Будапешт. Майдан. Криза. Три погляди на одну подію

Автор/джерело -  © Аратта-Україна 



Дата публiкацiї - 20.09.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=362

Більше доби у столиці Угорщини тривали масові акції протесту, які супроводжувалися зіткненнями із поліцією. Детонатором цих стихійних акцій громадян стало оприлюднення “плівок угорського Мельниченка”, на яких соціаліст-прем'єр розмовляв із партактивом, називаючи все своїми іменами. Але це поверхня. Ми ж спробуємо надати вам інформацію із трьох різних джерел, аби ви для себе зробили висновки, провівши паралель із Україною. А дещо спільне - явно проглядається...

Прем'єр-міністр Угорщини Ференс Дюрчань

Порядок в Угорщині "буде відновлений"

Прем'єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань(Ferenc Gyurcsany) попередив учасників акцій протестів, що вони не повинні намагатися повторити безлади, які сталися в Будапешті в ніч на вівторок.

Як повідомляє угорське інформаційне агентство МТІ, глава уряду попросив поліцію “вживати всі можливі заходи для відновлення порядку”.

В той же час повідомляється, що на площі перед будівлею парламенту країни зібралася невелика група протестуючих, які вимагають відставки Ференца Дюрчаня(Ferenc Gyurcsany).

У інтерв'ю агентству Рейтер Ференц Дюрчань заявив, що думав про відхід у відставку “приблизно хвилини три”, але оскільки його економічну політику підтримала соціалістична партія та її партнер по правлячій коаліції, він вирішив не йти зі свого посту.

Штурм телецентру

У ніч на вівторок сотні прихильників опозиції, із вимогами відставки прем'єр-міністра Угорщини Ференца Дюрчаня, штурмували будівлю державного телебачення країни. Поліція застосувала сльозогінний газ і водомети.

Після декількох годин протистояння мітингувальники, які вимагали передати їхні заяви в прямому ефірі, увірвалися в телецентр. На деякий час державний телеканал припинив мовлення.

Спаплюженню піддався пам'ятник радянським солдатам, що звільняли Угорщину від нацистів, що знаходився поблизу, було підпалено декілька автомобілів.

За офіційними даними, близько 150 чоловік отримали поранення під час безладів, більше сотні з яких - співробітники поліції. Невеликі акції протесту пройшли у декількох інших містах Угорщини.

Повідомляється, що в першій половині дня, у вівторок, ситуація в Будапешті оцінюється, як відносно спокійна.

Приводом для акцій протесту стало визнання прем'єра-соціаліста Ференца Дюрчаня(Ferenc Gyurcsany) в тому, що члени його уряду брехали народу про стан економіки з метою перемогти на минулих парламентських виборах, в квітні.

Безлади, що відбулися, стали першими в Угорщині із часів падіння комунізму і відновлення демократії в кінці 1980-х.

У зв'язку з масовими безладами у вівторок було скликано екстрене засідання уряду.

“Ми крупно схибили”

25-хвилинна плівка, що викликала безлади, була записана в кінці травня під час закритої зустрічі.

За декілька тижнів до цього кабінет соціалістів став першим урядом в посткомуністичній Угорщині, що зумів виграти парламентські вибори удруге поспіль.

В неділю увечері запис був оприлюднений на сайті державного угорського радіо.

Плівка підтверджує звинувачення в адресу Дюрчаня(Ferenc Gyurcsany), які звучали під час передвиборної кампанії з вуст правоцентристської опозиції, про те, що державний бюджет знаходиться на межі колапсу, а сам прем'єр і його підлеглі приховують правду з тим, щоб забезпечити собі перемогу.

Коли Дюрчаню (Ferenc Gyurcsany) поставили питання про цей запис, він не тільки визнав його автентичність, але і, схоже, був радий тому, що його було оприлюднено. З-за цього деякі спостерігачі зробили висновок, що витік був організований близькими до прем’єра джерелами.

“Вона дозволяє знівелювати загострення пристрастей навколо реформ і може бути використана з метою підтримки позиції уряду, який наполягає на тому, що реформи вкрай необхідні і неминучі”, - приводить Ассошіейтед-Прес слова політичного оглядача Жолтана Кишеллі.

Інші вважають, що метою витоку - і мета, можливо, досягнута не була, - стала спроба суперників Дюрчаня в лавах самих соціалістів не дати йому очолити партію.

“У довгостроковій перспективі, я думаю, слова Дюрчаня (Ferenc Gyurcsany) матимуть стабілізуючий, “послаблюючий” ефект - як в політичному сенсі, так і в економічному”, - пояснює інший коментатор, Ласло Сереш. - “Принаймні своїм прихильникам Дрючань зможе говорити, що не можна його карати за чесність, що все це він сказав, щоб покласти край брехні”.

