Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи була Кам’яна могила пов’язана із легендарною державою Аратта?

Аратта - прадавня Україна 96333 перегляди

Опубліковано - 30.10.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Чи була Кам’яна могила пов’язана із легендарною державою Аратта?
Український історик Юрій Шилов та російський шумеролог професор Анатолій Кифішин ведуть розмову про протошумерські написи з Кам`яної могили, що являли собою ці письмена, як вони були пов’язані із легендарною державою Аратта, а також чому вони привернули увагу німецького інституту Аненербе підчас Другої Світової війни.

Мова йде про Національний заповідник-музей Кам’яна могила, в якому знаходяться протошумерські написи, які вірогідно є найдавнішими письменами з усіх відомих: перші з них датуються приблизно 12 тисячоліттям до нашої ери.

- Отже, шановні панове, який зміст тих протошумерських написів з Кам’яної могили?

Говорить академік Шилов


- В Кам'яній могилі сформувався образ Бога-Творця Енліля. Світова наука знала, що на основі цього Енліля утворено було біблійного Еллоя-Еллохіма, але це вже початок І тисячоліття до нашої ери, коли Біблія почала писатись. Думали, що Енліль виник в Шумері, далі, значить, перейшов в Вавілон, Асирію, і там уже автори Біблії, започаткувавши її, використали образ близькосхідного Енліля для того, щоб створити на його основі Еллоя-Еллохіма. Але тепер ми можемо стверджувати, що вперше Бог-Творець Енліль був оформлений в архіві Кам'яної могили починаючи із рубежа VIII-VII тисячолітть до нашої ери. Хоча ідіограми цього Бога-Творця в палеолітичних пам'ятках України відомі ще з XIV тисячоліття до нашої ери. Крім того, в Кам'яній могилі описується так званий Всесвітній потоп. Знову-таки, світова наука знала, що взяли за основу епос про Гільгамеша, шумерський епос, але виявляється, що і ім'я Гільгамеша, і опис цієї події вперше в архіві Кам'яної могили було відпрацьовано.
Анатолій Кифішин
Анатолій Кифішин
Професор Анатолій Кіфішин:

- Те, що Шилов шукав епос про Гільгамеша, там немає цього епосу, але там є бог Гільгамеш. Тобто він тоді ще не був героєм, але був богом. А також є там інші боги, є, наприклад, Енліль і Нінліль, з центрального епосу. А найголовніше – там є й Мойсеєві заповіді, замість десяти – шість з них. Але їх можна знайти ще на Альтамірі. А на Кам’яній могилі їх 6 варіантів. А потім вони перейшли до Шумеру як відомі повчання Шурупака. А потім і на Біблії відбились, тобто це такий мандрівний сюжет. Від Альтаміру, де вони були вибиті на Зеленому панно десь в 10 тисячоріччі, але на Кам’яній могилі з'явились майже відразу, а також і пізніше. До цього сюжету завжди повертались. Але є там теж інші написи, тож можна розповідати дуже багато.

Отже, я увійшов, увірвався на підставі тих шумерських піктограм – шумерограм, як їх називають – до цього дуже складного світу. Ну й знайшов там показники родового відмінку, дієприкметнику, доконаний вид, недоконаний, віддієслівні форми тощо. Все це там я знайшов. Тому я вже не мав сумніву, що справу маю із шумерськими написами.

- Пане професоре, а наскільки великий масив того текстового матеріалу з Кам’яної могили?

- Я опублікував перший том свого дослідження і там є список знаків, він на 70 сторінок, розумієте? Там розвиваються всі варіанти, наводяться дуже детально звідки і як кожний матеріал походить. А зараз я вже написав другий том, написав його ще у 2001 році, але досі не можу видати через нестачу коштів. Там вже не 70, а 300 сторінок самих тільки знаків – так званий силабарій. Там охоплено все. Тож кількість величезна. Якщо перший том – це 900 сторінок, то другий – 2800. Тож знакова система там дуже велика. Тоді було більше знаків, ніж з’явились, наприклад, в Асиро-Вавілонії. Там вони вже скоротились аж до перетворення на складограми, як це було у нас у Велесовій книзі або в Уралінді в Німеччині (вона переважно так була написана). Ну а потім вже з’явилась абетка.
Юрій Шилов
Юрій Шилов
- А чим була зумовлена та велика увага до Кам’яної могили – тоді, коли ці терени було окуповано нацистами – з боку німецького інституту Аненербе – Німецького товариства з вивчення давньої германської історії та спадку предків? Вони ж вели там дослідження? Які були їх результати?

