Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Керченська протока: Москва не плутає слова про дружбу і свій інтерес. А Київ?

Захист держави 17835 переглядів

Опубліковано - 20.09.2010 10:25 | Всі новини | Версія для друку

Лінія адміністративного кордону між УРСР і РРФСР з урахуванням дамби біля м. Тузла
Лінія адміністративного кордону між УРСР і РРФСР з урахуванням дамби біля м. Тузла
Міністерство закордонних справ Росії визнає, що у переговорах із новою українською владою стосовно розмежування Керченської протоки залишаються ті ж проблеми, що і у попередні часи.

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що юридична суперечка стосовно цієї проблеми може тягтися досить довго, оскільки кожна зі сторін по-різному тлумачить карти та архівні матеріали часів СРСР.

"Можна дуже довго сперечатися, чим була та лінія, що була нанесена на картах колишнього Радянського Союзу посередині Керч-Єнікальського каналу. Наші архіви свідчать, що вона наносилася не для того, щоб позначити адміністративний кордон, а виключно для більш зручного ведення господарської діяльності у цій акваторії. Але українська сторона вважає по-іншому", - заявив Сєргєй Лавров.

Водночас, міністр зазначив, що у головному позиції Києва і Москви збігаються:

"Наші позиції полягають у тому, що ми хочемо, щоб обидві країни вільно користувалися Керч-Єнікальським каналом, спільно розробляли тут свої інфраструктурні, економічні та інші проекти", - наголосив глава зовнішньополітичного відомства Росії.
Суперечка точиться за право контролю як за судноплавним фарватером, так і покладами нафти і газу
Суперечка точиться за право контролю як за судноплавним фарватером, так і покладами нафти і газу
Україна - Росія: принципова відмінність

У той же час, оглядачі в Україні кажуть, що насправді позиції України і Росії мають принципову відмінність. Вона полягає у тому, що українська сторона посилається на радянські карти, у яких лінія кордону між колишньою Кримською областю УРСР та Краснодарським краєм Росії проходила посередині між їхніми берегами. У цьому випадку штучно створений Керч-Єнікальський канал під час поділу кордону відходив би Україні. Це стратегічно важливо для неї, оскільки саме ним рухаються судна до Азовського моря, і передусім російські.

Росія пропонує провести лінію кордону посередині судноходного каналу.

Опозиція в Україні, зокрема, блок Юлії Тимошенко після приходу нової влади висловлювали побоювання, що Київ піде на поступки Москві. Зокрема, такими поступками вважають і пропозицію про спільне використання Керченської протоки.

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко навіть заявляла, що Україна може втратити косу Тузла, стратегічні поклади нафти і газу на шельфі, свій вихід до Азовського моря.

Водночас, офіційний Київ заявляє, що у проблемі Керченської протоки не поступиться суверенітетом і захищатиме інтереси України.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко кілька днів тому сказав, що Київ пропонує Росії відзначити в угоді спільну експлуатацію каналу на паритетних засадах, а також, що прохід іноземних військових та спеціальних суден можливий лише із дозволу обох сторін.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Захист держави»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.