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, рейтинг не є оцінкою соціально-економічного розвитку регіону, а відбиває лише його інвестиційну привабливість з точки зору самих інвесторів.

"Як Сонце чи Місяць"

Доволі цікаво, як у регіонах ставляться до такого чинника стримання інвестицій, як корупція, каже пан Бураковський.

Міжнародні організації та самі бізнесмени називають корупцію в Україні однією з головних причин малого обсягу інвестицій. Проте у регіонах, за словами експерта, до корупції ставляться "як до Сонця чи Місяця - тобто явищ, які можуть подобатися чи не подобатися, але людині просто треба існувати із ними". Тому серед перешкод для бізнесу в регіонах корупцію ставлять десь на десяте місце, додає пан Бураковський.

"Це дуже сумно, бо це свідчить про те, що бізнес адаптувався до такого страшного явища, як корупція, що вже навіть не вважає його перешкодою", - каже економіст.

Харківщина живе за Черчиллем

Ще однією несподіванкою у результатах дослідження стало місце Києва, який за абсолютними обсягами інвестицій є безумовним лідером.

"Порівняно невисоке місце столиці (четверте - Ред.), очевидно, пов’язане з тим, що тут працює інший інвестор, більш вимогливий. Такий, що може вирішувати питання на рівні центральної влади, а відтак, і ставлення до Києва, як до локації бізнесу, є дуже своєрідним", - каже Ігор Бураковський.

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Андрій Моченков каже, що лідерство Харківщини у рейтингу інвестиційної привабливості він пояснює тим, що керівництво області втілює принцип, озвучений британським прем’єром Вінстоном Черчиллем: "Вже сьогодні робити те, про що інші подумають лише завтра".

Представник Харківської обласної влади похвалився приходом в регіон такого знакового інвестора, як Shell. Він також розповів, як область планує розвивати випуск ІТ-продукції із високою доданою вартістю у "Технополісі "П’ятихатки" та розбудовувати "село майбутнього".

 

М’які і жорсткі чинники

Індекс інвестиційної привабливості регіонів визначали за так званими "жорсткими" і "м’якими" чинниками.
Жорсткі - це ті, які дуже важко змінити, наприклад, природні і трудові ресурси, інфраструктура. На м’які чинники можна впливати, передусім, представникам влади.

Саме ці, м’які фактори, визначають інших лідерів рейтингу. Наприклад, за ефективністю роботи державних органів Харківська область опинилася лише на п’ятому місці, а Київ - взагалі на 26-му.

За простотою адміністративних процедур столиця лише на 13-й позиції, за сплатою податків та рівнем відкритості влади - на 20-й, за рівнем дотримання прав власності - на 23-й, а за корупцією - на 24-й із 27 позицій.

Саме тому директор з розвитку бізнесу представництва PricewaterhauseCoopers Енді Кузич радить дивитися на переможців рейтингу у м’яких факторах.

Якщо відкинути жорсткі чинники, то перше місце посіла Львівська область, яка стала лідером і за відкритістю влади.

За діловим кліматом перед веде Харківська. За ефективністю державних органів та адміністративними процедурами перше і друге місця розділяють Закарпатська та Житомирська область. За дотриманням прав власності та протидії корупції перед ведуть Чернівецька та Житомирська області. Податки та збори легше за все сплачувати у Черкаській області. А от діловий оптимізм найсильніше відчувається у Криму.

П’ятірка інвестиційних лідерів

1. Харківська область
2. Львівська область
3. Донецька область
4. місто Київ
5. Дніпропетровська область

П’ятірка інвестиційних аутсайдерів

27. Чернівецька область
26. місто Севастополь
25. Запорізька область
24. Кіровоградська область
23. Полтавська область

Утім, незважаючи на те, що Україна є найбільшою країною в Європі, через яку проходять чотири із 10 міжнародних транспортних коридорів, що країна володіє третиною світових запасів чорнозему, за роки незалежності вона отримала на порядок менше іноземних інвестицій, ніж її сусіди. Впродовж останніх років найбільшим іноземним інвестором в Україну був Кіпр, звідки, як вважають експерти, просто реінвестувалися гроші українських олігархів, свого часу виведені з країни для "оптимізації податків".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.