Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що думають європейці про Україну та її вступ до ЄС

Світ про Україну 24231 перегляд

Опубліковано - 25.06.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Що думають європейці про Україну та її вступ до ЄС
Корупція, олігархи та бідність є найбільшими перешкодами для України на шляху до Європи, але лише 1% європейців вважає, що Україна взагалі не може мати перспективи членства в ЄС.

Такими є результати опитування, проведеного у шести найбільш населених країнах ЄС на замовлення українського Інституту світової політики.

Опитування, в якому взяли участь 5 594 особи віком від 16 до 54 років, провела компанія TSN у Великій Британії, Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Франції (де загалом мешкає більш ніж половина громадян ЄС - близько 360 млн із 500 млн осіб).

Учасникам опитування пропонували відповісти на три запитання:

Назвіть три асоціації з Україною.

Які ви можете навести аргументи проти приєднання України до ЄС у майбутньому?

Які ви можете навести аргументи на користь приєднання України до ЄС у майбутньому?

І ініціатори дослідження, і експерти, які коментували його результати, кажуть, що деякі з них були цілком очікуваними, а деякі - стали сюрпризом.

Як виявилося, респонденти у шести найбільших країнах ЄС загалом не проти того, аби колись у майбутньому Україна приєдналася до них.

31% вважає, що це повинно статися, бо Україна є європейською країною.

Ще 30% вважають, що членство України в ЄС стало би способом захистити Україну від зазіхань Росії.

Стільки ж опитаних кажуть, що всі країни мають право розраховувати на членство в ЄС.

Крім того, 15% вважають, що українці нині обстоюють європейські цінності, і стільки ж опитаних кажуть, що приєднання України до ЄС розширить стабільний європейський простір. 12% очікують, що це сприятиме економічному росту ЄС.

При цьому лише 1% опитаних вважає, що Україна взагалі не має права бути членом ЄС.

Але коли йдеться про перешкоди членству України у ЄС,
35% респондентів назвали корупцію,
26% - олігархію,
22% - бідність.

Крім того, 14% опитаних вважають, що у питанні членства України у ЄС треба враховувати інтереси Росії, ще 10% згадують про втому від попередніх етапів розширення ЄС.

Водночас, попри загальні уявлення, лише 1% вважає, що членству України у ЄС може завадити загроза нової хвилі міграції, і лише 0,25% думають, що конфлікт на сході України може завадити її членству в ЄС.

Загалом, згідно з результатами дослідження,
майже у половини опитаних європейців (46%) Україна асоціюється із конфліктом/війною.

Ще 18% згадують Україну у зв’язці із Росією.

На третьому місці серед асоціацій (9%) - бідність.

При цьому європейці мало асоціюють Україну з Помаранчевою революцією 2004 року (3%), і ще менше - з Євромайданом і Революцією гідності зими 2013-2014 років (2%).

Так само мало європейців асоціюють Україну з якимись особистостями - 2% назвали боксерів братів Кличків, по 1% згадали футболіста Андрія Шевченка, президента Петра Порошенка і екс-прем’єра Юлію Тимошенко.

Натомість, попри часті згадки у російських ЗМІ, включно з тими, які здійснюють мовлення у європейських країнах, про асоціацію України з фашизмом згадали лише 23 учасники опитування - 0,41% (в Італії та Іспанії).

"Опитування у ключових країнах ЄС засвідчило, що жодної українофобії серед громадян ЄС немає, - каже директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. - Двері Європейського Союзу залишаються відкритими перед українцями. Але лише в тому випадку, якщо нам вдасться подолати найболючіші хвороби української держави - корупцію, вплив олігархів і бідність".

Власне, саме ці проблеми найбільше заважають і українцям, зауважує Богдан Яременко, голова правління заснованого українськими дипломатами благодійного фонду "Майдан закордонних справ".

"Прекрасно, що європейці не очікують від України нічого іншого, ніж хочемо ми, українці. Отже, інтереси європейців і самих українців щодо України цілком збігаються", - каже Богдан Яременко.

Дипломат також твердить, що в результатах дослідження "шоку не було, але було кілька приємних і неприємних сюрпризів".

"Європейці використовують ціннісні компоненти оцінки наших європейських перспектив, і це дуже радує. Вони вважають, що не може бути подвійних стандартів, і що до України мають бути застосовані ті самі стандарти, що і до тих країн, які вже стали членами Євросоюзу. І ми маємо представляти Україну як державу, віддану цінностям".

Погано, що майже 50% учасників опитування у найбільшій потузі Європи - Німеччині, мають негативні асоціації щодо України, на кшталт війни чи бідності, і мало хто згадує про Євромайдан, Революцію гідності чи "Небесну сотню", які стали яскравими доказами європейських прагнень українців, каже Фелікс Шиманський-Гаєр, координатор проекту "Німецькі та Європейські студії", "Києво-Могилянська академія".

Але дуже добрим знаком, на думку німецького експерта, є те, що 40% німців, особливо молодь, позитивно оцінюють перспективу членства України у ЄС, оскільки вважають Україну європейською державою.

Водночас, 44% німців називають корупцію, як головну перешкоду членства України у ЄС. А відтак, негативні аргументи поки що переважають позитивні.

"Що Україні справді потрібно - це чітке формулювання: що таке Україна. Це також і питання для українців, - що вони хочуть бачити (у себе в країні. - Ред.), і що можуть зробити", - підсумовує пан Шиманський-Гаєр.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.