Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Брудні технології для лохтурату. Кандидат-клон: немісцевий без освіти і сталих заробків

Під ковдрою влади 59834 перегляди

Опубліковано - 5.09.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Брудні технології для лохтурату. Кандидат-клон: немісцевий без освіти і сталих заробків
Серед інших брудних політтехнологічних прийомів цієї парламентської кампанії чільне місце зайняв метод «клонування» мажоритарних кандидатів – коли проти рейтингового здобувача депутатського мандату його опоненти виставляють однофамільця чи й повного тезку.

Постраждати від цієї технології можуть кандидати і від влади, і від опозиції, і численні самовисуванці.

Експерти запевняють, що така технологія малоефективна – як свідчить досвід, українські виборці все ж уважно придивляються до бюлетенів, перед тим, як поставити «галочку», і звертають увагу не лише на прізвища, а й на інші дані кандидатів, відрізняючи свого фаворита від «самозванця». Однак популярності «двійників» це не заважає – зрештою, така технологія дешевша, ніж інші «чорні» методи боротьби – досить внести за «двійника» заставу і якось йому «подякувати» за згоду зареєструватися в ЦВК.

Загалом, «двійники» помічені у 34 мажоритарних округах, потенційно постраждати від них можуть 52 кандидатів.

Справжнє «нашестя двійників» сталося на 98 окрузі на Київщині. Тут зареєстровано два кандидата на прізвище Міщенко, два Поліщуки і одразу три Бойки. Проти нардепа і колишнього бютівця Сергія Міщенка, який не отримав статусу узгодженого кандидата від об’єднаної опозиції, однак має непогані шанси, йде висуванець від маловідомої партії «Соціалістична Україна» Євген Міщенко. За інформацією Тиждень.ua, ще трьом Міщенкам ЦВК відмовило в реєстрації. З представником «УДАРу» і професійною «тушкою» Кирилом Поліщуком змагається «комірник ТОВ «ТПС-У» Поліщук Юрій. З трьох Бойків на цьому окрузі наразі залишилось двоє – реєстрація третього була скасована судом. Тепер з депутатом місцевої райради Миколою Бойком (висуванцем від маргінальної Ліберальної партії України) змагається топ-менеджер відомої юридичної компанії «Моор і Кросондович», заснованої у свій час нардепом Миколою Катеринчуком, Олег Бойко.

На 91 окрузі Київщини знову зустрічаємо прізвище Бойко. Проти радника голови ВР Володимира Литвина, Бойка Віктора Олексійовича, вестиме боротьбу пенсіонер-самовисуванець Бойко Віктор Григорович. Свого «двійника» на цьому окрузі отримав і «співаючий ректор» Михайло Поплавський, якого вважають ставлеником регіоналів: з ним боротиметься 26-річний безробітний селянин без вищої освіти Володимир Поплавський.

Київська область взагалі є одним з лідерів за кількістю різноманітних «клонів». Так, у 92 окрузі змагатимуться одразу три пари однофамільців. Проти єдиного кандидата від об’єднаної опозиції Віктора Світовенка боротиметься безробітний харків’янин Світовенко Максим, заступнику голови Київоблдержадміністрації Віталію Івановичу Гудзенку складе конкуренцію місцевий журналіст Віталій Михайлович Гудзенко, а у висуванця Народної партії Віталія Анатолійовича Титаренка намагатиметься відібрати голоси тракторист Віталій Миколайович Титаренко.

На 93 окрузі можна спостерігати рідкісне явище – різностатевих «клонів». Проти висуванця Аграрної партії, працівника порошенківського заводу «Рошен» Володимира Книша балотується 62-річна кандидатка від Партії пенсіонерів України Ніна Книш. Враховуючи те, що кожен з цих двох кандидатів навряд чи має реальні шанси на потрапляння в парламент, їх одночасне висунення може бути й збігом.

А ось у трьох столичних округах сумнівів у використанні «двійників» не залишається. У 220 окрузі помічений «неповний двійник» - проти екс-заступника голови КМДА Валерія Міронова було висунуто місцевого підприємця Валерія Миронова. У двох округах постраждати від двійників можуть кандидати від об’єднаної опозиції. У 211 окрузі обирається відомий нардеп Сергій Терьохін. Як повідомляли опозиціонери, влада мала намір виставити проти нього одразу п’ятьох однофамільців, але в бюлетенях буде лише один з них – приватний підприємець з Черкаської області Андрій Терьохін. Двійником висуванця від опозиції Дмитра Андрієвського (222 округ) став кухар Андрієвський Віктор.

