Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Реанімація Оборонпрому. 2017 рік. Броня і артилерійські системи

Військова справа 22358 переглядів

Опубліковано - 9.02.2018 | Всі публікації | Версія для друку

Реанімація Оборонпрому. 2017 рік. Броня і артилерійські системи
Представляємо першу частину огляду основних досягнень українського оборонно-промислового комплексу за 2017 рік у бронетанковій, авіа- і суднобудівельній галузях, у високоточній зброї, радіолокації та радіозв’язку, системах ППО.

Ми вивчили результати виробничої діяльності за 2017 рік більше сотні підприємств Концерну «Укроборонпром», десятків підприємств Ліги оборонних підприємств України, Асоціації виробників озброєння і військової техніки України, окремих українських розробників і виробників ОПК. Зібрали й проаналізували великий масив інформації з відкритих джерел, який свідчить, що Україна активно нарощує свій військово-технічний потенціал і посилює обороноздатність своєї армії в умовах російської агресії. Адже для деокупації територій потрібна сильна армія. «Добрим словом і пістолетом можна досягти більшого, ніж просто добрим словом»

У першій частині огляду розглянемо досягнення підприємств бронетанкової галузі українського оборонно-промислового комплексу (ОПК), які створюють потужний залізний кулак держави.

Бронетанкова техніка, артилерійське озброєння, спецтехніка

У 2017 році один з флагманів українського ОПК — Харківське державне підприємство «Завод ім. В.О. Малишева» — продовжувало активно відновлювати основні бойові танки (ОБТ) «Булат», які були доправлені для ремонту із зони проведення бойових дій на сході України. Станом на листопад 2017 у стрій введено 53 бойових машини, ще 12 перебували на ремонті. У липні 2017 введено в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо фінансування потреб національної безпеки і оборони України», які передбачають виділення 300 млн гривень на постачання ЗСУ сучасних українських танків «Оплот», які до цього виготовляли тільки на експорт.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, в державному оборонному замовленні (ДОЗ) на 2018 рік передбачено виготовити не менше 10 танків цієї серії. Підприємство також почало регламентний ремонт і модернізацію попередників сучасних танків «Оплот» — Т-84.
Танк Т-80
Танк Т-80
Для посилення вогневої моці підрозділів ЗСУ, які перебувають в зоні бойових дій, підготовлена чергова партія танків Т-80ГП, їх відновив Харківський бронетанковий завод.

Підприємство провело роботи з відновлення двигунів, трансмісій, ходової частини. Встановлено сучасне електронне обладнання, системи управління вогнем, підвищений захист. Танки оснащені газотурбінним двигуном з максимальною потужністю 1250 к.с., що дає змогу розвивати швидкість багатотонної машини до 70 км/г, через що їх заслужено називають «літаючими». Нині в кожній з п’яти бригад Десантно-штурмових військ ЗСУ сформована танкова рота, яка має на озброєнні ці танки.

Крім цього, ХБТЗ проводить відновлення і ремонт основних бойових танка Т-64 і всіх його модифікацій. За попередніми даними, завод передав ЗСУ в 2017 році не менше 50 одиниць бронетанкової техніки.

Відео випробувань перед відправленням у Збройні сили України танка Т-64, відновленого Харківським бронетанковим заводом:



Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова в 2017 році продовжило підвищувати міць української армії постачанням нових бронетранспортерів БТР-4Е. За минулий рік підприємство виконувало весь комплекс робіт з подальшого вдосконалення технічних характеристик цього бронетранспортера, враховуючи досвід його застосування в умовах реальних бойових дій проти російських окупантів. Бронемашина тепер оснащена потужнішим і тихим двигуном, покращеним озброєнням, встановлено протимінний захист, змінено комплекс управління озброєнням і подавання боєприпасів. Від початку російської воєнної агресії харківське конструкторське бюро передало в підрозділи ЗСУ вже понад 100 БТР цієї модифікації.

Харківський автомобільний завод у вересні 2017 року переміг у тендері на ремонт самохідних реактивних установок розмінування УР-77 на базовому шасі БТ-ЛБ.

Для збільшення вогневої моці армії Київський бронетанковий завод (КБЗ) передав силовим відомствам більше 50 нових БТР-3ДА.

Однією з основних переваг цього бронетранспортера є бойовий модуль БМ-3М «Штурм-М» зі стабілізацією блоку озброєння в двох площинах, оснащений 30-мм автоматичною гарматою ЗТМ-1, що забезпечує швидкострільність 330 пострілів на хвилину; двигун німецької компанії Deutz і американська автоматична трансмісія Allison; спарений 7,62-мм кулемет КТ з боєкомплектом 2000 патронів; автоматичний гранатомет КБА-117; комплекс ПТКР (протитанкова керована ракета) «Бар’єр», який забезпечує пробивання броні не менше 800-мм без врахування динамічного захисту на відстані до 5 км. Цей арсенал перетворює БТР-3ДА на смертельну загрозу практично для будь-якої російської бронетехніки.
БТР-4Е
БТР-4Е
Протягом 2017 року КБЗ також проводив відновлення танків Т-64 і Т-72АВ. Крім цього, торік завод представив новий модернізований танк Т-72АМТ, свою власну розробку.

