Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


По братерські. “Газпром” вже хоче, щоб українці двічі сплатили за вже проданий ним газ

Газоват 6731 перегляд

Опубліковано - 30.08.2010 10:11 | Всі новини | Версія для друку

По братерські. “Газпром” вже хоче, щоб українці двічі сплатили за вже проданий ним газ
По братерські. “Газпром” вже хоче, щоб українці двічі сплатили за вже проданий ним газ
Росія знайшла новий аргумент на користь злиття НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому". Москва обіцяє Києву у разі об`єднання вирівняти ціни на газ для населення двох країн.

ПРо це пише "Комерсант-Україна".

Під час п`ятничних переговорів змінити формулу не вдалося: у "Газпромі" наполягають, що "переписувати хороший контракт – тільки псувати". Але монополія вперше заявила, що у громадян України є шанс отримувати газ за внутрішньоросійськими цінами. Це відбудеться, якщо Київ підтримає висловлену ще в травні російським прем`єром Владіміром Путіним ідею про злиття "Газпрому" і "Нафтогазу".

"Постачання газу для населення України могло б в цьому випадку здійснюватися за цінами, за якими йде постачання газу для населення Росії, - пояснив Олексій Міллер.– У нас ціна для населення встановлюється державою, є неринковою, сьогодні це трохи більше $60 за тисячу кубометрів".

Втім практична цінність цікавої пропозиції Газпрому нівелюється тим, що в 2014 році, Росія планує перевести населення на рівноприбуткові європейські ціни.

Крім того, видання з посиланням на джерела в російській газовій монополії повідомляє ще про одну умову: Україна може розраховувати на пільги тільки після того, як "Нафтогаз" поверне 12,1 млрд кубометрів газу трейдеру RosUkrEnergo (RUE; 50% у "Газпрому", 45% – у Дмитра Фірташа).

Цей газ вилучений у трейдера "Нафтогазом" в 2009 році, але тепер має бути повернений за рішенням Стокгольмського арбітражу, затвердженим українським судом. "Нафтогаз" оскаржує рішення суду у вищестоящих інстанціях. Джерела Ъ говорять, що у разі рішення Верховного суду на користь RUE НАК протягом кількох днів спише газ на користь трейдера, не піднімаючи його зі сховищ. Це підтвердив і співробітник Мінпаленерго. Далі, за словами менеджера "Газпрому", весь газ буде проданий через "Укргаз-енерго" (по 50% належать RUE і "Нафтогазу") в Україні з мінімальною націнкою. Після чого RUE поверне НАК з отриманої виручки (більше $3 млрд) $1,7 млрд – це борг трейдера, який погасив в 2009 році "Нафтогаз".

Від “Аратти”: те, що солодкий сир - виключно у мішоловці, ми, українці, знаємо з дитинства. А що таке "братня дружба" з "Газпромом" - наочно видно на прикладі Білорусі. Хто забувся, можу нагадати, що коли росіяни прихватизовували білоруську трубу (а вона не йде навіть у порівняння з українською), то той самий пан Міллер теж обіцяв білорусам символічні ціни на газ. Те, що маємо у підсумку - знає кожний.

Україна відрізняється від Білорусі насамперед тим, що наразі добуває 20 млрд. кубометрів власного газу і може добувати, щонайменше у п'теро більше, якщо почне розробляти розвідані родовища і сланцевий газ.

Отже, за умови наявності в Києві не окупаційної, а української влади, наша держава може не тільки не купувати російський газ для задоволення власних потреб, а зменшивши енергоспоживання( як це зробили в ЄС), стати продавцем палива на світовому ринку.

Відтак, песпектива від злиття в єдиному пориві з "Газпромом" для пересічного українця означатиме повну втрату не тільки стратегічної ГТС, а й перспективних родовищ газу, які росйські брати миттю за безцінь продадуть на світових ринках(наочний приклад - Шебелінське родовище). Відтак, ми українці втрачаємо навіть теоретичну можливість впливати на базове ціноутворення(означає, що всі ціни на внутрішньому ринку України контролюватиме Москва).

Що стосується $60 обіцянних Міллером - це також агітаційне фуфло для лохів. Адже, наскільки відомо у Росії на рівні уряду затверджено програму, яка передбачає підвищення внутрішніх цін на газ до рівня європейських. При чому - дуже швидко, у найближчі декілька років. І судячи із публікацій у російській пресі - цей план активно втілюється у життя.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.