Павло Лазаренко: я завжди жив і живу проблемами моєї країни

Автор/джерело -  © Оглядач 



Дата публiкацiї - 18.10.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=417

Сьогодні ми ропочинаємо публікацію відповідей екс-прем'єра Павла Лазаренка на запитання читачів сайту "Оглядач". На наше глибоке переконання навколо особистості цього політичного лідера існує певний ореол, штучно створений колишньою владою, яка нині трансформувалася і стала правлячою коаліцією. Проте, незалежно від легенд влади, ми, виборці маємо знайти правду. І це можливо лише за допомогою діалогу...

Павло Лазаренко. Хто він: мученик чи злодій?

Частина перша: Американське правосуддя й українське слідство.

- Як ви сприйняли останній вердикт у “справі Лазаренка”, що дає вам підстави сумніватися в його справедливості? Чи вважаєте, в цілому, американську систему правосуддя досконалішою і гуманнішою, за українську?

- Якщо ви маєте на увазі рішення суду Північного округу штату Каліфорнія від 25 серпня ц. р., то в даному випадку мова йде не про вердикт, а про вирок суду на підставі вердикту присяжних і тих доказів, які були надані американському правосуддю українською Генеральною прокуратурою.

Чому я дотримуюся такої думки? Та тому що мені давно відомо, якими методами Генпрокуратура, за часів керівництва цим відомством Михайла Потебенька, фабрикувала кримінальну справу проти мене. Як, за прямою вказівкою Леоніди Кучми, до збору компромату проти мене, долучалися представники міжнародних кримінальних угрупувань. Які методи шантажу, відносно моїх друзів і колишніх ділових партнерів, використовувалися ними з метою отримання вигідних, для режиму Кучми, свідчень. Мені навіть не потрібно наводити приклади, адже, значну частину таких фактів ви можете знайти в записах колишнього охоронця Кучми Миколи Мельниченка, розміщених в Інтернеті.

Саме тому 95 відсотків всього масиву висунутих проти мене звинувачень було відметено судом на стадії підготовки до слухань справи, самих слухань, або ж підготовки до ухвали вироку.
Фактично, бездоказовими є й ті звинувачення, які стосуються діяльності агрофірми “Наукова”, на підставі яких мені і був ухвалений вирок. Але я не бачу будь-якої упередженості судді, або присяжних в тому, що вони не змогли дати повну, об'єктивну оцінку сфальсифікованим звинуваченням. Я розумію, як важко людині з абсолютно іншим менталітетом, відношенням до держави і властей, навіть, уявити собі, що десь, за океаном, є країни, в яких на вимогу властей, опозиційного політика, без всяких підстав, можуть звинуватити у всіх смертних гріхах, сфальсифікувати проти нього кримінальну справу, і влаштувати показовий судовий процес.

А що стосується самої системи американського правосуддя, то її, навіть, не можна порівнювати з українською. Тут є справедливість. І людина завжди може відстояти своє чесне ім'я. Я вдячний судді Мартіну Дженкинсу за те, що він зумів професійно розібратися в оберемку із сотень тисяч паперів, переважну частину яких, становили фальшивки, сфабриковані Генеральною прокуратурою України, і ухвалити об'єктивне рішення.

Так, в окружному суді моїм адвокатам не вдалося зняти всі звинувачення. Але ми чудово розуміли, що моя справа фальсифікувалася на рівні українського державного керівництва, під особистим контролем Леоніда Кучми. Ми чітко знали, що для створення удаваної правдоподібності, зібраних проти мене доказів, було витрачено бюджетні кошти, що перевищують за розміром, всі можливі санкції за інкримінованими мені правопорушеннями. Тому, мої адвокати спочатку були налаштовані на те, що для закриття так званої “справи Лазаренка” доведеться пройти декілька судових інстанцій. І я сьогодні упевнений, що на рівні апеляційної інстанції, всі висунуті проти мене звинувачення, будуть зняті. Адже суд 9-го Апеляційного округу вже керуватиметься не емоційним вердиктом присяжних, а оцінкою доказової бази провини, якої, в моїй справі, реально не існує.