На танк встановлено новий динамічний захист «Ніж», протикумулятивні решітки, нове електронно-оптичне обладнання, цифрові радіостанції турецької компанії Aselsan і українські «Либідь К2», сучасні супутникові засоби навігації. Загальна кількість виробленої, модернізованої та відновленої столичним підприємством бронетехніки за 2017 рік перевищує 100 одиниць. Зазначимо, що виїздні бригади заводу торік не раз проводили ремонти бронетехніки безпосередньо в зоні АТО. У польових умовах відновлено більше 50 одиниць військової техніки, пошкодженої в боях.

У березні 2017 ЗСУ прийняли на озброєння спеціалізований бронеавтомобіль «Козак-2», який виробляє київське приватне підприємство НВО «Практика». Бронемашина призначена для перевезення особового складу до 10 бійців і військових вантажів по будь-яких дорогах і місцевості. Для вогневої підтримки екіпажу бронеавтомобіль озброєний 12,7-мм кулеметом. У процесі його розробки враховано всі особливості застосування попередньої модифікації під час бойових дій на Донбасі. Нова серія оснащена вже системою пожежогасіння салону, підкачування шин, обігрівом переднього і заднього скла. Перевагами цієї бойової техніки є підвищений рівень бронезахисту, що відповідає другому рівню STANAG і забезпечується 12-мм бронесталлю фінської компанії Miilux, яка витримує вогонь з 7,62-мм стрілецької зброї та влучання уламків боєприпасів. Надійний захист екіпажу забезпечується також і посиленою конструкцією протимінного дна, що відповідає рівню ПСЗА-5. Підвищену прохідність забезпечує повнопривідне шасі Iveco Euroсargo 4х4 і турбодизельний двигун Iveco Tector потужністю 280 к.с. і об’ємом 5,9 л. У листопаді підприємство НВО «Практика» передало ЗСУ партію з 10 машин.

До цього бронеавтомобіль постачали для потреб Національної Гвардії і Прикордонної служби України – їм передали більше сотні цих машин. У грудні 2017 НВО «Практика» перемогло в тендері на постачання ДСНС 8 одиниць піротехнічних машин легкого типу «Козак ПМ-Л», призначених для проведення робіт з вибухонебезпечними предметами, зокрема для забезпечення робіт з розмінування.

Житомирський бронетанковий завод продовжував проводити ремонт і модернізацію БМП, відновлення бронетранспортерів БТР-3 різних модифікацій, які використовували у зоні бойових дій на сході України. Після всього комплексу регламентних і капітальних відновлювальних робіт бронетехніку передавали підрозділам української армії на фронт. У 2017 році силами підприємства проводились випробування бойових модулів «Шквал» і «Стилет», розроблених для озброєння модернізованих БМП. Також на заводі реалізовується програма з освоєння виробництва БТР-4Е і бойових модулів до нього — БМ-7 «Парус».
Танк Т-72АМТ
Танк Т-72АМТ
Львівський бронетанковий завод проводив відновлення і модернізацію танків Т-72, які мав передати ЗСУ, до кінця року – не менше 72 одиниць. Торік завод також проводив капітальний ремонт танків Т-64, бронемашин БРМ-1К і регламентний ремонт Т-80, різної військової спецтехніки. Підприємство продовжувало забезпечувати виконання державного оборонного замовлення з виробництва для ЗСУ не менше двох десятків бронемашин «Дозор-Б», 10 нових броньованих ремонтно-евакуаційних машин (БРЕМ) в кооперації з ТОВ НВК «Техімпекс».

Однією з останніх передових розробок підприємства в сегменті спеціальної техніки, що прийнята в 2017 році на озброєння ЗСУ, є пожежний танк ГПМ-72. Машина призначена гасити пожежі, проводити аварійно-рятувальні роботи на складах, арсеналах, базах зберігання вибухонебезпечних виробів. Оснащена пожежною цистерною місткістю 20 тонн, сучасним пожежним насосом і лафетом, що дає змогу гасити вогнище займання на відстані до 100 метрів. Характерними особливостями є: підвищена прохідність, захист екіпажу 30-мм бронею від влучання боєприпасів різного типу і захист від вогню.

Крім цього, в кабіні встановлено фільтровентиляційну установку, передбачено облив кабіни корпусу для зниження температури. Пожарний танк ГПМ-72 пройшов свої перші по-справжньому бойові випробування під час ліквідації пожежі на складі боєприпасів у Калинівці під Вінницею.

Силами Миколаївського бронетанкового заводу відновлено і модернізовано понад 50 бронемашин для підрозділів ЗСУ. Серед них — кілька десятків БРДМ-2, оснащених сучасними цифровими радіостанціями, прийнятими на озброєння НАТО. На бронемашини встановлено нове обладнання, замінено багато вузлів та агрегатів, для десантування екіпажу підвищено ергономічність розташування люка. Проведена модернізація дає змогу українським військовикам ефективніше використовувати цю бойову машину для ведення розвідки і супроводу конвоїв у зоні бойових дій. Машини озброєні 7,62-мм кулеметом ПКТ і 14,5-мм кулеметом КПВТ, передбачена можливість установки спеціального озброєння. БРДМ-2 має підвищену прохідність, а особливості бронекорпусу дають змогу долати водні перешкоди. Миколаївський бронетанковий також модернізовує для ЗСУ і бронетранспортери БТР-80 і БТР-70 з установкою на останні дизельних двигунів.

