Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшовицьку систему Берії-Вишинського прикрасять європейським фейсом?

Влада 3098 переглядів

Опубліковано - 9.07.2010 11:05 | Всі новини | Версія для друку

Більшовицьку систему Берії-Вишинського прикрасять європейським фейсом?
Більшовицьку систему Берії-Вишинського прикрасять європейським фейсом?
Президент України Віктор Янукович ініціює проведення реформи кримінальної юстиції.

Про це пише газета «Коммерсант».

За повідомленням видання, підготувати реформу кримінальної юстиції Янукович доручив наприкінці квітня, після робочого візиту до Франції, де він узяв участь у сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи і провів зустрічі з керівництвом Ради Європи.

На виконання домовленостей, досягнутих у цій поїздці, глава держави доручив привести законодавство у відповідність з висновками Венеціанської комісії і рекомендаціями ПАРЄ.

Як стало відомо «Коммерсанту», після ухвалення судової реформи юридичне управління Адміністрації Президента і Міністерство юстиції мають намір зосередитися на розробці реформи кримінальної юстиції.

"Наступною реформою, яка буде максимально наближена до європейських стандартів, стане реформа кримінальної юстиції. І цього приводу Україна взяла на себе зобов`язання перед ПАРЄ. І у зв`язку з тим, що Україна головуватиме в ПАРЄ наступного року, ми постараємося виконати свої зобов`язання максимально швидко", – сказав газеті заступник глави АП Андрій Портнов.

За його словами, активна робота над пакетом документів, зокрема, новим Кримінально-процесуальним кодексом і Законом "Про прокуратуру", розпочнеться через місяць: будуть створені робочі групи у складі представників Ради Європи, Венеціанської комісії, працівників прокуратури, Мінюсту і вчених.

Портнов підкреслив, що метою реформи є максимальне наближення системи кримінальної юстиції до європейської "без порушення позитивних традицій існуючої в Україні системи, тобто пошук адекватного компромісу".

За інформацією видання, як модель при розробці реформи буде прийнята кримінальна система країн Західної Європи, де відсутня стадія попереднього слідства і дізнання. Схожа модель існує і в США.

Передбачається, що головне нововведення підготовлюваної реформи кримінальної юстиції в Україні полягатиме в тому, що з кримінального виробництва виключать стадію досудового слідства. За її підсумками в кримінальному процесі мають залишитися дві стадії: негласна, під час якої МВС, СБУ і податкова міліція проводять оперативно-розшукові заходи, спрямовані на розкриття злочинів, і стадія судового слідства, яка розпочинається з моменту присвоєння конкретній особі статусу підозрюваного. Процес збору і дослідження доказів буде перенесений безпосередньо в зал суду і стане відкритим.

Роль прокуратури планується звести до двох функцій: нагляд над діяльністю правоохоронних органів і підтримка державного звинувачення. Саме прокурор, будучи ключовою фігурою в кримінальному процесі, на підставі сукупного зібраних МВС і СБУ в рамках проведення негласних заходів даних, прийматиме рішення про необхідність визначення статусу підозрюваного і переведення процесу у відкриту стадію.

"Це американська система, її розробляла ще Національна комісія із зміцнення демократії і затвердження верховенства права при Президенті Ющенку", – розповів «Коммерсанту» член Вищої ради юстиції, заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев.

Від “Аратти”: ми не маємо сумнівів, що Президент Віктор Янукович, даючи доручення, керувався найкращими намірами. І в цьому ми однодумці: наше видання вже не перший рік наводить конкретну аргументацію про необхідність демонтажу системи правоохоронних органів імені Берії-Вишинського. Насамперед тому, що ця система завжди, від самого початку існування, була не правоохоронною, а політичною системою каральних органів, призначенням яких було забезпечення диктатури більшовицької номенклатури над безправним народом.

Ми не одноразово підкреслювали, що нині ця система зберегається у заповідній недоторканості. Жодні косметичні правки, як показало життя, не змінили сутності системи. Навпаки, астивно сприяють її криміналізації, зміцненню кланової кругової поруки.

В такому вигляді - система стає вкрай небезпечною для суспільства й держави.

Між тим, нас насторожує те, що нині, судячи із слів пана Портнова, планується чергова косметична кампанія. Бо, система, яку нібито реформують "буде максимально наближена до європейських стандартів", а суть реформи буде реалізовуватися "без порушення позитивних традицій існуючої в Україні системи, тобто пошук адекватного компромісу".

Як на нас, єдиним можливим компромісом із системою політичних каральних органів може бути повна відмова від їхніх фундаментальних принципів функціонування. Тобто повний демонтаж і створення правоохоронних органів, ідеологія яких відповідає не класовій доцільності, а принципу правосуддя. Правосуддя, а не якихось стандартів, до яких реформатори планують певне наближення.

Інакше - вийде потвора, гірша за ту, що існувала.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.