Жуків острів: наказано знищити

Автор/джерело -  © Ірина КАСЬЯНОВА, Світлана КІРІЛАШ, «Газета по-київськи» 



Дата публiкацiї - 17.01.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=953

Розпорядження про вирубку дерев на Жуковому острові стане початком знищення унікального заповідника.

Одне з небагатьох чистих місць відпочинку киян

Поки екологи доводять унікальність Жукового острова, де збереглося справжнє природне середовище, мер Києва дозволив вирубати понад 2 тисяч багаторічних дерев і 3 тисяч кущів під будівництво на цій території зони відпочинку. Половина рослин - цілком здорові, як слідує з розпорядження.

Посадити замість зрубаних дерев ТОВ "АВ-МЕДГРУПП", що отримало такий дозвіл, повинно всього ...11 нових. Стало це відомо зі вчорашньої заяви голови екологічної комісії Київради Анатолія Коваленко. Документація і план території, з якого було б зрозуміло, де пройде вирубка, владою жорстко засекречені. "Газета..." побувала на місці і переконалася - дерева на території ландшафтного заповідника ще вирубувати не почали, але вже встановили розмітку майбутніх ділянок під будівництво - у вигляді криваво-червоних кілочків.

Територія Жукового острова - майже 2 тис. га, заповідник займає 1630 га, як було вказано в одному з перших рішень Київради. Розташовується він уздовж Дніпра на південь між селищами Корчувате і Чапаєвка. До будівництва міського колектора, 55-60 років тому, за спогадами місцевих жителів, в цих місцях скупчувався вміст каналізаційних потоків зі всього Києва, що, мабуть, і зробило землю родючою.

Дерева виросли тут самосівом. Дуби, яким по декілька сотень років, оточені густим чагарником. Всюди численні озера і ставки. Острів виглядає майже непрохідним, майже диким. Але це і робить його привабливим для киян, що приїжджають сюди у величезній кількості зі всього міста влітку. При цьому на острові чисто. Сміття, якщо ми де і побачили, то лише біля обшарпаної таблички, "природно-заповідний фонд України. Заповідник "Жуків острів". Ми розгледіли її насилу, відразу за довгою, свіжопобудованою бетонною огорожею, встановленою уздовж проїжджої частини, недалеко від КПП, через який в'їжджають на острів. Виявити розмітки під майбутнє будівництво нам допоміг житель Корчуватого, колишній співробітник заводу "Комуніст" Петро Даліба.

 

Затоплений недобудований тунель під Дніпром

- Ми щодня всі 30 років, які живемо в цьому районі, буваємо з дружиною на острові, - розповідає Петро Степанович. - Адже це єдине місце, де можна ковтнути свіжого повітря, викупатися в Дніпрі і половити рибу. Навколо нас - промзона, авторинок, траса. Починаючи з весни ми стали зустрічати тут топографів, що роблять розмітку території та вставляють кілочки в землю. Ось зовсім недавно розмовляли з одним з них прямо біля Дніпра. Він сказав, що з комерційної фірми, виконує замовлення приватної особи, що купила тут ділянку. Ці кілочки встановлені по всьому заповіднику.

Таких кілочків ми бачили багато. Під зону відпочинку фірмі "АВ-МЕДГРУПП" виділено 6 га. Для порівняння, таку площу займає парк Шевченко біля червоного корпусу КНУ. Чисто візуально червоні кілочки заповнюють набагато більшу територію. Якщо всю її забудують, навряд чи кияни вже зможуть безкоштовно наблизитися до води або прогулятися парком. Недалеко від розміток, на березі Дніпра 8 років працює розважальний комплекс "Дніпровська Рів'єра". Вхід на пляж там коштує 40 грн., а чашка кави - 9 грн.

Довідка "Газети."

Рішенням Київради від 21 грудня 2006 р. ТОВ "АВ-МЕДГРУПП" передано в довгострокову оренду на 10 років 6 га землі, зокрема 3,29 га в межах прибережної захисної смуги. Для цього, відповідно до змін до Програми розвитку зеленої зони, земельна ділянка виключена з переліку територій і об'єктів природного заповідного фонду. Як писала преса, ТОВ "АВ-МЕДГРУПП" контролює депутат Київради Олександр Прогнімак.