Причина витоку

В неділю увечері сам прем'єр з'явився в двох телепередачах і намагався перевести розмову в ширше русло дискусії про помилки, допущені угорською політичною елітою після падіння комунізму в 1990 році.

Крім того, він пояснив, що грубощі, які він говорив, уживалися в контексті зустрічі з друзями і колегами, і він гордий за свою “пристрасну промову”.

Проте в понеділок опозиція зажадала відставки прем'єр-міністра, а президент країни Ласло Шойом заявив, що Дюрчань “усвідомлено” підриває віру народу в демократію, і призвав його публічно визнати свою помилку.

Сам прем'єр, що відвідав в понеділок Росію, після повернення зустрівся з членами парламентської фракції соціалістів, що одноголосно проголосували на підтримку Дюрчаня і його програм.

Проте основна опозиційна сила країни, правоцентристська партія Фідец, оголосила, що має намір бойкотувати засідання парламенту у вівторок.

BBCnews

 

Угорський прем’єр відмовляється піти у відставку

Угорський прем'єр-міністр відмовився піти у відставку після антиурядових заворушень, які відбулися у понеділок та твердо обіцяв провести жорсткі економічні реформи, попри компрометуючі записи, про брехню посадових осіб про стан економіки.

“Я залишаюся і буду виконувати мою роботу”, - повідомив Ференц Дюрчань (Ferenc Gyurcsany) у вівторок.- “Я твердо налаштований на виконання моєї програми. Це - важкі корективи й реформи. Я знаю, що це буде дуже важко для людей, але це єдиний шлях для Угорщини”.

Безладдя, в яких 150 чоловік, зокрема 102 поліцейських офіцерів, зазнали ушкоджень, були “щонайдовшою і найтемнішою ніччю” для країни, від кінця комунізму у 1989 році, сказав прем’єр.

Здивована поліція

Дюрчань (Gyurcsany) прийшов, щоб сказати репортерам, що безладдя біля Будапештського офісу Угорського державного телебачення застало поліцію зненацька.

Він пообіцяв використовувати всі засоби, проти спроб зіткнень з поліцією, як це було біля штаб-квартири Угорського державного телебачення, MTV.

“Вулиця не може бути рішенням, а лише приводить до конфлікту й кризи,” - сказав прем'єр-міністр інформаційному агентству MTI вранці у вівторок, - “Наша задача - врегулювати конфлікт і запобігти кризі”.

Димовий і сльозогінний газ закривали штаб-квартиру телебачення, біля якого були сутички поліції з демонстрантами, які вимагали у прем’єра свободи слова. Поліції довелося відступити, а потім відбирати будинок телебачення у вівторок.

Водомети були направлені на протестувальників, але деяка кількість демонстрантів прорвалася в будівлю, і декілька офіцерів зазнали пошкоджень під час цих подій, повідомив поліцейський представник Лайош Ненет (Lajos Nenet).

У демонстрації брали учать більше 10,000 осіб, багато з них були від консервативної опозиції країни, і вони підходили з навколишніх вулиць біля телецентру, повідомив Ненет (Nenet).

Міністр юстиції Йозеф Петретей (Jozsef Petretei), який здійснює нагляд за поліцією, подав у відставку із-за спалаху насильства, але її не прийняв Дюрчань (Gyurcsany).

Акції протесту вибухнули у неділю, коли державне радіо оприлюднило магнітофонну стрічку розмов Дюрчаня (Gyurcsany) з членами його правлячої Соціалістичної Партії, в яких йшлося що уряд брехав про стан державної економіки країни за останні два роки.

“Ми брехали всюди за ці півтора або два роки”, - говорив він. - “Ми брехали вранці, увечері, в ночі”.
Ці слова були сказані під час бесіди с однопартійцями в травні. Президент Ласло Соліон (Laszlo Solyom) сказав, що поведінка прем'єр-міністра викликала “моральну кризу” в Угорщині, але Дюррчань (Gyurcsany) – це той, хто привів країну до членства в НATO та ЄС – заявив, що залишитися на посаді, попри протести.

Дюрчань (Gyurcsany) у складі лівоцентристської коаліції виграв новий мандат в квітні із невеликою перевагою та став першим Угорським урядом, переобраним із часів падіння Залізної Завіси в 1989 р. Опозиція звинувачувала його уряд у маніпулюванні економічними даними під час виборів.

На плівці, він сказав, що уряд рятував економічне становище “дуже невдало. Жодна з інших Європейських країн не зробила стільки дурниць, які ми”.

Економічні побоювання.

Дюрчань (Gyurcsany) говорив журналістам, що він декілька років спирався на дії угорської політичної еліти, а не тільки його уряду.

Він сказав, що його зауваження до однопартійців мають намір змусити визнати їхні помилки і підтримувати багато потрібних реформ.

