Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Серійне глупство суду над Тимошенко

Світ про Україну 30628 переглядів

Опубліковано - 4.07.2011 | Всі публікації | Версія для друку

 Серійне глупство суду над Тимошенко
Регіонали – просто дилетанти, які навіть не знають, що добре для них самих, і тому не можуть знати, що добре для країни, якою вони кажуть, що керують.

Пробачте за грубе питання: регіонали що, дійсно тупі? Вочевидь, так. Останнє свідчення їхнього серійного глупства – суд над Юлією Тимошенко. Якщо ви ще не чули, колишню «помаранчеву» Прем’єр-міністра звинуватили в «зловживанні владою», яке нібито виявилося, коли вона кілька років тому домовилася про газову угоду з Росією. Угода була вочевидь погана для України, а, оскільки вона погана, Тимошенко має бути винна. Винна в тому, що… – та хоч би в чому. Зловживання владою якраз підійде: звучить серйозно, а водночас таке широке, що стає беззмістовне.

Забудьте про лицемірство. Зловживання владою – це чи не єдине, що українські еліти чинять невпинно, власне, з 1991 року. Президент Віктор Янукович зловживає владою щоразу, коли приїжджає відпочити в свій сумнівно набутий маєток під Києвом. Його соратники зловживають владою щоразу, коли фальшують результати тендерів, загрібають мільйони й ухвалюють закони на користь своїх дружбанів. Якщо газова угода Юлії злочинна, то які тоді «харківські угоди» Віктора?

І забудьте, що шукати суть у непрозорих газових відносинах України з Росією неможливо. Хто ухвалює рішення в Києві? Невідомо. Чи були ті угоди добрі для України? Мо’, так, мо’, й ні. Чи були вони погані для України? Мо’, так, мо’, й ні. Чи не єдине, що знають усі, – що ці угоди ніколи не йдуть на шкоду російському «Газпромові», з одного боку, і олігархам, компаніям і регіоналам зі східної України, з іншого. Це випадок, задум чи Боже провидіння? Вгадайте з одного разу.

І, звичайно ж, забудьте про правосуддя. Кожен знає, що підстав для звинувачень так само мало, як і рівня колективного інтелекту в українському уряді. Кожен знає, що єдина причина, чому режим цькує Тимошенко, – це щоб нейтралізувати її напередодні парламентських виборів 2012 року і президентських 2015-го. І кожен знає, що суди – це інструмент режиму Януковича. Пробога, це вам не Канада, а Україна, і заяви про незалежне правосуддя так само переконливі, як і заяви про чесність регіоналів.

Отож забудьте все це. Єдине важливе питання – це чому регіонали так відверто не здатні зрозуміти, що вони чинять іще одну мега-помилку, яка вилізе їм боком на користь Тимошенко, підштовхне українську опозицію, мобілізує суспільство проти них, змусить Америку й Європу насупити брови і створить катастрофу в поліпшенні образу партії – і то саме в час, коли режим так очевидно провалив виконання всіх обіцянок і відчайдушно сподівається на диво, яке врятувало б його від повної ганьби?

Судити був найгірший вихід

Якщо ви дійсно хочете позбутися Тимошенко, призначте її послом кудись до Брюсселя, Парижа, Лондона чи й навіть Москви – до будь-якого важливого місця, яке потішить її самолюбство, але водночас створить їй заняття і прибере її з дороги. Або призначте її міністром закордонних справ, як зробив Барак Обама, призначивши Гілларі Клінтон держсекретарем, – чи, якщо дійсно хочете влаштувати їй мороку, міністром культури. Або пошліть її в п’ятирічну місію для з’ясування, як живуть громади української діаспори по всьому світі. Або дайте їй ток-шоу на телебаченні в найкращий час дня.

Бо найостанніше, що можна зробити з відомим, впливовим, харизматичним, метким, красномовним, багатим і фотогенічним політичним супротивником, – це судити її. За що завгодно. Звичайно, якщо не взяли її на гарячому й не маєте неспростовних доказів. Невдала ж справа проти затятого звинуваченого гарантовано перетворить Тимошенко на міжнародну знаменитість і накличе на режим муки пекельні, особливо в Європі, до якої, як каже Янукович, він хоче вступити. Ще гірше, що справа, мабуть, затягнеться й залишатиметься на перших шпальтах місяцями. Образ України порине в грязюку, коли свідок за свідком – а звинувачення збирається викликати людей із тридцять, включно з колишнім Президентом Віктором Ющенком – викриватиме, наскільки прогнили українські політичні й економічні еліти. Якщо регіонали думають, що сморід до них не пристане, на них чигає велика несподіванка.

Я думаю, що цього разу, як і стільки разів у минулому, ця халепа походить від кричущої некомпетентності й зарозумілості табору Януковича. Просто бачу зустріч у президентському кабінеті: горілка тече, хлопаки сьорбають ікру, порівнюючи обсяги своїх банківських рахунків на Кайманах і намагаючись придумати, як би всіх завжди обдурювати, – аж якийсь розумник подає чудову думку: посадити Юлю за ґрати. А шо, кльова, каже Прем’єр-міністр Азаров. І просто, як млинець спекти, додає міністр освіти Табачник. І от тепер хлопаки, мабуть, тим млинцем подавляться.

Не дивно, що Янукович наполягає, що не має нічого спільного з цим судом. У всьому винні наші супер-дупер-незалежні суди, каже він. Звичайно, а що ж йому ще казати. Але тим часом, я думаю, Віктор уже, мабуть, зрозумів, що краще йому трохи віддалитися від процесу, і то найшвидше. Коли це добро долетить до вентилятора, Янукович хоче бути певний, що відбувати залишаться його дружбани, а він сам матиме пристойну відмазку.

У регіоналів є одна надзвичайна річ. Вони – просто дилетанти, зарозумілі настільки, що не знають, наскільки мало вони знають. А дилетанти, які навіть не знають, що добре для них самих, не можуть знати, що добре для країни, якою вони кажуть, що керують.

Олександр Мотиль – професор політології Рутґерського університету (Нью-Джерсі, США)

Переклад статті друкується за дозволом автора. Оригінал статті був опублікований англійською мовою як блог на інтернет-сторінці журналу World Affairs.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.