Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ганна Політковська була громадянкою США

Світ навколо нас 8051 перегляд

Опубліковано - 11.10.2006 16:47 | Всі новини | Версія для друку

Ганна Політковська була громадянкою США
Ганна Політковська була громадянкою США
Вбивство оглядача "Нової газети" Ганни Політковськой не випадково викликало гостру реакцію Держдепартаменту США, який зажадав від російської влади знайти й покарати вбивць журналістки.

Політковська, вбита минулого тижня в під'їзді власного будинку в Москві, мала подвійне російсько-американське громадянство. Цю інформацію підтвердили в середу в прес-службі посольства США в Москві.

Ганна народилася в 1958 році в Нью-Йорку, в сім'ї радянських дипломатів, що працювали в той час в Америці. Відповідно до законів США людина, що народилася в цій країні, після досягнення повноліття, має право отримати американський паспорт. На початку 90-х, після розпаду СРСР, Політковська оформила собі через посольство США в Москві американське громадянство.

При цьому вона також залишалася громадянкою Росії, пише в середу "Комсомольськая правда".
"Відповідно до американських законів посольство працює над встановленням контакту з найближчими родичами Політковської і наданням консульських послуг, обов'язкових у таких випадках", - відзначили в прес-службі американської дипломатичної місії.

Як відзначає видання, американський паспорт допомагав Політковській без проблем їздити за рубіж, користуватися підтримкою американських урядових органів.

Виступаючи на панахиді, що відбулася напередодні в Москві, посол США в РФ Уїльям Бернс наголосив, що російські власті повинні провести ретельне розслідування вбивства журналістки повідомляє "Інтерфакс". "Ми закликаємо російські власті ретельно розслідувати цей злочин, покарати винних і захистити журналістів", - сказав дипломат.

При цьому видання нагадує, що так само різко Вашингтон реагував на вбивство в Москві редактора російської версії журналу Forbes Пола Хлебнікова.

У зв'язку з вбивством Ганни Політковської Державний секретар США Кондоліза Райс у середу висловила "стурбованість" ситуацією щодо стану свободи слова в Росії. У інтерв'ю телекомпанії АВС Райс відзначила, що "це - дуже сумна подія, яка вимагає повного й вичерпного прояснення російським урядом". Вона заявила, що у світі стежать за тим, як російські власті розслідують загибель журналістки.
Райс також заявила, що не має у своєму розпорядженні будь-яких даних, що говорять про причетність російської влади до вбивства Політковської.

Глава дипломатичного відомства США також нагадала про вбивство в Москві американського журналіста Пола Хлебнікова, яке сталося в липні 2004 року, яке до цих пір не розкрите.

Разом з тим, на її думку, "російському уряду дуже важко показати свою зацікавленість і рішучість знайти вбивць цих журналістів".

Відома журналістка, яка неодноразово виступала в захист прав людини, зокрема, в Чечні, була убита в ліфті власного будинку на вулиці Лісовій, в минулу суботу.
Слідство у справі про вбивство Ганни Політковськой відпрацьовує три основні версії: помста міліціонерів, які після її публікацій опинилися у в'язниці або в розшуку, змова супротивників Володимира Путіна і прем'єра Чечні Кадирова, а також помста колишніх бойовиків, що перейшли на сторону федеральних сил. Крім того, Політковську могли убити російські націоналісти, оскільки її ім'я фігурувало в "розстрільних" списках, складених лідерами навколофашистских рухів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.