Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Свобода слова. За Азарова-Януковича ми прямуватимемо з Європи у бік Гамбії?

За право людини 5450 переглядів

Опубліковано - 30.04.2010 10:46 | Всі новини | Версія для друку

Свобода слова. За Азарова-Януковича ми прямуватимемо з Європи у бік Гамбії?
Свобода слова. За Азарова-Януковича ми прямуватимемо з Європи у бік Гамбії?
У минулому, 2009 році, падіння рівня свободи преси у світі лише підтвердило сумну тенденцію останніх восьми років.

Такий висновок неурядової організації «Дім Свободи» зі США, котра щороку досліджує за детальною методикою ситуацію зі свободою преси у світі. У минулому році, як мовиться у звіті Freedom House, репресивні уряди продовжували наступ на вільнодумство, безкарно переслідували журналістів та намагалися втручатися у діяльність інтернет-видань. Своєрідним «лідерами» тут стали уряди Туркменистану, Узбекистану, Білорусі та Ірану, де найбільше тиснули на свободу преси.

Один із керівників «Дому Свободи», директор програм Крістофер Вокер наголосив у розмові з Радіо Свобода на прикрій тенденції зі свободою преси останніх років. «У 2009-му ми знову побачили глобальне падіння свободи преси, як і в попередні роки. Це вже восьмий рік поспіль, коли всюди у світі спостерігається повсюдно перевищення меж щодо утисків свободи преси», – наголошує Вокер.

У дослідженнях «Дому Свободи» вираховується ранг кожної країни світу стосовно рівня свободи преси. Тут беруться до уваги юридичні, політичні, економічні фактори, правова база утисків свободи преси, редакційний тиск на ЗМІ з допомогою уряду, фактаж щодо залякування журналістів, структура власників ЗМІ у різних країнах.

Дані «Дому Свободи» за минулий рік показують, що лише кожний шостий громадянин світу жив у країні з вільною пресою. Це дещо нижче, аніж у 2008 році. Особливо жорстокі репресії переживала преса в Африці, Азії. Іран, котрий в аналізі зарахований до країн «не вільних», ще з 1982 року став своєрідним поганим рекордсменом із переслідувань преси за останні 30 років.

Україна – «частково вільна»

У Росії владі підконтрольна майже вся преса. Свобода преси стала тут у 2009 році ще гіршою, аніж у попередні роки. Росія займає разом з африканською Гамбією 175-те місце щодо рівня свободи преси. На пострадянському просторі, за винятком трьох країн Балтії, лише дві країни «частково вільні» щодо преси – це Україна (108-ме місце) й Грузія (126-те), а інші, ще дев’ять, – «не вільні».

Крістофер Вокер, говорячи про Україну, зауважив: «Це одна з двох пострадянських країн, які «частково вільні». Україна – це єдина держава, яка заробляє позитивні бали в усіх 50 показниках свободи преси. У цьому останньому звіті за 2009 рік Україна мала покращення по двох позиціях – значному редакційному різноманітті та найменшій кількості нападів на журналістів».

Однак останні звернення міжнародних правозахисних організацій, зокрема, «Репортерів без кордонів», до українських чільників із приводу загрозливого згортання свободи преси в Україні можуть значно погрішити показники України вже в цьому році.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.