Любити Україну – це як?

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна» 



Дата публiкацiї - 19.05.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=779

Любити Україну – це як? Повісити прапор на балконі, поставити намет під Верховною Радою, чи одягнути білизну з відповідною символікою? Мабуть все це має значення, але воно не відображає наш рівень культури та свідомості з привабливого боку.

Свою любов до рідної країни через сучасну пісню, музику пропонують учасники етно-рок гурту «Вогнесміх», який створений у 2005 році при Екологічному культурно-просвітницькому громадському благодійному фонді “Звенигород”.

Перший альбом гурту має назву «Країна У», і дедалі більше зростає впевненість, що з назвою ми не помилились. На теренах України відбувається жахливий експеримент – політики здобувають навички керування державою по ходу справи, люди навчаються жити в умовах постійно змінюючихся законів, норм, конституції, діти навчаються не вірити ні батькам ні вчителям, ні богу, ні чорту...

В такому стані відсутності твердого підґрунтя під ногами музиканти гурту «Вогнесміх» намагаються робити ставку на «культуру» як на основну опору, головний фактор об`єднуючий етнос, на оновлення простих, нормальних, природних, суто людських стосунків, як єдино можливий шлях об`єднання суспільства, «на красу» - єдиний критерій будь-якого вчинку, дії, кінцевого продукту творчого процесу.

 

Обкладинка першого альбому гурту - «Країна У»

Основним стрижнем творчості гурту є продовження ідейних традицій феномену українського кобзарства в сучасному музичному просторі та збереження глибокої народності створюваних композицій. Змістовність і актуальність текстів у поєднанні з гармонійною мелодикою, високоякісним аранжуванням та виконавчою майстерністю надають творам рівня яскравих образних композицій - музичних містерій.

“Вогнесміх” також пропонує концертну програму під назвою “Країна-У”, в якій звучать пісні українською мовою написані на слова видатного письменника, поета та філософа України Олеся Бердника, пісні створені учасниками гурту та обробки давніх українських народних пісень.

Використання таких музичних інструментів як сопілка, тилинка, дримба, старосвітська та сучасна бандури, акордеон, тулумбаси, рубель, бубон, коси в ансамблі з інструментами рок-групи – електрогітарою, бас гітарою, клавішними та ударними створюють неперевершену звукову палітру, атмосферу присутності древнього мелосу та сучасності, все це і є характеристикою творчості етно-рок гурту “Вогнесміх”.

 

На сцені - «Вогнесміх»


 

Склад гурту:

  1. Роман Мороз (Національна музична академія ім. П.І.Чайковського, клас вокалу) – вокал, бандура.


  2. Анатолій Шмітько (Національна музична академія ім. П.І.Чайковського, клас бандури) – вокал, бандура


  3. Іван Григоряк (Переяслав-Хмельницький педагогічний університет, клас гітари)– ритм-гітара


  4. Юрій Лобатий (Київський національний університет культури і мистецтв, клас гітари) – соло-гітара


  5. Сергій Гавара (Переяслав-Хмельницький педагогічний університет, клас баяну) – бас-гітара


  6. Олег Микитюк (Національна музична академія ім. П.І.Чайковського, клас акордеону) – акордеон, клавіші


  7. Юрій Захарчук (Київський національний університет культури і мистецтв, клас ударних інструментів) – ударні


  8. Вадим Борисенко (Національна музична академія ім. П.І.Чайковського, клас старовинної музики) – звукорежисер


  9. Сергій Кайнов – вокал, ритм-гітара, перкусія, виконавчий директор гурту


  10. Олесь Журавчак (Київський національний університет культури і мистецтв, клас народних духових інструментів) – етно-духові, перкусія, творчий керівник гурту.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.