Двічі, 2 грудня 1999 і 19 липня 2005 року, Київрада ухвалювала рішення по Жуковому острову - про оголошення території острова ландшафтним заповідником і про створення заповідника місцевого значення "Острів Жуків". У квітні 2007 року міськрада затвердила Концепцію розвитку Жукового острова, з якою "забула" ознайомити екологічну комісію Київради. При цьому місто так і не визначилося з площею даного заповідника, а в одному з рішень фігурує площа 196 га. За останній рік вже декілька ділянок - 6, 8, 7,5 га - передані приватним особам, за даними екокомісії. Точнішу цифру "роздач" назвати важко, оскільки вся документація не передається депутатам і журналістам.

 

Влада Києва порушує міжнародну конвенцію

Кілька років тому Україна підписала міжнародну Конвенцію, за якою зобов'язується зберігати європейський екологічний коридор, - шлях природної сезонної міграції птахів, звірій, комах. Частина такого коридору - Дніпро, важлива складова якого - Жуків острів.

- Забудувавши Жуків, власті Києва осоромлять Україну перед усім світом, - говорить Анатолій Коваленко. - Не говорячи вже про незаконність всіх забудов. До цих пір не визначена територія заповідника, а землю на ній вже роздають. І збираються зносити дерева. Як сказано в розпорядженні, дозволено знести 2179 багаторічних дерев на Жуковому, з яких 1591, - в незадовільному стані. Виходить, решта - цілком здорові?

"Це були монастирські землі"

Валерій Лисенко, краєзнавець, голова ліги екскурсоводів Києва:
- Тут колись були монастирські землі, існували декілька хуторів і церква, які не збереглися. У радянські часи будували так зване "сталінське метро" - тунель під Дніпром, зараз напівзатоплений. Якби його добудували, це б порушило екологію острова. Як тільки його кинули будувати після війни, природа узяла своє.

Ми запитали у відомих людей: Як ви розцінюєте таке рішення київської влади і що тепер робити киянам?

"Не вибирайте більше дурнів"

Петро ТОЛОЧКО, директор Інституту археології НАН України:
- Вже ніхто і не згадує, як колись однією з головних прикмет Києва вважалося те, що він був буквально вписаний в парк. Що стосується Жукового острова, то я просто не розумію, чому треба будувати неодмінно там? Киянам в першу чергу потрібно зробити правильні висновки і не вибирати більше таких дурнів керувати ними. Ну і, звичайно, не давати проходу забудовникам - зносити огорожі, звертатися у всі інстанції, підключати якомога більше людей.

"Я сам готовий брати участь в акціях протесту"

Мирослав ПОПОВИЧ, філософ, академік:
- У мене немає слів. Адже в програмі цієї влади записано, що першочерговим завданням буде збереження зелених насаджень в Києві! А насправді їх цікавить, як би нажитися більше, розпродати все, поки їх не вигнали. Киянам треба добиватися перевиборів в столиці, інакше ми всі приречені на остаточний розгул цього пограбування. У ситуації конкретно з Жуковим островом, як і у всіх інших, раджу не опускати руки - писати звернення у всі інстанції, збирати підписи, влаштовувати пікети. Є приклади, підтверджуючі, що така боротьба діє, і ми, кияни, можемо щось змінити. Я сам готовий взяти участь у всіх акціях протесту.

"Я вірю, що кияни зможуть ще щось змінити"

Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, літературознавець, академік:
- Я обурений. Схоже, владі абсолютно все одно, що Київ остаточно позбудеться природного середовища своїх околиць, яке таке необхідне для нормального існування людей. Я вже п'ять років борюся за збереження Конча-Заспи - це ж був перший природний заповідник на території України! І все без толку. Я не можу зрозуміти, куди дивиться екологічна інспекція? Чому кияни завжди дізнаються правду про діяння влади заднім числом, коли вже важко щось змінити? Але відступати все одно не можна. Потрібно писати листи в прокуратуру, звертатися в екологічні організації, вимагати відповіді від депутатів, що дали згоду на це беззаконня. Тоді буде хоч якийсь результат. Тому що, на відміну від наших "можновладців", я вірю в киян.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.