Різанина в Сребрениці. Ратко Младич програв апеляцію

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 8.06.2021 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4523

Колишній командувач боснійських сербів Ратко Младич програв апеляцію щодо вироку 2017 року за геноцид, військові злочини та злочини проти людства.

Суд ООН підтримав довічне ув’язнення за його роль у вбивстві близько 8000 боснійських мусульман - чоловіків та хлопців - у Сребрениці в 1995 році.

Різанина в анклаві, який мав перебувати під захистом ООН, стала найжорстокішою в Європі з часів Другої світової війни.

Поки що незрозуміло, де Младич відбуватиме решту покарання.

Апеляційна колегія з п’яти осіб дійшла висновку, що Младич не надав доказів, які б скасували попередні звинувачення проти нього, хоча він висловлював незгоду щодо кожного пункту.

Вирок затримали через технічні труднощі, які тривали протягом усього засідання.

Младич засудив трибунал під час розгляду апеляції в серпні, назвавши його дітищем західних держав. Адвокати стверджували, що він був далеко від Сребрениці, коли сталася різанина.

Младич, відомий як "боснійський різник", був одним з останніх підозрюваних, котрі постали перед судом у Міжнародному кримінальному трибуналі ООН колишньої Югославії. Його арештували у 2011 році після 16 років переховування.

У 2017 році його визнали винним у геноциді в Сребрениці, але виправдали щодо геноциду під час кампанії його армії 1992 року, коли боснійців та боснійських хорватів виселяли з домів або тримали в жахливих умовах.

У 2016 році той же суд засудив колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича, серед інших злочинів, за планування різанини в Сребрениці.

Згодом його початковий 40-річний термін за геноцид та військові злочини змінили на довічне ув’язнення у 2019 році, решту якого він відбуватиме у Британії.

Довгоочікуване правосуддя
Анна Голліган
Кореспондентка ВВС в Гаазі


"У нього кров на руках", - сказала мені Муніра Субашич, коли я відвідала її будинок, розташований поруч із полями вбивств у Сребрениці.

Ратко Младич був виконавцем політичної змови, розробленої нагорі, метою якої було знищити частину мусульманського населення Боснії.

Етнічні чистки розпочалися з переслідувань - пропаганда налаштовувала сусідів одне проти одного - і для тисяч людей завершились, коли люди Ратка Младича захопили базу ООН у Потокарі, яка мала бути безпечною зоною.

Саме тут 17-річного сина Муніри, Нерміна, вирвали з її обіймів, коли він намагався переконати її, що все буде добре. Двадцять два члени її сім’ї загинули під час геноциду.

Ратко Младич 16 років переховувався, багато хто боявся, що він не доживе до остаточного судового рішення.

Муніра поїхала до Гааги, щоб бути свідком моменту, який, на її думку, має примирити її з минулим.

Прокурори сподіваються, що цей процес надішле сигнал, на який чекають у регіоні та за його межами, - що затримка правосуддя не означає відсутність правосуддя.

Що відбувалось під час апеляції

Слухання у серпні затримали через проблеми зі здоров’ям Младича та коронавірусні обмеження.

Протягом усього процесу Младич був зухвалим і нападав як на суд, так і на прокурора.

Щодо Сребрениці він сказав, що підписав угоду з армією боснійських мусульман про захист людей там та на інших територіях, й заявив, що він не винен у порушеннях у цих безпечних зонах.

Але адвокат обвинувачення Лорел Байг заявила, що Младича засудили за "найжорстокіші злочини ХХ століття".

"Младич керував операцією в Сребрениці, - сказала вона. - Він застосував підпорядковані йому сили для страти тисяч чоловіків і хлопців".

Адвокат Младича Драган Іветич заперечив, що його підзахисний зіграв у цьому роль: "Пан Младич не лиходій. Він завжди намагався допомогти ООН виконати роботу, яку вона не могла зробити в Сребрениці на гуманітарному рівні".

Як все сталось

У період з 1991 по 1999 рік соціалістична держава Югославія розпалася на окремі утворення, що охоплювали території тодішніх Сербії та Чорногорії, Боснії та Герцеговини, Хорватії, Македонії та Словенії.

З усіх конфліктів війна в Боснії була найкривавішою, оскільки в етнічному та релігійному плані країна була найбільш розділеною.

Підрозділи армії Югославії, виведені з Хорватії та перейменовані на Армію боснійських сербів, захопили велику частину території Боснії, де переважають серби.

Понад мільйон боснійців та хорватів були вигнані з домів під час чисток, від яких постраждали й серби. На момент закінчення війни в 1995 році було вбито щонайменше 100 000 людей.

Після завершення війни з 1995 році Младич переховувався.

Зрештою його вистежили та арештували в будинку кузена на півночі Сербії в 2011 році.


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.