Росія готується напасти на Україну до кінця січня: голова оборонної розвідки України

Автор/джерело -  © Говард Альтман Military Times 



Дата публiкацiї - 21.11.2021 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4637

Росія має понад 92 тисячі військовослужбовців, зібраних біля кордонів України, і готується до атаки до кінця січня або початку лютого, повідомив Military Times глава воєнної розвідки України.

Така атака, ймовірно, включатиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки з наступними десантними ударами на сході, десантними нападами в Одесі та Маріупулі та меншим вторгненням через сусідню Білорусь, українську бригаду. Про це заявив генерал Кирило Буданов у суботу вранці Military Times в ексклюзивному інтерв’ю.

За його словами, масштабні російські військові навчання «Захід-21», які відбулися на початку цього року, довели, наприклад, що вони можуть одночасно десантувати більше 3500 військовослужбовців повітряно-десантних військ і ССО.

Атака, яку готує Росія, сказав Буданов, буде набагато руйнівнішою, ніж будь-що, з того що вже було до цього у конфлікті, який розпочався у 2014 році, в результаті якого загинули близько 14 000 українців.

У п’ятницю у інтерв’ю Washington Post новий міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що незрозуміло, чи ухвалив президент Росії Володимир Путін рішення, про наказ воєнним атакувати.

Але Росія нарощує потенціал для цього, сказав Буданов Military Times, збільшуючи кількість військ та систем озброєння в окупованому Криму та створюючи ракетно-артилерійські позиції, такі як розміщення балістичних ракет малої дальності "Іскандар" та інших озброєнь в різних місцях поблизу кордону. І він назвав смішними припущення, що жорстокі погодні умови в цю пору року відрадять росіян від нападу.

«Для нас і росіян це не проблема», – сказав Буданов про бій у холодну погоду.

Будь-якій така атаці, однак, спочатку передуватиме серія, і не одна, психологічних операцій, і вони вже зараз вже здійснюються, щоб дестабілізувати Україну та підірвати її здатність боротися, сказав Буданов, виступаючи через перекладача.

«Вони хочуть розпалити заворушення через протести та мітинги, спрямовані проти уряду», – сказав він.

Ці зусилля включають тривалі протести проти вакцинації проти COVID-19, які, за словами Буданова, були організовані Росією, як і намагання росіян розпалити заворушення, пов’язані з економікою та постачанням енергоносіїв.

Крім того, Буданов сказав, що Росія намагається підняти антиурядові настрої через інцидент, який отримав назву «Вагнергейт» — суперечку про зрив операції українських спецслужб з заманювання в Україну близько 30 членів російського приватного військового угруповання, відповідального за напади в Україні. Буданов повідомив, що членів групи Вагнера, які потрапили до Білорусі, мали бути повернуті в Україну для затримання і притягнення до відповідальності за воєнні злочини, але натомість їх повернули до Росії за допомогою білоруського КДБ.

Російські психологічні операції використовують, щоб показати, що «наша влада зрадила народ», — сказав Буданов.

За його словами, прикордонний конфлікт який триває між Польщею та Білоруссю, яка намагається проштовхнути мігрантів до Європи через польський кордон, також є частиною цих зусиль.

«Вони хочуть зробити ситуацію всередині країни все більш небезпечною та жорсткішою і зробити так, щоб ми незаконно міняли владу», – сказав Буданов. «Якщо вони не можуть цього зробити, то війська зроблять свою роботу».

 


 

Буданов зазначив, що оцінки американської та української розвідки щодо часу російської атаки дуже схожі.

«Наші оцінки майже такі ж, як і у наших американських колег», – сказав він.

Російське посольство в суботу не відповіло на наш запит про коментар. У суботу Пентагон відмовився коментувати оцінки Буданова щодо часу та характеру будь-якої потенційної російської атаки, натомість вказавши на коментарі, зроблені в середу та четвер міністром оборони Ллойдом Остіном.

США продовжують бачити "тривожну поведінку з боку Росії", - сказав Остін журналістам у середу.

«Ми не впевнені, що саме планує пан Путін», – сказав він. «Але ці рухи, безумовно, привертають нашу увагу. І я б закликав Росію бути більш прозорим щодо того, що вона збирається вжити для виконання Мінських домовленостей.

«Наша підтримка територіальної цілісності суверенітету України залишається непохитною».

Після зустрічі з Резніковим у четвер Остін заявив, що США « продовжуватимуть просувати наш спільний пріоритет протидії російській агресії та поглиблювати нашу співпрацю в таких сферах, як безпека Чорного моря, кіберзахист та обмін розвідувальними даними». ”

Буданов сказав, що в ідеалі США допомогли б стримувати будь-яке вторгнення Росії за допомогою додаткової військової допомоги та посилення дипломатичного та економічного тиску, включаючи додаткові санкції проти Росії та арешт і блокування російських банківських рахунків.

Крім того, на додаток до вже обіцяної та наданої допомоги США, включно з патрульними катерами Mark VI, протитанковими системами Javelin та радіолокаційними системами легкої протистрільної дії AN/TPQ-53, Україна шукає додаткові системи протиповітряної, протиракетної та безпілотної оборони та пристрої електронних перешкод. , сказав Буданов. Ракетні батареї «Патріот» та протиракетні, артилерійські та мінометні системи – у списку бажань України.

Системи AN/TPQ-53 були використані з великим ефектом, повідомили українські військові раніше Military Times. Буданов сказав, що системи Javenlin також використовувалися проти російських військ. Поряд із безпілотниками турецького виробництва, які використовуються проти сепаратистських артилерійських військ, пов’язаних з Росією, вони мають значну психологічну стримуючу цінність, сказав Буданов, змушуючи росіян двічі замислитися про атаку.

Але, за його словами, Україні потрібна більша допомога з боку Америки.

«Я думаю, що зараз нам цього недостатньо», – сказав він про поточну й пообіцяну допомогу США Україні. «Нам потрібно більше. Жодна країна, крім України, не має відкритої війни з Росією. А ми воюємо вже сім років. Тому ми впевнені, що США повинні дати нам все, чого ми не отримували раніше. І прямо зараз. Для цього настав відповідний час. Тому що після цього може бути дуже пізно».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.