Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


До питання кризи віри

Духовність 24494 перегляди

Опубліковано - 29.07.2006 | Всі публікації | Версія для друку

До питання кризи віри
Чи втрачають люди віру в Бога? Колись Німеччині кожне село мало власну церкву з пастором. Сьогодні один німецький пастор часто-густо обслуговує по кілька громад, причому прихожани заповнюють зали для служінь лише наполовину. Чи можна назвати це черговою кризою релігії?

„Скажи-но мені, як ти ставишся до релігії?” – знамените запитання, яким Ґретхен поставила у незручне становище Фауста в знаменитому творі Ґьоте. Нині це запитання як ніколи актуальне в Німеччині та й інших західноєвропейських країнах, де релігія досить швидко втрачає свої позиції. Згідно зі статистикою, із сотні євангельських християн тільки четверо йдуть щонеділі до церкви, а 96 залишаються вдома. Доходить до того, що парафія не має чим покривати своїх видатків, і саму будівлю храму можуть продати, як підприємство, яке збанкрутіло. Звучить драматично, проте може не все так вже і погано. Для Вільгельма Графа, професора теології в Мюнхені, статистика є відносною:

- Я зовсім не заперечую, що відбулося багато змін, що виник такий собі феномен ерозії, але одночасно є зворотні тенденції, зокрема побудова стабільного іміджу церкви, які інституції, що вказує людині сенс життя. Якщо ви порівняєте руйнівні процеси у євангельській церкві з руйнівними процесами в інших великих спілках і організаціях, наприклад - національних партіях, профспілках тощо, ви зрозумієте, що в цьому порівнянні церквам ще не погано й живеться.

Більшість пасторів євангельських та католицьких громад, звичайно ж, дивляться на все це по-іншому. Урешті-решт мова йде про їхнє існування і про виправдання цього існування. Чимраз більше християн відходять від церкви, церковні будівлі щонеділі напівпорожні, церкви отримують щоразу менше пожертв. Все це не можна назвати втішним показником. Але і постійні нарікання – також марні. Голова Ради Євангельських церков в Німеччині, єпископ Вольфґанґ Губер, сповнений рішучості щось зробити проти цієї тенденції занепаду. Він розпорядився видати своєрідний „маніфест імпульсу”, який оприлюднено на початку липня. В ньому, якщо казати спрощено, говориться: якщо євангельські церкви хочуть по-справжньому жити, а не існувати, вони мають не лише забирати, а й давати, - адже саме для цього вони були створені. Також церкви мають зробити гнучкішим адміністративний апарат, і менше варитися у власному соці.

Ці думки більше схожі на поради економіста, а не церковника. Вони закликають католицьку та євангельську церкви брати корисне з підприємницьких ідей. Утім, ці тези вже не нові. Фрідріх Вільгельм Ґраф пояснює розвиток цих ідей на американській моделі:

- США мають в значній мірі нерегульований ринок пропозицій. Цей ринок означає, що „надавачі релігійні послуг” перебувають у конкуренції і тому вони повинні покращути свої результати, інакше їм не вдасться донести свої продукти до людей. Всюди у Європі, особливо у Німеччині, так званий „ринок релігій” є сильно зарегульованим, зі старими монополістичними „надавачами послуг”, які, пропагуючи „екуменізм”, розподіляють ринок між собою. Тому якість їхніх послуг часом не є особливо ефективною.”

Своєю чергою економіка також може мати зиск від норм і цінностей, які традиційно пов’язані з релігією та етикою. Фрідріх Вільгельм Ґраф саме досліджує, уживання релігії із сьогоденним суспільством. За свої роботи в цій царині він був удостоєний премії Ляйбніца від Німецького наукового об’єднання. Він став першим теологом, який отримав цю премію.

Фрідріх Вільгельм Ґраф, як й інші, філософи-культурологи, ставлять перед собою запитання: звідки сучасні люди беруть мужність, надію, впевненість? В минулому люди це отримували завдяки вірі, але ці часи вже давно минули. Церква й віра – це тепер лише одна з пропозицій серед маси інших:

- Ми переживаємо зараз новий бум нетрадиційної релігійності. Можете піти у будь-яку книгарню, і подивитися, що ви там можете купити: езотеричну літературу, книжки-порадники, які має релігійний підтекст тощо. І ми усвідомлюємо, що в цьому немає чогось специфічно нового, що все це існувало й раніше – в часи Середньовіччя. Я б сказав, що індивідууми зараз створюють і стягують до купи речі і поняття із цілком різних релігійних систем.

Ця релігійна мішанина дозволяє виготовляти із себе найрізноманітніші форми, згідно із бажанням і настроєм. Вона нікого ні до чого не зобов’язує на тривалий час. Але що тут вдієш: часи глобалізму диктують необхідність швидких змін.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Духовність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.