Чимало «двійників» з’явилося і в західних регіонах України. У 122 окрузі на Львівщині, з відомим на місцевому рівні депутатом облради Тарасом Романовичем Козаком змагатимуться двадцятиоднорічний кредитний експерт одного з банків Козак Тарас Ігорович та охоронець Козак Ігор Степанович.

На 121 окрузі конкуренцію іншому депутату облради Михайлу Задорожньому складе директор місцевої телерадіокомпанії Задорожній Іван. Також на цьому окрузі можна помітити «двійників» різної статі – з висуванцем «УДАРу» Олександром Старовойтом змагатиметься практикуючий психолог, комуністка Валентина Старовойтова. На 126 окрузі голоси у кандидата від об’єднаної опозиції Олега Канівця буде відбирати суднобудівельник з Миколаєва Сергій Канівець.

На 165 окрузі Тернопільщини зустрічаємо знайоме прізвище - з кандидатом від «Батьківщини» Володимиром Богдановичем Бойком змагатиметься місцевий безробітний селянин Бойко Володимир Іванович. Аналогічна проблема і у опозиціонера Анатолія Грицюка, який балотується по 23 округу Волинської області – йому протистоятиме начальник фінансового відділу місцевого ТОВ «КУР» Андрій Грицюк.

Загалом, кандидатів-«двійників» до багатіїв віднести не можна, що й не дивно з огляду на їхній рід занять (охоронець, кухар чи взагалі безробітний). Але окремі кандидати вирізняються своєю бідністю навіть на такому фоні. Наприклад, у 191 окрузі у Хмельницькій області проти Хмельницької облради регіонали Миколи Дерикота висунув свою кандидатуру продавець-консультант магазину сантехніки Віталій Дерикіт. З продажами у останнього минулого року складалося погано, бо він офіційно не заробив за рік жодної гривні, і якось прожив 2011-й на 15 тисяч гривень, отриманих від продажу цінних паперів. Автомобіля у «клона» теж немає, є лише 15 соток землі та квартира на 19 «квадратів».

За рівнем концентрації двійників цей округ може впевнено отримати пальму першості: з 13 кандидатів троє є «клонами», тобто майже кожен четвертий. Конкурент нардепа-литвинівця Василя Федоровича Шпака, безробітний 21-річний киянин Шпак Василь Володимирович теж може увійти до когорти «кандидатів-незаможників». За минулий рік він не заробив ні копійки, і його сім’я (батько, матір та брат) учотирьох прожили за 10 з гаком тисяч гривень.

Схожа ситуація у двійника екс-міністра транспорту та екс-голови Дніпропетровської ОДА Віктора Васильовича Бондара – він отримав «клона» Бондара Віктора Григоровича. Останній є пенсіонером, минулий рік жив лише на пенсію, а за своє життя надбав лише 10 соток землі.

Цікава ситуація склалася і у 187 окрузі з центром в Хмельницькому. Тут в парламент балотується чинний нардеп, керівник корпорації «Оболонь» та головний спонсор Української народної партії Олександр В’ячеславович Слободян. Проти нього поведе боротьбу сільський водій Олександр Миколайович Слободян. Окрім декларації (24 тисячі гривень в рік на всю сім’ю з чотирьох осіб), цікавість викликає його передвиборча програма: конкурент пивного магната обіцяє «замінити культ пивного алкоголізму на культ поваги до національних святинь».

Не оминула епідемія двійників і Центральну Україну. На 18 окрузі (Вінницька область) конкуренцію власнику «Ерде-банка» Руслану Демчаку складе приватний підприємець з Кіровоградщини Андрій Демчик. Цей «клон» вирізняється з-поміж колег досить непоганими доходами: сумарно його сім’я за минулий рік заробила більше двохсот тисяч гривень. Але до Демчака-банкіра йому далеко: той має самих лише акцій на понад тридцять мільйонів гривень.

Ще один товстосум, директор Жашківської кінно-спортивної школи Валентин Ничипоренко (дохід – понад півтора мільйони, 40 мільйонів – на банківських рахунках, 33 гектари земель, унікальний автомобіль «Морган Аеро 8» та купа іншого майна), який балотується по 199 округу на Черкащині, також матиме мороку з клоном – київським підприємцем Анатолієм Нечипоренком. Останній, хоч і має непоганий дохід півмільйона на рік (стільки ж є на рахунках), у своїй програмі обіцяє подолати «диктатуру олігократії». За версією місцевих ЗМІ, за його висуненням стоїть конкурент Валентина Нечипоренка, інший грошовий мішок Павло Єлізаров (окраса його декларації – автомобіль Aston Martin Vanquish, такій машині в одному з фільмів пересувався кіногерой Джеймс Бонд).

