Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На поверхні Місяця води в сотні разів більше, ніж передбачалося

У світі науки 5232 перегляди

Опубліковано - 15.06.2010 12:17 | Всі новини | Версія для друку

На поверхні Місяця води в сотні разів більше, ніж передбачалося
На поверхні Місяця води в сотні разів більше, ніж передбачалося
Американські вчені встановили, що концентрація води в мінералах, що утворюють місячний ґрунт, значно більша, ніж вважалося раніше.

Досі учені вважали, що вміст молекул води в місячному ґрунті не перевищує 1 мільярдної масової частки, як показали результати дослідження, води в місячному ґрунті від 65 мільярдних часток до 5 мільйонів за масою. За абсолютним значенням ця кількість води на Місяці відповідає кількості води у Великих озерах Північної Америки.

У своїй роботі команда вчених під керівництвом Френсіса Мак-Кубіна з Інституту Карнегі у США провели аналіз місячного ґрунту, привезеного на Землю в ході двох місій Аполлон.

Дослідження проводилося за допомогою високочутливого методу мас-спектрометрії, завдяки якому вдалося визначити вміст гідроксильних часток у складі апатитів - мінералів, що містять калій, фосфор і так звані рідкоземельні елементи. У цих мінералах вода перебуває не в молекулярній формі H2O, а у формі гідроксильних частинок ОН, що беруть участь в утворенні кристалічної решітки мінералу.

"Виявлені концентрації води в місячних породах дуже малі, і їх було важко зафіксувати до самого останнього часу, коли з'явилися нові аналітичні методики. Тепер ми можемо почати вивчати різні способи використання цієї води і розробляти більш детальні теорії її походження", - сказав геохімік Бредлі Джоліфф з Вашингтонського університету.

Відповідно до сучасних уявлень, Місяць утворився в результаті зіткнення небесного тіла розміром з Марс із Землею приблизно 4,5 мільярда років тому. Викинута в космічний простір в результаті такого зіткнення розплавлена матерія, що нагадує земну вулканічну магму, в кінцевому підсумку охолола і утворила природний супутник землі. У ході цього процесу частина води неминуче випарувалася в космічний простір, однак, на думку геохіміків, частина її повинна була бути зафіксована на Місяці в кристалізаційній формі всередині мінералів.

Як повідомлялося раніше, згідно з новою гіпотезою, висунутою вченими, Земля і Місяць могли утворитися на 120 мільйонів років пізніше, ніж вважалося.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.