Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вкрадена в Одесі картина не належить пензлю Караваджо - вважають ірландці

Мистецький погляд 12522 перегляди

Опубліковано - 12.07.2010 14:35 | Всі новини | Версія для друку

Директор одеського музею стверджує, що вкрадену картину намалював Караваджо
Директор одеського музею стверджує, що вкрадену картину намалював Караваджо
Картина “Взяття Христа під варту”, викрадена в Одесі і знайдена в Берліні, не належить пензлю Караваджо, а є копією роботи, що зберігається в Національній галереї Ірландії, - таку заяву зробила представниця дублінської галереї.

При цьому вона сказала, що полотно не можна назвати підробкою: копіюючи роботу майстра, художник тренував своє мистецтво, а не намагався когось обдурити, повідомляє Lenta.ru з посиланням на німецьке агентство DPA.

З ірландським мистецтвознавцем солідарний фахівець з Караваджо з Берліна Роберто Контіні (Roberto Contini): на його думку, вартість виявленої роботи - від 200 000 до 500 000 євро.

"Це гарна копія, але вона не зрівняється з геніальним оригіналом, що зберігається в Дубліні", - зазначив Контіні.

Якщо картина дійсно є копією, то, як зазначає Lenta.ru, вона була зроблена більше 200 років тому, так як з кінця XVIII століття оригінал, який нині перебуває в Ірландії, вважався втраченим. Його знайшли лише в 1990 році.

Раніше ЗМІ повідомляли, що одеський Христос довгий час вважався копією дублінського, проте в 1950-х роках мистецтвознавець Ксенія Малицька встановила, що картина також належить пензлю Караваджо. Більше того, датою створення одеського полотна в ЗМІ називався 1573 і 1598 (ірландський Караваджо датується 1602 роком).

Тим часом директор Одеського музею західного і східного мистецтва Володимир Островський заявив, що в Одесі перебувала саме картина Караваджо, а не копія, виконана його послідовниками або учнем, повідомляє Комсомольская правда в Украине.

"Художник був надто запальним - відразу, хапався за шпагу і не вмів навчати. Відомо, що жоден його учень не вийшов з тіні його слави. А історія появи у нас картини прозора. 12 років тому до нас звернувся Серджіо Бенедетті, куратор Національної галереї в Дубліні. Попросив фотографію нашого шедевра. Ми зробили кольорову і відіслали йому. І тоді він на весь світ зробив заяву, що у нас копія, а в Дубліні - оригінал. Але це неправда. Обидва полотна написав Караваджо. У художників того часу була практика - робити копії картин, які добре продавалися. Караваджо не копіював у тонкощах. Так, наше полотно відрізняється кольоровою гамою, виконано у вохристих темно-коричневих відтінках. А дублінський - в оливкових тонах. Але обидва вони рівнозначні за художнім особливостям та виконані одним автором - Караваджо. Ще хочу зазначити, що нашу картину викрали після того, як вона побувала на експозиціях у Німеччині та Іспанії і всі переконалися в її достовірності ", - сказав Островський.

Нагадаємо, полотно “Взяття Христа під варту” (або “Поцілунок Іуди”) (1573-1602) було викрадено з Одеського музею західного і східного мистецтва в ніч на 1 серпня 2008 року. На той момент його оцінювали в $ 100 млн.

У червні 2010 року картина була виявлена в Німеччині. Німецька поліція затримала трьох українців та одного росіянина, коли ті намагалися продати полотно. В Україні у цій справі затримали 20 осіб, яких підозрюють в пособництві банді викрадачів витворів мистецтва. Злодії серйозно пошкодили картину, невдало склавши її, полотну потрібна реставрація.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.