Академік Юрій Олексійович Шилов:


- Ну, якщо конкретно про Кам'яну могилу, німецька школа археологічна, історична була дуже потужна. Оця от якість дослідників арійської спільноти, ведичної культури почала закладуватись ще на початку 19 століття. Наприкінці 18 століття, коли англійці, маючи колонію Індію, почали вивчати її історію, почали прочитувати Веди, і побачили там велику спільність і мови, і граматики, і образів, імен з давніми божествами Європи. Прочитали, що арії пов'язали всю історію і культуру Індії і Європи. Слідом за англійцями французи підключились, потім німці, росіяни. І от німецька школа була дуже потужна, і цією потугою скористались ідеологи ІІІ Рейху. Там було багато політичних спекуляцій, але на окупованій території, от ви згадали Кам'яну могилу, працювали вчені також, заполітизовані, але провадили ці розкопки археологи. І оскільки про Кам'яну могилу було відомо ще з початку 19 сторіччя, а в 30-х роках там були досить великі археологічні розкопки, німці знали про ці роботи, ну і ясна річ їх зацікавила така унікальна світова пам'ятка.

Професор Анатолій Кіфішин:

- До мене, виявляється, це зробив американський шумеролог Арно Пебель – це голова американської школи в 30 роках, фашист за поглядами. Тому, коли Германа Вірта, організатора Аненербе, за те, що він мав проросійські погляди, посадили під домашній арешт, хоч формально з інших причин – за матріархат в прагерманському суспільстві, котрого німці не визнавали…. І Майснер – голова німецької школи викликав Пебеля, аби той вплинув на Гітлера. Той приїхав і справді звільнив Вірта. А потім вони у розпал Сталінградської, а потім і Курської битви копали Кам’яну могилу, і відкрили всі ці написи. Вірт написав книгу – “Palestina Buch” – в котрій доводив, що біблейська версія спочатку прийшла з Кам’яної могили, від тамтешніх арійських племен. Але у 1958 році після смерті Пебеля раптом у Вірта і його учнів всі чернетки його досліджень було викрадено.
Написи Кам’яної могили
Написи Кам’яної могили

- Є версії, що Кам’яна могила була духовним центром тієї легендарної протошумерської держави Аратта, котра нібито існувала на терені сучасної України. Як ви це прокоментуєте?

Говорить професор Юрій Шилов:


- В Кам'яній могилі згадується Аратта, згадується її система. На одному з черепків Подунав'я теж згадується Аратта. Крім того і в Подунав'ї, і в Кам'яній могилі особливо багато відомостей про богів, про історичні події, пов'язані з заснуванням Шумеру. Про Аратту ми знаємо із хроніки Урарту, знаємо з архіву Шумеру – чотири шумерських поеми відомі присвячені Аратті. Знаємо з Махабхаратти індо-арійської, знаємо з міфології Греції і історії Етрурії етрусків. Це була найперша в світі держава, цивілізація. Утворилась вона в Дунайсько-Дніпровському регіоні в VII тисячолітті до нашої ери. Відображенням апофеозу держави Аратта є культури Кукутені (це територія Румунії і Молдавії), Трипілля, особливо (на території України), і теж інші пов'язані з ними археологічні культури, як попередні, так і наступні. Останні згадки про Арсанію зі столицею Артою в складі Київської Русі залишили арабські мандрівники 9-11 столітть вже нашої ери. А в Індії ця традиція живе і до нині, тому що сама назва Індії – це європейці кажуть Індія, а самі індійці себе називають бхаратами, і свою країну називають Бхарата або Бґарата. Оце, значить, традиція оцієї найпершої в світі держави Аратта.

Професор Кіфішин:

- Аратта, вона то була, розумієте, але справа в тому, що Шилов її трошки перекрутив. Кам’яна могила, не знаю, може й Аратта. Аратту я відкрив на Дунайських написах в 90 році. Але тоді я вважав, що це Трипілля. Тепер я не вважаю, що це Трипілля. Тому це дуже складне питання. Там треба серйозно працювати, не по одинці, як я і Шилов, а має бути цілий інститут, програма,
тоді можна щось вирішити. Але, загалом, 70 відсотків, що це Аратта.

- А чому це не Трипілля? І чому Ви маєте сумніви, що йдеться про праслов’янську культуру, як стверджують деякі дослідники?

- Чому не Трипілля? На Трипіллі немає писемності. Така пишна культура, це як китайська культура Ян-Шао. Якщо візьмете глечики з Ян-Шао і поставите поруч глечики з Трипілля, ви їх не зможете розрізнити. Тому виводити з цього слов’янство я б не хотів. Бо тоді слов’яни ще не виокремились з арійства, а арійці були під китайською п’ятою, як ми колись були під татаро-монголами. Потім китайці відійшли до Ян-Шао, вигнавши звідти тунгусів, і створили Китайську цивілізацію.
Абетка Кам’яної могили
Абетка Кам’яної могили

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Аратта - прадавня Україна»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.