Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хрест, якому майже 6000 років

Аратта - прадавня Україна 56174 перегляди

Опубліковано - 15.04.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Об’ємно-монументальний хрест, знайдений у Подніпров’ї внаслідок археологічних розкопок під керівництвом В. Хвойки
Об’ємно-монументальний хрест, знайдений у Подніпров’ї внаслідок археологічних розкопок під керівництвом В. Хвойки
Вивчаючи російськомовні джерела з проблематики походження графічного символу хреста, який є емблемою світового християнства вже протягом майже 2000 років, я дивувався з фактів замовчування сенсаційного відкриття – великої знахідки на території України – об’ємно-монументального хреста.

Це зображення існувало понад 5000 років і належало до так званої Трипільської археологічної культури. Прикро бачити, але кожна російськомовна енциклопедія у розділі «З історії виникнення графічного зображення хреста» починається з вивчення появи цього символу у найдавніших народів і культур Сходу, Середньої Азії, Єгипту, Африки тощо. В цих енциклопедіях ви не знайдете жодного слова про Україну. Але незаперечним фактом залишається те, що саме тут було знайдено найдавнішу у світі символіку хреста, графічне зображення якого майже не відрізняється від сучасного.

Згідно з фундаментальними дослідженнями істориків, зокрема, відомого російського вченого Д. Пєтухова, прабатьківщиною багатьох індоєвропейських народів слід вважати загадковий етнос, який проживав саме в межах сучасної території України. Цей загадковий народ, який залишив після себе невичерпний пласт матеріальних культур, таких, як Трипільська і Білогрудівська, вже 5000 років тому мав неповторну матеріальну культуру, писемність, величезні протоміста.
Знайдені у Єгипті подібні до хреста зображення такі: магічний знак Анх (мал. 1) і Тау-хрест (мал. 2) у своєму філософському розумінні ідентичні найдавнішій символіці українського хреста і пов’язані перш за все з культами родючості землі і відтворення життя. Але незаперечним фактом залишається те, що, на превеликий жаль, так і не увійшло до жодної енциклопедії: найдавніший символ хреста знайдено у Подніпров’ї.

Він належав праслов’янам ще за доби індоєвропейської спільноти. Це була доба Середнього Трипілля 4 тисяч років до. н. е. Відкритий ще на початку 20 століття, внаслідок археологічних розкопок під керівництвом В. Хвойки, він і досі залишається однією з таємничих і найцікавіших знахідок Трипільської археологічної культури. Дуже вражає схожість знахідки з так званим «мальтійським» хрестом.

Важко собі уявити, що ще за 4000 років до часу Пришестя Спасителя і виникнення християнства на території України вже існував символ хреста, дуже подібного до сучасного. Можливо, у ті прадавні часи він міг бути оберегом, що застосовувався у магічних ритуалах праслов’ян, пов’язанних з відтворенням життя. Саме ромбовидний символ з крапкою у центральній частині хреста вказує на імовірний зв’язок останього з культом поклоніння жінці та вшанування матері.

6000 років тому символ хреста міг уособлювати у собі стилізоване зображення жінки-матері. Питання життя і смерті, започаткування і народження нового життя, можливість вічного життя турбували людство з давніх-давен. У своїй генезі символіка хреста ще задовго до появи християнства несла у собі філософську думку про можливість вічного життя. Шанування жінки-матері серед племен Трипільської археологічної культури 3-4 тисячоліть до н.е. дуже подібне до вшанування Богородиці вже у наші часи.

Існування символіки хреста у такі давні часи зайвий раз свідчить про підготовленність української землі до православної віри, до сприйняття істини через каяття і спасіння.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Аратта - прадавня Україна»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.