З кандидатом по 196 округу на Черкащині, висуванцем від партії Наталії Королевської «Україна – вперед!» Сергієм Петровичем Блажевичем злий жарт зіграло його ім’я по батькові, яке він намагався перетворити в центральне гасло кампанії: «Голосуй за Петровича!» Проблема в тому, що на його окрузі зареєструвався інший «Петрович» - Блажевич Олександр Петрович, який працює охоронцем приватної фірми.

На північній Україні технологія «клонів» теж активно використовується. У 207 окрузі на Чернігівщині, де, до речі, балотується лідер «тушок» Олег Рибаков, колишньому нардепу Олегу Володимировичу Петрову протистоятиме безробітний без вищої освіти Петров Олег Борисович. На сусідньому 206 окрузі екс-губернатору Владиславу Атрошенку конкуренцію складе його майже однофамілець, спортивний інструктор Атрощенко Андрій.

По 160 округу на Сумщині змагатимуться двоє Білоусів, які, за наявною у Тиждень.ua інформацією, реальних шансів на перемогу не мають: проти 27-річного студента Київського національного економічного університету Василя Білоуса боротиметься доцент кафедри економіки і менеджменту Європейського університету Білоус Інна.

А ось проти мера Шостки, регіонала Миколи Петровича Ноги зареєстрували класичного «двійника» - безробітного мешканця Київщини Ногу Миколу Олександровича.

Цікава ситуація склалася і у сумському 158 окрузі. Тут кандидатом до ВР самовисунувся одіозний Олександр Михайлович Волков, якого називали «директором парламенту» в часи Леоніда Кучми. Громадське обурення з приводу походу Волкова на вибори під прапорами «Батьківщини», членом якої він є, спрацювало: об’єднана опозиція все-таки не висунула його кандидатом. Але сприятливі умови для потрапляння в парламент створила, адже опозиціонери взагалі не виставили на окрузі жодного кандидата. Тому боротися Волкову доведеться зі своїм «клоном» - безпартійним трактористом Волковим Олександром Григоровичем.

У 173 окрузі Харкова відомому на місцевому рівні депутату міськради, регіоналу Анатолію Денисенку протистоятиме безробітний Денисенко Олександр.

А у Дніпропетровську «двійники» з’явилися одразу в трьох мажоритарних округах. Щоправда, у випадку з Наталією Шинкаренко та Ігорем Шинкаренко це може бути й збігом – вони не є самовисуванцями (що типово для «клонів»), а представляють КПУ та «УДАР» відповідно. У двох інших випадках вірити у випадковості не доводиться. По 27 округу проти нардепа-литвинівця Миколи Деркача боротиметься апаратник конвеєрної лінії Деркач Олег. У сусідньому 24 окрузі проти члена ПР Якова Безбаха (який однак йде самовисуванцем), котрий працює в корпорації «Інтерпайп», тому може вважатися людиною Віктора Пінчука, боротиметься безпартійний пенсіонер Безбах Іван.

У південних регіонах України «клонів» не так багато. У 168 окрузі Миколаєва конкуренцію відомому на місцевому рівні бізнесмену-суднобудівельнику Ісакову Сергію Михайловичу складе безробітний 26-річний селянин з Житомирщини Ісаков Сергій Сергійович. На цьому ж окрузі боротимуться висуванець від Партії регіонів Артем Ільюк та ще один житомирянин, вчитель середньої школи Сергій Іллюк. Прикметно, що останній теж є членом ПР.

У 80 окрузі (охоплює Мелітопольський район Запорізької області) на вибори йдуть троє Волкових, і усі троє – Олександри. Кандидату від «УДАРу» Олександру Миколайовичу Волкову протистоятимуть робітник Волков Олександр Валерійович та менеджер з реклами з Києва Волков Олександр Юрійович.

У 225 окрузі Севастополя використанням технології «двійників» не погребував навіть такий відомий діяч, як регіонал Вадим Колесніченко, що тут балотується. Навряд чи хтось окрім нього може стояти за висуненням в окрузі одразу двох двійників свого головного і, фактично, єдиного конкурента – комуніста Василя Пархоменка. Відбирати в нього голоси будуть місцева чиновниця Марина Пархоменко та безробітний без вищої освіти з Сімферополя Пархоменко Юрій.

