Пгляд цивільної людини: як відбувається третя хвиля мобілізації на Харківщині

Автор/джерело -  © Олександра Індюхова, DW 



Дата публiкацiї - 8.08.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3200

Чимало зголошуються добровольцями, але чимало таких, хто спантеличений мобілізаційною повісткою.

Кореспондентка DW провела день в одному з військкоматів у Харківській області.

25 липня набув чинності закон про третю чергу мобілізації. Мобілізація триватиме 45 днів. Щодня чоловіків відправляють на підготовку у військові частини. Зокрема, й у Харкові.

Приблизно 2000 чоловіків були призвані з Харківщини у зону АТО під час першої і другої черг мобілізації. Третя черга почалася наприкінці липня і триватиме 45 днів. Скільки буде призвано цього разу, в обласному військкоматі не розголошують. Заступник військового комісара області Юрій Калгушкін назвав DW тільки головні критерії відбору: "Обов’язково – це досвід служби в армії. В першу чергу, зараз потрібні фахівці з ремонту авіа- та автотехіники, зв’язку; мінери, медики, водії. В другу чергу – стрілки, грантометники, снайпери."

Полковник пояснює, що не усі потраплять до "гарячих точок" АТО, є багато роботи "навколо війни". Відправляти мобілізованих одразу "на фронт" теж ніхто не планує. Підготовка до цього триватиме не менше 2 тижнів.

І добровольці, і уклоністи

"А це правда, що за ухиляння від армії загрожує 12 років ув’язнення?" - питає DW чоловік на велосипеді, що приїхав зі своїм товаришем до Орджоникідзенського військкомату Харкова. Почувши, що покарання може бути максимум 5 років, з полегшенням видихає. Його друг вже підписав повістку і вийшов сказати, що пішов на медкомісію. Обидва вважають, що за годину знову поїдуть на пляж.

Дещо не розуміє реалій і ще один чоловік, який прийшов з повісткою, навіть підписав, але каже, що не може піти у армію: "Як я зараз піду? В мене дружина і маленька дитина!". "Якби у Вас було п’ять дітей, Вас би звільнили. Тут у всіх є діти. От ми відправляємо батьків трьох-чотирьох дітей. Ви маєте обов’язок захищати Батьківщину", - відповідає йому полковник – районний військком Олександр Житко.

40-річного Андрія вже очікує машина, аби відвезти у військову частину, на підготовку. "А мене ніхто і не питав, чи я хочу. Я прийшов взагалі-то стати на військовий облік в цьому райвійськкоматі, а мене відправляють!" - каже чоловік DW. Співробітниця військкомату нагадує йому, що він особисто підписав згоду на мобілізацію. "Так, але я погодився бути електриком і водієм. Проти братів-руських воювати не буду!" - відповідає він. На питання DW щодо "захисту Батьківщини від терористів" каже, що "не дуже розуміє ситуацію, але хоче розібратися на місці".

Разом з ним відправляють у військову частину 35-річного Сергія Каменських. Він син військового, прийшов добровольцем, хоче до старшого брата у 92-ту механізовану бригаду ЗСУ. З ним поряд мати, підтримує його вибір: "Коли був Майдан, вони ще сперечалися зі мною. Але зараз зрозуміли, що не можна допустити, щоб тут у нас стало, як на Донбасі". "А що робити? Тут роботи немає, а дивитися на те, що там відбувається, спокійно неможливо!" - додає Сергій. Він усвідомлює рівень загрози для життя: "Я взагалі-то розвідник і дещо вмію".

Більш відвертий інший чоловік, який представився "вченим з університету", він отримав повістку і одразу прийшов у військкомат: "Гарматним м’ясом я бути не хочу, але більш за все я не хочу бути зрадником".

Треба змінювати підходи?

Під третю хвилю мобілізації підпадають чоловіки від 30 до 40 років, якщо рядові, і до 45 років, якщо офіцери. Здебільшого це люди з вже налагодженим життям, котрі мають роботу і родини. Це також чоловіки, які служили в армії ще "радянського взірця", акцентує військовий політолог В’ячеслав Целуйко: "Серед них більше симпатиків Росії, порівняно з 20-річними хлопцями, більш "проукраїнськими", яких призивали раніше".

Це підтверджує і 35-річний Антон, який особисто виписує і розносить повістки ще з квітня. Тоді він прийшов "на фронт" добровольцем. Але, попри досвід служби у прикордонних військах та СБУ, був залишений при штабі. "Не відчиняють двері, їхні жінки кричать, ображають, чоловіки виходять з погрозами, відмовляються. Таких випадків зараз стало більше. І я вже спокійно на це дивитися не можу", - ділиться Антон.

На думку заступника обласного військкома Калгушкіна, "наявність різних настроїв" не завадить виконанню плану щодо мобілізації – в харківській картотеці більше 300 000 військовозобов’язаних: "В Харківській області порушено тільки 5 кримінальних справ щодо уклоністів. Бажаючих все ж таки більше, ніж небажаючих". "Якщо держава хоче перемоги в АТО, то має скористатися наявністю бажаючих професіоналів. Таких, як я, багато, але чомусь не відправляють!" - обурюється Антон. Він збирається знов вимагати від керівництва "відправки на фронт".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.