Як правильно знайомитися і зберегти стосунки

Автор/джерело -  © Бі-Бі-Сі Україна 



Дата публiкацiї - 11.03.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3371

Шукаєте ідеального партнера? Цікавитеся, чи будуть ваші стосунки тривалими? Такі запитання рано чи пізно виникають у багатьох. То як же знайти "свою" людину і втримати її?

Ханна Фрай, авторка книжки "Математика кохання", розповідає про магічну формулу з трьох складників.

1. Пишайтесь собою: акцентуйте те, що вас відрізняє

Усім, хто колись реєструвався на сайті знайомств, знайома ця мука – як обрати найкраще профільне фото, з бездоганною зачіскою, сяючою шкірою і чарівною усмішкою. Виявляється, це не варте клопотів.

Миловида зовнішність не є запорукою успіху на теренах інтернету. Навпаки, якщо деяким людям ви здаєтеся непривабливим, це може зіграти вам на руку.

На перший погляд, це суперечить логіці, але статистика це підтверджує. Крістіан Раддер, математик і співзасновник сайту знайомств OKCupid, вже десять років збирає та аналізує різноманітні дані про охочих познайомитись.

Зокрема, користувачі сайту можуть оцінити привабливість інших користувачів за шкалою від 1 до 5. Щоб дослідити, як пов’язані привабливість і популярність, пан Раддер і його помічники взяли випадкову вибірку з 5 тисяч жінок і порівняли середню оцінку за привабливість кожної з тим, скільки повідомлень на місяць вона отримувала.

Можна було б подумати, що привабливість буде надійним показником популярності. Але насправді, як з’ясувала команда OKCupid, цим показником є розкид між найвищими і найнижчими оцінками.

Інакше кажучи, ті, кого оцінювали неоднозначно, – часом як "дуже вродливих", а часом як "потворних", – загалом мали більший успіх, аніж ті, яких всі вважали "гарненькими".

Це стає зрозумілим, якщо поставити себе на місце відправників повідомлень. Якщо ви бачите однозначно вродливу жінку, то підозрюєте, що не ви одні дійшли такої думки, а значить, вона вже отримує дуже багато повідомлень. Ви вирішуєте, що краще не ганьбитися і не долучатися до безперспективного змагання.

З іншого боку, якщо у зовнішності людини є щось дивацьке чи нестандартне, ви думаєте, що когось це точно відлякає, конкуренція буде меншою, а значить, варто спробувати сили.

 

Лорен Урасек має найбільше повідомлень на сайті OKCupid

І звідси витікає перша порада. Більшість людей, обираючи фото для сайту знайомств, стараються приховати те, що може здатись комусь негарним. Але треба робити якраз навпаки.

Обираючи профільне фото, не бійтесь когось відштовхнути. Ваша мета - не зібрати якнайбільше компліментів з широких мас, тож не виставляйте себе стандартною красунькою чи красунчиком. Підкресліть свої особливості - це найкращий спосіб привабити тих, хто вас по-справжньому оцінить.

І ось доказ: найбільше повідомлень на сайті OKCupid (станом на минуле літо) отримала Лорен Урасек, візажист з Манхеттена з екстравагантною зовнішністю і пристрастю до стилю ретро, що доповнюється кількома великими й помітними татуюваннями.

Отже, акцентуйте те, що відрізняє вас від інших. Пишайтесь своєю лисиною, покажіть це тату, не втягуйте животик – щоб виділитись в Інтернеті, достатньо бути собою.

 

2. Будьте активні: домагайтесь бажаного

Уявіть, що разом з іншими самотніми людьми ви прийшли на вечірку, де усі мають на меті з кимось познайомитися. Як вам краще поводитися? Сидіти і чекати, поки хтось до вас підійде, чи самому підійти до найпривабливішої людини, попри ризик бути відштовхнутим? І до кого краще підійти, щоб мати найбільше шансів на успіх?

Якщо дозволити вечірці розігратися за старомодним сценарієм "кавалери запрошують дам", кожен хлопець підійде до найбажанішої дівчини. Тоді кожна дівчина, до якої підійде більш ніж один хлопець, обере з них того, хто їй до вподоби, решта ж хлопців перейдуть до другої у рейтингу своїх уподобань, і так далі.

За умови, що ніхто не хоче залишитися один, рано чи пізно усі знайдуть собі пару.

Описаний метод, згідно з яким одна група обирає серед іншої, відповідає "алгоритмові Ґейла-Шеплі". З цього алгоритму випливає один важливий наслідок: ті, хто проявляють ініціативу, завжди отримують набагато кращих партнерів, ніж ті, хто лише очікує пропозицій.

Це досить зрозуміло на інтуїтивному рівні. Якщо ви маєте активну позицію, починаєте згори свого списку і поступово просуваєтеся униз, врешті ви зупинитеся на найкращому партнерові з тих, для кого ви прийнятні. Якщо ж ви сидите і вичікуєте, то опинитеся з найгіршою з прийнятних для вас осіб.

Незалежно від типу стосунків, які ви прагнете побудувати, завжди вигідно брати ініціативу на себе.

 

3. Не мовчіть: кажіть, якщо вас щось не задовольняє

Навіть найкращі пари часом сваряться. Але математики дослідили: те, ­як ви сваритеся, визначає ваші шанси на тривалі стосунки.

Психолог Джон Готтман протягом багатьох років записував розмови одружених пар, яких просив обговорити найскладніші питання у їхніх стосунках.

Під час обговорень пан Готтман та його помічники фіксували, вимірювали та підраховували усе, що тільки можна: тиск партнерів, їхній пульс, нервові імпульси і те, як це все співвідносилося зі змістом сказаного.

На основі цього дослідники навчилися передбачати, з точністю до 90%, чи розлучиться та чи інша пара за кілька років.

Вони виявили, що у хороших стосунках подружжя мають глибоко вкорінену позитивну думку одне про одного, і це відображається у словах, які вони вживають навіть під час сварки. Вони схильні приписувати неприємні вчинки партнера надзвичайним обставинам: "Вона просто стомлена", "Останнім часом у нього багато стресу на роботі".

У стосунках, приречених на розрив, усе було навпаки. Партнери були низької думки одне про одного, а погані вчинки використовували лише для підкріплення цієї думки: "Ти завжди така!", "От бачиш, який ти егоїст!".

Але статистикою все не обмежилося. Джон Готтман об’єднав зусилля із математиком Джеймсом Мюрреєм, і разом вони розробили математичну модель на основі своїх спостережень.

Модель передбачає, що у стосунках слід особливо зауважувати прогресію негативних емоцій, а саме те, що дослідники назвали "порогом негативності". Цей показник відповідає тому, скільки негативної поведінки має проявити один партнер, щоб спровокувати другого на бурхливу реакцію.

Я завжди думала, що у хороших стосунках головне – знаходити компроміси і не намагатися змінити іншу людину. Відтак, найкращими мали б бути пари, що не зважають на неприємні моменти (мають високий поріг негативності).

Але дослідники виявили, що і тут усе навпаки!

Найкращий шанс лишитись разом на довгі роки був якраз у подружжів з низьким порогом негативності – тих, хто не боїться оголошувати вголос свої думки і претензії.

Такі пари вирішують незначні проблеми у стосунках на постійній основі і не допускають, щоб ті накопичувались місяцями, допоки не вибухнуть.

Тож нехай ваше спілкування буде позитивним, відкритим і чесним! Хто б міг подумати, що математика підкаже нам такий приємний життєвий шлях?

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.