Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сільський вчитель

Україна - це Я! 34950 переглядів

Опубліковано - 9.02.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Сільський вчитель
Вчителем треба народитися, при наполегливій праці можна стати викладачем, а коли нічого не дано, то будеш педагогом. Так колись розкладав на три категорії працюючих в школі старий учитель...

- Прокидайся синок. Пора вставати. Підіймайся. Гони Квітку до череди.

Сонний, хвостиком за Квіткою, махаю гіллячкою, щоби не заснути, плетусь до вигону за село, де збиралася череда. А по дорозі з провулків, дворів виходять такі ж годувальниці у супроводі господарів.

Сільські діти вітаються з вчителями не в школі, а близько шостої ранку на шляху до вигону.

- Клавдія Михайлівна, доброго ранку! Давайте я Вашу Чайку заберу в череду.

Сільський учитель на виду в школі і у повсякденному житті. Він весь час на виду…

З віком починаєш розуміти, наскільки відповідальна і непроста професія сільського учителя. Зібравши по чагарниках, дахах, вигонах і водоймах, він веде нас за руку по дорозі під назвою Життя. Виштовхує нас у юність, а потім підтримує під лікоть, виводячи в молодість. А далі ми вже самі намагаємося йти, спотикаючись, згадуючи все, чому він нас навчив і що ми недовчили.

Вчителем треба народитися, при наполегливій праці можна стати викладачем, а коли нічого не дано, то будеш педагогом. Так колись розкладав на три категорії працюючих в школі старий учитель. Можливо, воно так і є.

Працю вчителя оцінюють не по акуратно написаним матеріалам позашкільної роботи і не по конспектам, а по логічному мисленню дітей та їх поведінці. Не той учень знає арифметику, котрий дев’яносто дев’ять плюс дев’яносто дев’ять додає в стовпчик, а той хто від двісті віднімає два. Може дитина написати речення, зробивши помилку в кожнім слові, і те речення буде грамотним.

А можна написати каліграфічно і орфографічно правильно, а те речення буде недолугим. І тяжка та праця навчити писати грамотно, орфографічно і каліграфічно одночасно.
Так сталось, що трудовий шлях батька починався в школі вчителем математики. Після закінчення десяти класів цілий рік він викладав в Компаніївськім районі на Кіровоградщині. Далі навчання, праця інженером і керівником підприємства. А перед пенсією, коли серце вже було хворе, викладав він виробниче навчання та підміняв усі предмети. Не маючи педагогічної освіти, був вчителем від Життя..

Дали йому самий неслухняний клас. В перший же день вони знайшли спільну мову і пішли країною знань, шокуючи педагогічний колектив навчальними успіхам і бурхливою позашкільною поведінкою.

Я намагався вивчити батькову методику праці з дітьми. Вона не була за підручниками педагогічної майстерності. І не залежала від того що було перше в конспекті, тема чи мета уроку. Базувалась на простих речах: життєвому досвіді, знаннях де застосовується те чого навчають, жарті, щирості і великій його вазі. Велика людина злою рідко коли буває.

Одного разу підгледів в батька урок літератури, котрий він заміщав.

- Вчитель літератури захворів. Сьогодні ми розглянемо драму-феєрію Лесі Українки “Лісова пісня ”. Слухайте уважно. Щоб не підвели мене, коли вийде з лікарняного Микола Миколайович.

- Микола Дмитрович! Не грузіть. Розкажіть нам, про що там написано, а ми Вам помиємо майстерню.
«Мавка» Оксана Шапкарина (ksyushart.com.ua)
«Мавка» Оксана Шапкарина (ksyushart.com.ua)
- Слухайте. Ото описала Леся Українка в цьому творі прекрасний ліс. А в лісі тому жила дівчина років вісімнадцяти Мавка. І така красива, така красива що не розповісти словами. І в тому лісі Мавка бігала геть гола. А парубок Лукаш за нею підглядав.

Такого успіху Леся Українка не мала в нашій школі ніколи. На ранок наступного дня всі середні та старші класи прочитали твір. Вчитель літератури, вийшовши з лікарняного, був вражений методикою викладання теми і розчулений таким знанням твору.

Отак і читав інженер-механік фізику і літературу, ботаніку і географію, виробниче навчання. На ботаніці рахував з дітьми, скільки якої породи дерев росте на узліссі. На зоології вчив розрізняти голоси птахів, впізнавати види риб у неводі, що витягли рибалки.

Результат географії – розкопані джерела. На виробничому навчанні садили дерева та пекли хліб в шкільній їдальні, приборкували залізного дизельного коня. Що сам знав, того й вчив.

Не довелося батькові дожити до пенсії. Не витримало серце в козака. Залишився він у пам’яті учнів як людина, котра читала не по конспекту, а від Душі.

Шана тисячам таких вчителів, котрі читали і читають від Душі. Виводять нас на шлях під назвою Життя. І з’явились ми на тім шляху для себе неочікувано…

- Прокидайся синок, пора вже вставати. За пару годин батько до військового комісаріату повезе. В армію сьогодні…

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Україна - це Я!»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.