Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Знайдені шляхи злому автомобільної електроніки

Технології 5256 переглядів

Опубліковано - 18.05.2010 18:27 | Всі новини | Версія для друку

Хакери можуть провести “чіп-тюнінг” автомобіля без відома власника авто. Обслуговуйте свій автомобіль лише на перевірених СТО
Хакери можуть провести “чіп-тюнінг” автомобіля без відома власника авто. Обслуговуйте свій автомобіль лише на перевірених СТО
Група дослідників у галузі комп’ютерної безпеки продемонструвала, що електронні системи в сучасних автомобілях уразливі для нападів хакерів так само, як звичайні комп’ютери.

Фахівці на чолі з професором Стефаном Севеджем з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і Тадайосі Коно з Вашингтонського університету зуміли взяти автомобільну електроніку під повний контроль.

За допомогою дистанційного керування їм вдалося заглушити двигун, вимкнути гальма і довільно управляти показами всіх приладів.

Експерти намагалися встановити, чи захищені автомобілі від хакерських нападів, і їхні висновки виявилися невтішними.

Вчені намагалися зламати електронні чіпи, які контролюють роботу різних систем автомобіля. У кожній сучасній машині встановлено до 70 таких пристроїв.

Системи запрограмовані таким чином, щоб в певних ситуаціях вони діяли скоординовано. Скажімо, у випадку аварії активуються подушки безпеки, ремені починають натягуватися, а замки на дверях автомобіля автоматично відкриваються.

Група експертів розробила програму під назвою CarShark, яка здатна втручатися в обмін інформацією між різними електронними вузлами в машинах і відправляти їм помилкові дані.

Автори проекту отримали доступ до автомобільного комп'ютера через стандартні комунікаційні порти, за допомогою яких механіки спілкуються з машиною під час ремонту або сервісного обслуговування.

Випробування проводилися як на рухомих автомобілях, так і на тих, що були припарковані.

"Ми змогли повністю відключити гальма на рухомій машині, - повідомляють автори дослідження. - Крім того, ми можемо активувати гальма, внаслідок чого водія кидає вперед, а машина раптово зупиняється".

Найбільш яскравою ілюстрацією можливостей хакерів став експеримент, у ході якого стрілки на приладовій дошці були перетворені в годинник, що відлічує секунди від 60 до нуля. В останні секунди починав звучати автомобільний сигнал, а коли час минув, двигун машини відключився, а замки на дверях закрилися.

На думку групи експертів, від хакерських нападів можуть постраждати практично всі автомобільні вузли, в тому числі двигун, гальма, опалення та кондиціонування, світлові сигнали, приладова дошка і дверні замки.

Втім автолюбителів може порадувати той факт, що потенційним зловмисникам буде дуже важко відтворити роботу CarShark.

І ще тому, що для злому автомобільної електроніки потрібно потрапити всередину машини.

"Автомобілі виграють від того, що вони (як варто сподіватися) не підключені до Інтернету (поки що), і вони все ще не можуть управлятися дистанційно, - говорить Рік Фергсон - експерт з питань безпеки з компанії Trend Micro. - Тому щоб здійснити подібний напад, необхідно отримати фізичний доступ до машини - або шляхом злому, або будучи механіком ".

Експерт наголошує, що останнім часом все більше найрізноманітніших пристроїв використовують підключення до Інтернету, тому хакерську загрозу електронним системам автомобіля варто сприймати надзвичайно серйозно.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.