Волосся за місяць виростає на 7 міліметрів

Автор/джерело -  © Неля ЗАБОЛОТНА, «Рівненська газета»  



Дата публiкацiї - 2.05.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=745

Якщо маєте гарне, густе, здорове волосся, то й почуваєтесь більш успішними, впевненими та красивими. Це підтверджують і психологи, і життєві спостереження. Але якщо ваша шевелюра останнім часом стала помітно тьмяніти або й рідшати — треба негайно братися за її “спасіння”.

Після стрижки волосся росте швидше

Причини можуть бути різними

— Колосальну роль для здоров’я волосся мають вітаміни та мікроелементи, яких навесні в організмі зазвичай не вистачає, — говорить лікар-дерматовенеролог поліклініки №3 м.Рівного Сергій Малеш. — Тому треба звернути увагу на свій раціон. Але досить часто причина захворювання пов’язана з порушеннями у діяльності організму.

За словами фахівця, для волосся дуже важливо, щоб організм був здоровим. Адже будь-яка хвороба може викликати зовнішні зміни. Наприклад, захворювання шлунково-кишкового тракту порушують всмоктування поживних речовин, що позначається на стані волосся та структурі кератину, з якого формується стрижень волосини. Нестача цинку може призвести до дерматиту, й навіть облисіння.

Ще одна проблема — нестача в організмі заліза. А це (у прихованій формі) може спричинити посилене випадіння волосся. При яскраво виражених анеміях волосся стає тьмяним, плутаним, втрачає блиск.

Не дайте йому випасти

— Випадіння волосся буває різних типів: осередкове (коли є одна або декілька ділянок випадіння), дифузне (коли волосся випадає по всій площі голови) або тотальне. Може бути обламування волосся ( найчастіше — це явище має грибкову етіологію: фавус, трихофітія).

Втрата волосся (алопеція) може бути і у чоловіків, і у жінок різного віку. Це захворювання значно впливає на їх соціальне та психологічне самопочуття. Частою причиною передчасної втрати волосся є стреси.

— Дуже часто пацієнти звертаються із скаргами на появу лупи, себорейного дерматиту, з такими ураженнями, як посічення, скручення у вузлики, врощення волосся і т.д. На жаль, спочатку намагаються лікуватись народними засобами, звертатися до знайомих за порадами.

Народні засоби не слід відкидати, але насамперед необхідно виявити основну причину захворювання і розпочати серйозне лікування. Лише після проведеного курсу доцільно застосовувати трави.

Не вірте рекламі

Волосся в середньому росте від 7 до 12 мм за місяць. Зараз реклама пропонує дуже багато препаратів, які начебто пришвидшують його ріст. Лікар каже, що це — міф.

— Не існує чудодійних ліків, які можуть прискорити цей процес. Але є закономірність (хоча і не підтверджена жодними науковими розробками): після стрижки волосся деякий час росте швидше. Ця процедура стимулює волосяні цибулинки до росту. Недаремно, мабуть, кажуть, що дітей після року необхідно стригти наголо, щоб волосся росло краще. Це теж можна пояснити: у маленьких дітей в основному волосся пушкове, після стрижки починає рости більш міцне, так зване “справжнє” волосся.

Засоби для догляду за волоссям діляться на декілька категорій: побутові, які можна придбати у будь-якому магазині, лікарські, що продаються переважно в аптеках і в основному мають лікувальний вплив, засоби, які продають дистриб’ютори різних компаній — це маркетингові напівпрофесійні лінії і професійні (або салонні) серії, що використовують у салонних умовах.

Зазвичай під час догляду за волоссям треба використовувати не один засіб, а декілька, тому що найбільш часто зустрічається комбінований тип волосся — корені жирні, а кінчики сухі. Якщо спеціальні маски не дають ефекту, лікарі радять комплексний підхід: це може бути як маска, так і шампунь. Креми-маски зволожують і надають блиску середній частині і стержням волосин, а на кінчики бажано наносити засоби, які мають захисну та живильну функцію.

— Є багато спа-методик, направлених на оздоровлення волосся, більшість з них використовується комплексно. Це може бути і мезотерапія (внутрішньошкірне введення лікарських речовин), і маски, і масаж волосяної частини голови, фізіопроцедури, обгортання, ванночки, бані. Ми часто використовуємо креми, шампуні, кондиціонери, бальзами. Краще брати засоби однієї серії — вони збалансовані між собою. Користуючись препаратами різних фірм, поєднуючи їх, ви ризикуєте отримати менший ефект, ніж той, який очікували або який гарантує фірма-виробник. Це пояснюється різним хімічним складом, рівнем рН, антагонізмом одних складників по відношенню до інших, різною точкою прикладання і механізмом дії цих препаратів.

— Зазвичай, щоб досягти певного результату, має пройти час, — пояснює лікар. — Дуже часто дерматовенерологи працюють спільно з іншими спеціалістами: лікарями-гінекологами, ендокринологами, невропатологами. Лікування вимагає щоденного проведення певних процедур і має здебільшого віддалені результати, бо волосся росте повільно.

Кожна проблема вимагає індивідуального підходу, у кожному окремому випадку призначається окреме лікування. Наприклад, лупа не завжди має грибкову етіологію. У 75% це так, але 25% виникнення лупи має інші причини. Тому й не всім допомагають лікувальні протигрибкові шампуні.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.