Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газпром зганьбився на увесь світ, втюхуючи відверту нісенітницю

Світ про Україну 25732 перегляди

Опубліковано - 11.01.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Газпром зганьбився на увесь світ, втюхуючи відверту нісенітницю
Західні фахівці не можуть пояснити громадянам в чому суть звинувачень України у крадіжках, які, як заклинання, кожного дня повторюють кремлівські керманичі. Бо інженери, які обслуговують газогони, й самі нічого, із того, що кажуть російські посадовці не уторопають. І ось чому.

Росія звинуватила Україну в крадіжці газу, який "Газпром" прокачує через транзитні трубопроводи в Европу. Україна, у свою чергу, посилається на "технічні" втрати.

В ході чергової "газової війни" Москва звинуватила Київ в крадіжці російського палива, призначеного для споживачів в країнах Европи. Представники українського "Нафтогаза" звинувачення відкинули. Вони запевняють, що з транзитних магістралей газ вилучався виключно на "технічні" потреби. Експерт берлінської газети Berliner Zeitung спробував знатися на ситуації.

Перекрити кран можна швидко

На переговорах в Брюсселі досягнута принципова домовленість про відновлення постачань російського газу в Европу. Це, проте, не означає, що відразу після відкриття вентиля газ потрапить до кінцевих споживачів. Перекрити трубу, указує Berliner Zeitung, можна швидко. Але, щоб вивести газопровід на стандартний режим роботи, потрібний декілька днів.

Для прокачування газу у необхідній кількості і з достатньою швидкістю потрібно постійно підтримувати певний рівень його тиску в трубі. Транзитні газопроводи через територію України розраховані на тиск в 80 атмосфер. Відповідно до техніки безпеки експлуатації газогонів, доводити тиск до такого рівня можна тільки поступово.

Від турбіни до турбіни
Прямуючи з Росії в Європу швидкість прокачування газу в трубопроводі - за рахунок тертя молекул між собою і об внутрішні стінки труби - зменшується, що приводить до спаду тиску. Це фізика процесу, відома кожному із шкільного підручника. Тому, приблизно через кожних 200 кілометрів на трасі побудовані компресорні станції.

Тут встановлені спеціальні турбіни на зразок авіаційних. І працюють вони на тому ж самому газі, який прокачують через трубопровід. Тобто, частина палива, що поступає з Росії, витрачається самими компресорними станціями на підтримання тиску у системі.

Суть конфлікту між Росією і Україною в тому, якою має бути частка газу, що вилучається на технічні потреби, і хто повинен за нього платити.

"Технічний" газ

Коли в ніч на 1 січня 2009 року "Газпром" припинив постачання газу в Україну, представники "Нафтогазу" одразу ж заявили, що для підтримки робочого тиску в транзитних трубопроводах, які транспортують паливо в Європу, необхідно вилучити 20 мільйонів кубометрів газу - саме стільки потрібно для роботи турбін на компресорних станціях. З погляду німецьких експертів, це більш менш реалістичні потреби.

На своїй сторінці в інтернеті "Нафтогаз" вказав цифру в 52,2 мільйона кубометрів, які були відібрані з транзиту на технічні потреби до того дня, коли постачання палива з Росії були повністю припинені.

Москва називає це "крадіжкою". "Газпром" вважає, що "технічний" газ для роботи компресорних станцій повинна надавати Україна зі своєї власної квоти, оскільки російський концерн оплачує українські послуги з транзиту до Європу.

Як оплачувати транзит

Україна, у свою чергу, з цим не згодна і указує на ту обставину, що, починаючи з 2006 року, не укладалися щорічні протоколи до двосторонніх угод про транзит російського газу через Україну. Тому, з погляду Києва, залишається в силі формула 2005 року, згідно якої оплата українських послуг з транспортування газу зі сходу на захід оплачується не грошима, а натурою, тобто самим паливом в об'ємі 23 мільярдів кубометрів в рік або 63 мільйонів - на день.

Berliner Zeitung указує при цьому, що текст відповідних угод до цих пір відомий тільки самим учасникам конфлікту і про його обставини можна судити тільки із їхніх слів.

Від “Аратти”: вже давно стало помітно, що так звана газова атака Москви - звичайний блеф хамуватих кремлівських чиновників. При чому, усі так звані обвинувачення - ніщо інше, ніж плід їхньої хворобливої фантазії. Уся аргументація - суцільна демонстрація некомпетентності чи примітивна брехлива агітка, розрахована виключно на сірий російський плебс. Бо ті, хто успішно засвоїв курс середньої освіти - просто посміються над дурницями, які верзуть журналістам Путін чи Медвєдєв, чи Міллер, чи Купріянов.

Власне, головна мета спектакля немає нічого спільного із інтересами Росії, як держави. Наразі ми маємо нагоду спостерегати прояв агресивного комплексу неповноцінності, яким страждають очільники цієї держави. І ми впевнені, кожен фахівець-медик повністю підтвердить наше припущення.

Переклад - “Аратта-Україна”

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.