Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія свідомо бреше на увесь світ

Світ про Україну 25063 перегляди

Опубліковано - 10.01.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Росія свідомо бреше на увесь світ
На тлі газової суперечки між Україною і Росією низка видань, зокрема і газета “Financial Times”, оприлюднили інформацію, що газотранспортна система України перебуває у жалюгідному стані, а останній конфлікт з Росією і не заповнення українських труб газом можуть взагалі призвести до колапсу українських ГТС.

Прокоментувати цю інформацію Фідель Павленко попросив головного радника голови “Нафтогазу України” Івана Дияка, що кілька десятків років працював у газовій сфері ще Радянського Союзу і України, брав безпосередню участь у спорудженні багатьох газогонів.

Іван Дияк: Це зовсім неправда. По-перше, газотранспортна система відповідає технічним нормам, які є на сьогодні. Ви думаєте, російська система краща від української? Вона така сама, так само будувалася, тими ж спеціалістами, що й на Україні. Ті газопроводи, які сьогодні подають газ до Європи, скажімо “Уренгой-Помари-Ужгород”, будувались, йшли як з Уренгоя, так і через територію України. Так що тут нема питань щодо можливості подачі газу. Газ не подають, тому що газу нема. Тому що Росія обдурює Європу, перекрила всі крани і не дає газу на Україну, щоб його транспортувати на Європу.

Бі-Бі-Сі: До речі, де ці крани?

Іван Дияк: На кордоні з Україною, на російській стороні.

Бі-Бі-Сі: Тобто в Україні взагалі вентилів немає на жодній компресорній станції?

Іван Дияк: Ну, вентилі є по території, але газ подає Росія і може перекрити. Ми б самі собі вентилі не перекривали. Розумієте?

Бі-Бі-Сі: Тобто на західних кордонах України, на трубах чи на станціях вентилів немає, які могли б перекрити той газ?

Іван Дияк: Є вентилі. Всюди є вентилі. Тому що система мусить мати крани на випадок аварії чи різних маніпуляцій. Так технологічно побудовано і так магістральні газопроводи мусять працювати. А те, про що говориться – це неправда. Це робиться спеціально з російського боку. Росія робить свою політику. Росія просто хоче зробити Україну розмінною монетою. Росія переслідує інші цілі: поставити Україну на коліна, тому що Україна не хоче виконувати те, що диктує нам колишня імперія. По-перше, вони хочуть і давно вже ставили це питання, щоб передати газотранспортну систему в управління Росії..

Бі-Бі-Сі: Але ми суто технічно хочемо розібратися. Скажімо, коли Олег Дубина каже, що українська газотранспортна система працює повністю в автономному режимі на Україну, що це означає?

Іван Дияк: Це означає, що зараз Росія зовсім газу не поставляє, ми не маємо що качати до Європи. Ми – транзитна держава: що отримали на кордоні з Росією, те передали в Європу.

Бі-Бі-Сі: Це зрозуміло, але в межах України газ качається для українських споживачів?

Іван Дияк: Україна має власний видобуток, сьогодні вона видобуває під 60 млн. кубометрів на добу. Крім того, Україна має газ у підземних сховищах. Сьогодні більше ніж 200 млн. Україна бере з підземних сховищ, які усе літо закачувалися газом.

Бі-Бі-Сі: А що Росія буде робити з оцими надлишками газу, який мав би йти до Європи, але не йде?

Іван Дияк: Росія у зимовий період, коли є велике споживання газу, бере газ із підземних сховищ, крім того, що видобуває. Для того, щоб не давати газ в Європу через Україну вона просто не бере газ із підземних сховищ.

Бі-Бі-Сі: Бо є навіть деякі припущення, що Росії за тиждень вже доведеться просто газ спалювати, мовляв, його немає куди дівати, чи це неправда?

Іван Дияк: Газу ніхто не буде спалювати. Просто перекрив підземні сховища – і вся проблема.

Бі-Бі-Сі: Тобто з технічної точки зору, те, що зараз не транспортується газ російській системі не шкодить?

Іван Дияк: І українській також не шкодить. Проблем нема. Україна стільки років, десятиліть качала, качає, і ніколи не було збоїв у постачанні газу російського через територію України. Але оці штучки, які творить Росія є причиною. Як Україна може качати газ... У нас є 8 основних джерел, трубопроводів, які подають газ із Росії в Європу. Жоден не працює.

Бі-Бі-Сі: Зараз пропонується, щоб незалежні європейські спостерігачі приїхали і здійснювали моніторинг. Якщо ви кажете, що всі вентилі, які можна закрутити чи відкрутити, - на російській стороні, куди Україна запрошуватиме спостерігачів?

Іван Дияк: Вони ж можуть і на кордоні подивитися на приладах, що газ не йде. От і все.

Бі-Бі-Сі: Але це на російській стороні кордону, а в Україні куди вони приїдуть?

Іван Дияк: От приїдуть, побачать, що газу немає там, немає тиску на монометрах.

Бі-Бі-Сі: Тобто в Україні є система моніторингу тиску?

Іван Дияк: Звичайно, у всіх трубах є. Але ж вони побачать. Можуть переїхати на установки Росії. Це буквально кілька кілометрів, можна подивитись, що ніхто нічого не дає, і всі крани перекрито.

Бі-Бі-Сі: Але який сенс запрошувати в Україну цих спостерігачів, якщо в України немає вентилів, щоб перекривати?

Іван Дияк: Ну, хай усе перевірять. Тому що Росія цинічно обдурює. Росія боїться альтернативного джерела. Якщо Європа цього не зрозуміє, то буде так, як була спочатку Грузія, тепер Україна, а потім стане Європа. Це Європа повинна зрозуміти.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.