Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Археологи знайшли вітрильник, який був покинутий в Арктиці більш як 150 років тому

У світі науки 5710 переглядів

Опубліковано - 29.07.2010 17:11 | Всі новини | Версія для друку

Археологи знайшли вітрильник, який був покинутий в Арктиці більш як 150 років тому
Археологи знайшли вітрильник, який був покинутий в Арктиці більш як 150 років тому
Канадські археологи знайшли британський корабель, покинутий екіпажем в Арктиці у 1853 році.

Дослідники з урядової установи Parks Canada знайшли англійський військовий корабель "Інвестігейтер" (Investigator) на глибині 25 футів (приблизно 7,6 метра) під водою на схід від північної частини Канади. Пошуки велися з використанням гідролокатору і металодетекторів.

Повідомляється, що деревина, з якої зроблено судно, непогано збереглася: можна розрізнити всі дошки на палубі і деталі корпусу. Співробітники Parks Canada вивчать судно і знайдені артефакти і складуть їхній опис.

Дослідники також знайшли могили трьох британських солдатів, які померли від цинги під час експедиції 1853 року. Канадські власті вже зв'язалися з британським урядом з приводу останків моряків.

"Інвестігейтер" під командуванням Роберта Макклура покинув Великобританію в 1848 році, щоб знайти зниклу експедицію сера Джона Франкліна, який відправилася декількома роками раніше на пошуки Північно-західного проходу з Атлантичного в Тихий океан.

Команда судна "Інвестігейтер" зробила дві спроби відшукати Франкліна і його людей, але в 1853 році корабель довелося покинути, коли його заблокувало в крижаних торосах. Капітан Макклур і його команда, у яких незабаром закінчилися запаси їжі, були врятовані кораблями Королівського військового флоту. Макклура вважають першим європейцем, що відкрив Північно-західний прохід.

Канадський міністр навколишнього середовища Джим Прентіс вважає, що знахідка англійського судна підкріплює претензії Канади на володіння Північно-західним проходом. Канадський уряд неодноразово заявляв, що цей морський шлях був отриманий у спадок від Великобританії, коли Канада отримала незалежність, і, таким чином, належить до територіальних вод країни. Міжнародним співтовариством ця заява приймається неоднозначно.

Питання контролю над морським шляхом, що сполучає Атлантичний і Тихий океани, став особливо актуальним для Канади, коли в результаті танення арктичної криги прохід став судноплавним.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.