- Чи вірно, що в Генпрокуратурі України навмисно притримувалися деякі матеріали вашої справи, зокрема - по агрофірмі “Наукова”, що істотно ускладнювало процес?

- Відверте небажання Генеральної прокуратури України передати американському правосуддю всі наявні матеріали по “Науковій” не просто ускладнило й затягнуло на довгі роки судовий процес, а і призвело до юридично необґрунтованого вердикту.

У мене є декілька відповідей на питання: “Чому Українська Генпрокуратура, навіть після зміни 4-го керівника, продовжує саботувати об'єктивне розслідування моєї справи?” По-перше, в цьому органі продовжують працювати особи, причетні до фальсифікації кримінальної справи проти мене. Вони не хочуть мого швидкого повернення в Україну, побоюючись кримінальної відповідальності за протизаконні дії. По-друге, порушені проти мене кримінальні справи до цих пір використовуються з метою тиску на окремих політиків. Зокрема, це стосується і так званої “справи ЄЕСУ, що фігурує у висунутих проти мене звинуваченнях”. Про що, власне, мова? З одного боку всі кримінальні справи відносно Ю. Тимошенко, її безнес-партнерів і родичів нібито давно закриті тією ж Генеральною прокуратурою. А з іншої – залишається зачіпка, у вигляді отримання мною міфічного хабара від колишнього керівника “ЄЕСУ”, який супротивники лідера БЮТ використовуватимуть до тих пір, поки вона фігуруватиме, в сфальсифікованій проти мене, кримінальній справі. Я давно ставив питання не перед одним Генеральним прокурором: якщо всі судові інстанції і сама ГПУ не знаходять в діях корпорації “ЄЕСУ” та її керівників будь-яких порушень чинного законодавства, то давайте, за здоровим глуздом, знімайте звинувачення, які стосуються “Єдиних енергосистем” і з Лазаренка? Адже, якщо немає факту порушення, то не може бути й порушника. У відповідь – мовчання. Багаторічне мовчання. А по-третє, і у нинішніх властей немає політичної волі для того, щоб Генпрокуратура, нарешті, закрила провадження в порушених, за замовленням Кучми, абсолютно безперспективних кримінальних справах проти мене і я зміг би вільно повернутися на Батьківщину. А це означає, що власті й сьогодні вважають мене серйозним політичним конкурентом, оскільки так побоюються мого повернення.

- Кому це могло бути вигідно тут, в Україні і чому? Якщо хтось побоюється вашого виправдання і повернення, логічно припустити - знання, якими ви володієте, представляють певну загрозу цим людям..?

- А ви хіба не бачите, хто в Україні до цих пір роздмухує в пресі скандали навколо мого імені? Хіба по цих публікаціях досвідченому аналітикові важко встановити ім'я замовника? Ось ці люди якраз, й бояться мого повернення на Батьківщину.

- Які перспективи і можливі терміни перегляду ухвал суду? Коли, за вашим прогнозом, буде, нарешті, поставлена крапка в справі? Чи може це трапиться тільки після закінчення терміну вашого вироку?

- Вам вже, напевно, із засобів масової інформації відомо про те, що мої адвокати подали моушен, мені важко знайти російський або український аналог цьому юридичному терміну, - це, як би пропозиції з позицією моїх адвокатів - до суду 9-го Апеляційного округу.

Сьогодні я не можу сказати скільки часу триватиме її розгляд.

Сподіваюся, цей процес буде в десятки разів коротший, ніж розгляд моєї справи в суді першої інстанції. До того ж моїми адвокатами зібрані практично всі матеріали, необхідні для успішного завершення судового процесу в апеляційній інстанції. Думаю, що дуже скоро всі звинувачення проти мене будуть остаточно зняті і я зможу спокійно повернутися до України.
На даний момент суддею Мартіном Дженкинсом ухвалено рішення про відстрочення виконання вироку суду Північного округу Каліфорнії. І я упевнений, що цей вирок ніколи не вступить в силу, оскільки буде відмінений в суді 9-го Апеляційного округу. У моїх адвокатів є для цього більш, ніж вагомі аргументи!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.