Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рішення КС заклало міну під Партію регіонів?

Політика 4644 перегляди

Опубліковано - 4.10.2010 15:24 | Всі новини | Версія для друку

Рішення КС заклало міну під Партію регіонів?
Рішення КС заклало міну під Партію регіонів?
Рішення Конституційного Cуду про відновлення дії Конституції в редакції 1996 року посилить політичну нестабільність в країні. Також експерти припускають, що тепер в опозиції з’явився шанс посилити свої позиції, перенісши протистояння коаліція-опозиція на рівень президент-парламент.

Відновивши дію Конституції 1996 року, Конституційний Суд перевищив свої повноваження.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Я не розумію, звідки взялися повноваження у Конституційного Суду змінювати своїм рішенням чинну Конституцію», – каже він.

За словами Ігоря Коліушка, Рішення Конституційного Суду створює багато колізій, які президентська гілка влади намагатиметься вирішити на власний розсуд.

«За положеннями Конституції в редакції 1996 року, парламентські вибори мають відбутися в березні 2011 року, уряд має формуватися за іншими засадами, ніж цей. Ніхто не має повноважень розставити все на свої місця», – зазначає керівник Центру політико-правових реформ.

Коаліція втрачає мотивацію

Політолог Віктор Небоженко вважає, що ухвалене рішення може мати непередбачувані наслідки. «Конституційний Суд хотів зробити як краще, а вийшло як завжди, – каже він. – Насправді, він погіршив ситуацію в країні, бо поставив себе на місце вищої законодавчої влади. Є законодавча база напрацьована і вона входить у конфлікт із рішенням Конституційного Суду».

Коментуючи рішення КСУ, спікер Володимир Литвин зазначив, що до певної міри губиться мотивація в коаліції. Він припустив, що можуть виникнути ускладнення в розгляді таких чуттєвих питань, як Податковий кодекс і держбюджет на наступний рік.

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що віднині потреби в коаліції взагалі немає. За його словами, «виходячи з того, що ми повернулися в правове поле 1996 року, коаліція, як юридичний інститут, припинила своє існування».

В опозиції може відритися «друге дихання»

Лідери провідної опозиційної сили БЮТ заявили про необхідність провести позачергові вибори – як парламенту, так і Президента. Але самі вони визнають, що не бачать реальних шляхів для досягнення цієї мети. Натомість, експерти кажуть, що в опозиції є шанс об’єднати всі невдоволені зміною Конституції сили в парламенті. Адже раніше проти повернення старої Конституції виступали союзники регіоналів по коаліції – комуністи і Блок Литвина. За теперішніх умов конфлікт «коаліція-опозиція» може трансформуватися у протистояння «президент-парламент».

Політолог Михайло Погребинський припускає, що відновлення дії Конституції 1996 року може спровокувати конфлікт між суб’єктами коаліції і навіть усередині Партії регіонів.

Натомість Володимир Фесенко вважає, що зараз союзники регіоналів не підуть на відкритий конфлікт із Президентом.

Як діятиме опозиція за нових умов – наразі невідомо. Лідери 14 опозиційних партій зібралися у п’ятницю на нараду, щоб оцінити ситуацію та випрацювати спільну позиції.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.