Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що буде з молочною галуззю в Україні в 2007 році?

Економіка Регіон: м.Київ 9234 перегляди

Опубліковано - 13.10.2006 15:57 | Всі новини | Версія для друку

Зліва направо: Василь Сільченко, Василь Бондаренко, Вячеслав Реков.
Зліва направо: Василь Сільченко, Василь Бондаренко, Вячеслав Реков.
Про державний бюджет України на 2007 рік зараз багато говорять, здебільшого, в критичному аспекті. Не задоволені ним і аграрії. 11 жовтня в Києві, в інформаційному агенстві УНІАН відбулася прес-конференція представників молочної галузі, на якій говорили про перспективу молочного ринку України після скасування у 2007 році податкових пільг для виробників молока.

У прес-конференції взяли участь Василь Сільченко, народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, Василь Бондаренко, голова Асоціації Укрмолпром, В’ячеслав Реков, керівник одного з підприємств, що займається переробкою молока, Анатолій Бець, представник колективного господарства-здавача молока і Павло Влезько, голова сумської Громадської спілки здавачів молока з підсобних господарств, приватний здавач молока.

З 01.01.2007 року згідно з проектом Закону про Державний бюджет, закінчується дія пільг зі сплати ПДВ для виробників молока та м`яса. Ця пільга дозволяла виробникам акумулювати на своїх рахунках кошти для подальших закупівель необхідних ресурсів. І скасування нульової ставки ПДВ завдасть удару, насамперед, по виробникам молока.

Серед них найбільш незахищеними є індивідуальні господарства. Нестабільність у цій царині турбує усіх учасників ринку молока та молокопродуктів, оскільки на переробні підприємства понад 70% молока постачають саме приватні молокоздавачі.

Проект Закону про Державний бюджет на 2007 рік “передбачає оподаткування операцій з продажу (поставки) сільськогосподарським підприємством сільськогосподарської продукції за ставкою податку 12 відсотків”. Натомість здавачам продукції запропоновано посилену держпідтримку.

Але учасники ринку молока та молокопродуктів наголошують на принципових вадах таких нововведень, тому що значно збільшено “орбіту” руху коштів від держави до здавачів молока, що погіршує надійність цієї схеми.
Зараз, при “нульовому” ПДВ, операторами державної підтримки виробникам молока є переробники. Вони повністю (на 96-98%% протягом останніх років) перераховують здавачам суми дотацій за продане молоко.

По-друге, у держави немає досвіду в обслуговуванні таких великих проектів. Адже молоко здають понад 1 млн. родин. І для підтримки нормального виробничого циклу гроші їм слід перераховувати щодесять днів.

Молокоздавачам відомий приклад нездатності держави забезпечити аналогічні нарахування та перерахунки. Так, виплати для заохочення виробників якісного молока, на які в держбюджеті 2006 р. передбачено 100 млн. грн., не здійснюються Міністерством аграрної політики через відсутність механізмів.

Отже, є ризик, що народні депутати не врахують ці аргументи при голосуванні Закону про Державний бюджет на 2007 рік. Особливо, якщо зважити на те, що традиційне аграрне лобі у цьому складі парламенту відсутнє.

Насьогодні у зв’язку з відомими проблемами з поставкою продукції в Росію надлишок сировини на внутрішньому ринку України вже за результатами цього року становитиме від півтора до двох з половиною млн. тон молока на рік. Це вже спричинило зниження закупівельних цін. І лише нинішня система дотуваня виробників молока дозволила ринку не обвалитися.

Зараз відбувається відмова від нині успішної схеми виплати грошей здавальникам молока на користь нової, сумнівною за сутністю і невідпрацьованою за механізмами ініціативи Кабміну.

У Мінагрополітики немає реальних механізмів забезпечення мінімальних закупівельних цін. За наявності на ринку більше 2 млн. тонн надлишкового молока ціни не утримаються. Імовірно, що більша частина поголів’я корів буде вирізана.

За даними статистики, з початку нинішнього року в Україні пущено під ніж понад 279 тисяч корів, 90 % з яких утримувалися у так званому індивідуальному секторі.

І таке в Україні вже було. А якісне відновлення поголів’я зайняло майже десять років. Скільки часу потребуватиме черговий період поновлення власного виробництва молока? Як вирішити економічні і соціальні проблеми більше 1 млн. селянських родин, які сьогодні живуть з виробництва молока?

Такі питання обговорювали учасники прес-конференції і запропонували зберегти існуючий рівень дотацій через продовження “сільськогосподарських пільг” з ПДВ в частині, що стосується операцій з продажу молока, та запровадити механізм додаткових виплат з державного бюджету виробникам молока усіх категорій.

Учасники ринку молока та молокопродуктів також пропонують доручити Міністерству аграрної політики України до 2008 року розробити та узгодити з Верховною Радою України загальнодержавну програму розвитку та підтримки виробництва молока та м’яса великої рогатої худоби.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.