Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ціни зростатимуть і надалі, а девальвація валюти триватиме

Добробут 6095 переглядів

Опубліковано - 12.10.2010 15:27 | Всі новини | Версія для друку

Ціни зростатимуть і надалі, а девальвація валюти триватиме
Ціни зростатимуть і надалі, а девальвація валюти триватиме
Експерти прогнозують подальше зростання цін на товари до досягнення рівня девальвації гривні 2008 року.

Таку думку вони висловили сьогодні під час круглого столу на тему «Що потрібно зробити, щоб зупинити зростання цін на продукти?».

За словами генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимира Лапи, причин для зростання цін дуже багато, починаючи з девальвації гривні дворічної давності. «Україна дуже сильно інтегрована у світові ринки аграрної продукції і, коли світові ціни після кризи повертаються на свій традиційний рівень, українські ціни перераховуються від цього рівня за курсом вже не 5, а 8 грн./дол. Цей чинник впливатиме на ціни, я думаю, ще кілька років», – сказав Лапа.

При цьому він додав, що «ми не одержали 60% зростання цін після 60% девальвації гривні». На думку експерта, цей процес буде розтягнутий у часі, і боротися з цим складно, тому що підстав для ревальвації гривні немає.

Фінансовий аналітик Eavex Capital Андрій Патіота відзначив, що Україна є доларозалежною країною, а її економіка доларизована приблизно на 40%, і все, навіть внутрішні ціни прив`язуються до курсу долару, оскільки курс гривні прив`язаний до курсу долара, а не до мультивалютної корзини.

«У 2008 році гривня щодо долара з вересня 2008 року по вересень 2010 року девальвувала на 56%. За ці два роки ціни росли не так стрімко. Якщо вірити офіційній статистиці, ціни на продукти харчування за ці два роки зросли на 22%», – сказав Патіота, додавши, що єдиний показник, який вийшов за межі рівня девальвації, – це алкогольні напої і тютюн, ціни на які зросли на 78%, але причиною цього є підвищення акцизів у кілька разів.

«Україна – країна, в якій долар має свою вагу, і ціни ще не підтягнулися до рівня девальвації гривні. Ця складова може бути присутньою у тому, що інфляція зберігатиметься висока, оскільки імпортних товарів і послуг у нас багато, і ми поступово наздоганятимемо рівень девальвації», – підкреслив експерт.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.