Зі значним випередженням графіка уже третій рік поспіль виконує державне оборонне замовлення державне підприємство НТК «Завод точної механіки». Тільки за 10 місяців 2017 року Кам’янець-подільське підприємство виготовило більше 250 автоматичних гармат ЗТМ1 і ЗТМ2.

Ці 30-мм гармати – частина бойових модулів «Штурм», «Парус», «Шквал» і «Стилет», які встановлюють на різного типу легкі бойові броньовані машини (ББМ). Крім цього, підприємство виробило більше півмільйона ланок лент для стрілецького і артилерійського озброєння різних модифікацій, чим повністю забезпечило потреби МО України і підприємств оборонного промислового комплексу.

Київське конструкторське бюро «Артилерійське озброєння» мало передати ЗСУ більше сотні виготовлених стволів для 30-мм автоматичних гармат КБА-2 (51 шт.) і КБА-113 (2А42, 25 шт.) і 30-мм станкового гранатомета КБА-117 (50 шт.), які встановлюють у бойові модулі і використовують на ББМ.

У жовтні 2017 вінницьке ДП «45 експериментальний механічний завод» передало для ЗСУ 26 відновлених і модернізованих паливозаправників АЦ-5,5 на базі автомобілю Урал-4320 і 6 одиниць танкоремонтних майстерень ТРМ-80 і МТО-80. На підприємстві освоєний і проводиться ремонт бронетранспортерів БТР-4К. Розроблену і заготовлену заводом автоцистерну АЦ-12-63221 на базі шасі автомобіля КрАЗ-63221 прийняли в 2017 р. на озброєння ЗСУ.

Вона призначена для транспортування пального автодорогами будь-якого типу чи по бездоріжжю, механізованої заправки фільтрованим пальним автомобільної і бронетанкової техніки, короткострокового зберігання пального. Восени 2017 року завод значно розширив свої виробничі можливості завдяки створенню на його потужностях державного підприємства «Електричні системи» спільно з американською корпорацією Delphi Automotive PLC — одним з найбільших виробників автозапчастин у світі.
САУ 2С3 «Акація»
САУ 2С3 «Акація»
ДП «Шепетівський ремонтний завод» протягом всього 2017 проводив повний цикл відновлення і передавав ЗСУ РСЗВ БМ-21 «Град», самохідні артилерійські установки 152-мм 2С3 «Акація» і 122-мм 2С1 «Гвоздика».

Тільки за три квартали 2017 року завод провів ремонт загалом 104 одиниць озброєння, 56 комплектів запасних частин і обладнання для МО і НГУ. На підприємстві активно освоюється виробництво спеціальної частини 122-мм РЗСВ БМ-21 «Град», модернізація БМ 9П140 РСЗВ «Ураган». Виїзні бригади заводу неодноразово проводили ремонт військової техніки безпосередньо в зоні бойових дій.

Відео вогневих випробувань 2С3 «Акація» та 2С1 «Гвоздика», відновлених Шепетівським ремонтним заводом:



Протягом 2017 року в розпорядження ЗСУ та НГУ передано не менше двох партій спеціалізованих бронеавтомобілів «Варта» виробництва компанії «Українська бронетехніка». Ці повнопривідні автомобілі, зібрані на базі білоруського шасі підвищеної прохідності МАЗ-5434, ефективно застосовують у зоні бойових дій. Оснащені посиленим протимінним захистом класу MRAP, який забезпечує захист екіпажу в разі підриву на міні потужністю 6 кг у тротиловому еквіваленті. Надійним захистом для екіпажу служить також V-подібна бронекапсула з обладнаною системою пожежогасіння, яка відповідає стандартам НАТО.

«Варта» прекрасно підходить для умов позиційної війни і для ефективної протидії російським диверсійно-розвідувальним групам. Як озброєння може бути встановлена поворотна турель з 7,62-мм кулеметом КТ чи 12,7-мм НСВ. Також передбачена можливість встановити дистанційно керований бойовий модуль.

Також компанія спільно з НГУ розробила і проводить випробування нової модифікації бронемашини «Варта-Новатор», призначеної для спецпідрозділів Національної гвардії і Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Бронемашина збудована на базі шасі Ford 550, яке спеціально посилили. Для бронезахисту використали високоякісну сталь шведської компанії Armox, яка відповідає класу бронювання ПСЗА-4 і ПСЗА-5.

За 2017 рік бронетанковий потенціал Збройних сил України, Національної гвардії значно зріс. Підрозділам української армії передано більше 150 танків, відновлених і модернізованих на бронетанкових заводах, десятки нових БТР-3 і БТР-4 різних модифікацій, велика кількість іншої бронетехніки.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.