Значна концентрація «двійників» спостерігається в електоральному ядрі Партії регіонів – на Донбасі. Оскільки представники інших політ сил реальних шансів на перемогу тут не мають (хоча б через тотальний адмінресурс), то за «клонуванням», очевидно, стоять представники численних місцевих угруповань ПР. Така ситуація склалася, наприклад, у 104 окрузі на Луганщині, де є одразу чотири пари «клонів».

Мер селища Ювілейного, яке входить до округу, Володимир Струк програв внутрішню боротьбу за округ голові фракції ПР у Верховній Раді Олександру Єфремову, котрий протиснув тут свого помічника Володимира Гончарова. Конкуренти одразу ж «обмінялись двійниками» - тож на окрузі балотуватимуться ще й директор місцевого пансіонату Микола Струк та безробітний з Донецька Олег Гончаров. Внутрішня боротьба на окрузі розвернулася вкрай запекла – ще влітку Струка-мера засудили до одного року умовно за нецільове використання бюджетних коштів. Хоча вирок так і не вступив у законну силу (Струк подав апеляцію), «блатну» атмосферу кандидат на окрузі створює вже зараз: кілька днів тому він організував у своєму селищі концерт російської групи «Бутирка», що виконує «тюремний шансон».

Проти висуванця Народної партії Віталія Шаповалова на цьому окрузі виставили власкора одного з загальноукраїнських телеканалів Шаповалова Андрія. Одночасне балотування тут медсестри Ольги Василенко та слюсаря Сергія Василенка, які народились та живуть в одному містечку, можна зарахувати до курйозів.

Важко пояснити одночасне балотування по 106 округу місцевого шахтаря Сергія Казакова та пенсіонера з Львівщини Казакова Олега. Також в цьому окрузі спостерігаємо унікальну технологію «віртуального клона». На окрузі зареєструвався ще один пенсіонер з Львівщини, Геннадій Грицишин, який є однофамільцем колишнього мера Сєвєродонецька Володимира Грицишина, що на вибори не йде, натомість користується певною популярністю в місті. Майбуть, творці «клона» на це й розраховують.

У 109 окрузі зійдуться двоє Макарових – директор автопідприємства Костянтин та працівник СБУ Олександр. Але більшу увагу привертає інша пара: Володимир та Тарас Медяники. Володимир є відомим місцевим бізнесменом. На всю Україну його прізвище пролунало після того, як з сайту ЦВК зникла його декларація.

Одразу з’явилися припущення, що це сталося через вписаний в документ елітний автомобіль Bentley. Медяник одразу все заперечив і навіть подав до суду. Bentley в декларації справді немає, натомість є цінних паперів на 15 мільйонів та внесків то статутного капіталу підприємств – майже на 90 мільйонів. З цим товстосумом боротиметься абсолютний рекордсмен за рівнем бідності, безробітний Тарас Медяник, який не має ані доходів, ані банківських вкладів, ані рухомого чи нерухомого майна, вся декларація – суцільні прочерки.

На 108 окрузі можна спостерігати «оптовий завіз двійників». Постраждати від нього можуть член Народної партії, бізнесмен-самовисуванець Валерій Мошенський та кандидат від ПР Юрій Терніков. У обох з них з’явилися «клони», які, за неймовірним збігом обставин, мають одне місце роботи – КП «Київський водний стадіон». І якщо у виборців бізнесмена Валерія Захаровича Мошенського буде можливість відрізнити його від Валерія Вікторовича Мошенського за іменем по батькові, то симпатикам Юрія Миколайовича Тернікова доведеться звертати увагу на додаткову інформацію, зокрема на вік кандидатів: «кандидату»-клону, який є повним тезкою Тернікова, всього 23 роки.

Але апофеозом «клонування» стала ситуація у 83 окрузі у Івано-Франківську. Проти голови місцевої облради, «свободівця» Олександра Максимовича Сича, який є безумовним фаворитом перегонів, висунули безробітного Сича Олександра Володимировича. Справа в тому, що останнього донедавна звали Кирилюком Михайлом Володимировичем, і своє ім’я та прізвище він змінив спеціально під вибори. Вчинок Сича/Кирилюка може пояснюватися як матеріальними мотивами (у його декларації одні лиш прочерки), так і бажанням помсти: на початку цього року Сича/Кирилюка виключили зі «Свободи» за порушення морально-етичних норм та співпрацю з владою. «Свобода» намагалася оскаржити реєстрацію «клона» в суді, але успіху не добилася. Це цілком закономірно – право бути обраним має кожен громадянин України (за деякими заувагами на кшталт відсутності судимості), і зловживанням цим правом є цілком легальною технологією.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.