Він передчасно заявив на виборах у квітні про часткове зниження податків, але для приборкання інфляції потрібно $4.6 мільярдів в 2007 р., потрібно також обслуговувати дефіцит бюджету, який перевищує 10,1 відсотка валового внутрішнього продукту цього року.

Інвестори, які мають мільярди доларів Угорських зобов'язань, хвилюються щодо долі реформ, які більшість економістів визначають, як шлях врятувати країну із фінансової скрути і сподіваються увійти до зони євро.

У вівторок, форинт упав проти євро від 273.63 до євро до 270.42, порівняно із понеділком.

Журналіст Akos Erdelyi.
CNN. Associated Press.

 

ЄС Попереджає про "болючі" часи, які попереду для Угорщини


Угорський Прем'єр-міністр Френс Дюрчань (Ferenc Gyurcsany) відкинув опозиційні заклики про відставку у вівторок, оскільки Європейська Комісія попередила, що те, що відбувається значно ускладнює і процес інтеграції, і «болючого» процесу подолання хвороби угорської економіки.

Не дивлячись на хвилю антиурядових бунтів, в яких 150 громадянам завдано ушкоджень, Угорський Прем'єр-міністр Ференц Дюрчань (Ferenc Gyurcsany) залишився на посаді й відкинув всі заклики піти у відставку.

“Я витрачав три хвилини в неділю вночі, думаючи чи я повинен піти у відставку, або чи я мав причину для цього, і висновок, до якого я дійшов - абсолютно ні”, - сказав агентству Рейтер Дюрчань (Gyurcsany).

В той же час Gyurcsany підкреслював, що це його уряд “продовжуватиме і прискорюватиме реформи”, які почав раніше, як частину зобов'язань країни перед Євросоюзом.

“Моральна криза”

Масові акції, спричинені витоком інформації, - записом розмови Дюрчаня (Gyurcsany) в якій він говорив, що його соціалістична партія брехала чотири роки про угорський бюджет для того, щоб виграти загальні вибори в квітні.

Тисячі громадян вийшли на вулиці Будапешта пізно увечері, в понеділок. Будівля Державної телекампанії була підпалена і демонстранти стикалися з поліцією. Це був перший такий інцидент насильства починаючи з краху комунізму в кінці 1980-х.

Дюрчань (Gyurcsany) назвав це “щонайдовшою і найтемнішою ніччю третьої Угорської республіки”, кажучи, що “межа між свободою слова і справжнього руйнування була затерта”.

Головна опозиційна партія Фідеш (Fidesz) пореконувала Дюрчаню (Gyurcsany), 45-річному мільйонеру, щоб відмовитися від посади, щоб це звелося до “моральної кризи”. Іболья (Ibolya) Давид, лідер Угорського Демократичного Форуму, невеличкої опозиційної партії, сказав на угорському телебаченні MTV: “прем'єр-міністр повинен залишити суспільне життя”.

“Болючі” часи попереду

Угорський дефіцит бюджету дотаційний, що призвело розбещеності, але така необхідність була пов’язана із планом приєднатися у 2010 р. до єдиної валюти євро.

Представниця Європейської Комісії Амелія Торрез (Torres) сказала журналістам в Брюсселі, що це було в інтересах Угорської економіки і громадян, для яких економічна ситуація була “складна й потребувала підтримки”.

Європейська Комісія, EU, має висловиться в кінці місяця щодо пропозиції Будапешта увійти зону євро. На початку місяця Угорський уряд представив виправлений план підготовки для входження в євро, під яким його дефіцит різко зменшувався б від 10,1 відсотка ВВП цього року (найвищий в ЄС), до 3,2 відсотка в 2009 р.

З цією метою, Угорський уряд цього літа анонсував початок непопулярних заходів економії, зокрема вищі податки і нижчі субсидії.

“Для майбутнього Угорщини”

Комісар ЄС і колишній Угорський Міністр іноземних справ Ласло Ковач (Laszlo Kovacs) висловив жаль з приводу політичної кризи та вуличного насильства, яке прорвалося в його батьківщині, призвавши до виконання економічної програми реформ, щоб полегшити ситуацію.
“Звичайно, палити автомобілі і палити громадські будівлі - не рішення”, - сказав єврокомісар в Брюсселі. “Це надто знаходиться в інтересах громадян Угорщини, але й в інтересах Європейського співтовариства, що ситуація повинна бути стабілізована якнайшвидше”, - він додав на прес-конференції після митних переговорів з Китайськими посадовими особами.

“Є кроки, які збільшують податкову частину і, є навіть більше кроків, які зменшують частину витрат бюджету”, - сказав Ковач (Kovacs). “Необхідно здійснювати цю програму за для майбутнього Угорщини”. Він висловив переконання, що угорським політикам треба змінити партійну політику до однієї сторони - на благо країни.

DW-world

Переклад: Аратта-Україна

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.