Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Мегалітичні гробниці Ірландії

Музеї та заповідники 45671 перегляд

Опубліковано - 31.03.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Каміння у входу до гробниці з коридорами Ньюгранж
Каміння у входу до гробниці з коридорами Ньюгранж
Мегалітична гробниця з коридорами в Ньюграндж була побудована близько 3200 р. до н.е. Насип у формі нирки покриває територію понад одного акру, його оточують 97 каменів у вигляді бордюра, деякі з яких пишно прикрашені мегалітичним мистецтвом.

Про це пише англійською мовою інтернет-ресурс Water Pattern community blog і дає посилання на аерофотознімки

Мегалітична гробниця з коридорами в Ньюграндж була побудована близько 3200 р. до н.е. Насип у формі нирки покриває територію понад одного акру, його оточують 97 каменів у вигляді бордюра, деякі з яких пишно прикрашені мегалітичним мистецтвом. 19-ти метровий внутрішній коридор веде до хрестоподібної камери з кронштейним дахом. Оцінюють, що цю конструкцію могли б збудувати мінімум за 20 років 300 робочих.

Мегалітичні гробниці з коридорами Ньюграндж, Ноут, Даут, Форнокс, Лукру і Taрa розташовані в теперішньому графстві Mіт на східному узбережжі Ірландії. Насипи Долини Бойн в Ньюграндж, Ноут і Даут були побудовані біля 3200 року до н.е. – отже вони старші за Стоунхендж в Англії і Піраміди Гіза в Єгипті.

Побудовані неолітичними фермерськими громадами близько 5000 років тому, гробниці з коридорами мають чіткі астрономічні вирівнювання, такі як, наприклад, в Ньюграндж – схід Сонця в зимове сонцестояння, а в Лукру – схід Сонця в Рівнодення.

Оцінюючи красу і пишність Ньюграндж і Ноут, можна припустити, що вони були храмами і місцями астрологічної, духовної, релігійної і церемоніальної важливості, такими, як в теперішні часи є собори – місця поклоніння, і в яких могли бути покладені на спочинок знатні сановники.

Ведуться жваві дебати про те, чи ці дивовижні мегалітичні споруди були побудовані перш за все як поховальні могили, священні храми або астрономічні обсерваторії. Тоді як “гробниця з коридорами” – це традиційне визначення Ньюграндж і подібних споруд, версію піраміди з каменів, що міститься в камері або насипу з коридорами підтримують ті, хто вважає визначення “могила з коридорами” дуже вузьким.

Великі каміння, що оточують гробниці з коридорами і є всередині них, прикрашені мегалітичним мистецтвом – спіралями, концентричними колами, трикутниками, зігзагами і зображеннями, які трактують як Сонце, Місяць і людське обличчя.

Давні могильні насипи з коридорами долини Бойн, що в Ньюграндж, Ноут і Даут, отримали від ЮНЕСКО статус території світової спадщини і 200000 відвідувачів в рік.

Ньюграндж найвідоміша освітленням своїх коридорів і камери сонцем зимового сонцестояння. Місце відкрите для відвідувачів, але доступ до коридорів і камери контролюється.

Ноут має два коридора і оточений сімнадцятьма кам’яними пірамідами-супутниками. Це місце відкрите для відвідувачів, однак їхнього доступу до внутрішніх коридорів і камер немає.
Форнокс з його коротким коридором, що веде в широку грушоподібну камеру, подібний до гробниць в Португалії. Прямо всередині головної камери ліворуч від входу – одне з декількох зображень людського обличчя неолітичного періоду давньої Ірландії.

В Тарі знаходилася резиденція королів Ірландії в першому тисячолітті нашої ери, однак це й місце гробниці з коридорами, відомої як Насип Заручників, що була побудована близько 2500 р. до н.е.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Музеї та заповідники»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.