Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вибори у парламент: по-понятіям чи згідно з Конституцією?

Влада 3762 перегляди

Опубліковано - 2.11.2010 13:09 | Всі новини | Версія для друку

Вибори у парламент: по-понятіям чи згідно з Конституцією?
Вибори у парламент: по-понятіям чи згідно з Конституцією?
Як і слід було очікувати, рішення КС щодо скасування конституційної реформи 2004 року поставило владу перед фактом: каденція тушкованої Верховної Ради має закінчитися у травні наступного року, а виборчий процес - розпочатися 22 листпада цього року.

Депутат Верховної ради від фракції Партії регіонів, представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко вважає, що відповідно до чинної Конституції редакції 1996 року чергові вибори Ради повинні пройти в останню неділю березня 2011 року.

"У нас поки немає підстав говорити про вибори в 2012 році. Конституція передбачає строк повноважень Верховної ради 4 роки, і якщо не будуть внесені зміни в Конституцію, подобається нам це чи не подобається, ми повинні йти на вибори (в 2011)", - сказав депутат.

При цьому Мірошниченко підкреслив, що це його особиста думка як юриста.

Він додав, що політики повинні навчитися грати за правилами.

В свою чергу, міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що відповідно до чинної Конституції чергові вибори Ради повинні пройти в 2012 році.

1 жовтня Конституційний Суд оприлюднив рішення про визнання неконституційним внесення змін у Конституцію в 2004 році, зобов'язавши органи державної влади привести нормативно-правові акти у відповідність до редакції Конституції 1996 року.

Відповідно до Конституції-1996, Рада обирається на 4 роки, а не на 5, як це передбачали внесені в неї зміни в 2004 році.

Останній раз парламентські вибори проводилися 30 вересня 2007 року (тоді діяла Конституція-2004)

Як повідомлялося раніше, 19 жовтня Верховна рада направила до Конституційного суду законопроект, що встановлює терміни проведення чергових виборів президента, парламенту, місцевих рад і мерів міст.

У законопроекті пропонується, щоб чергові парламентські вибори після відновлень положень Конституції в редакції 1996 року проводилися в останню неділю жовтня 2012 року.

В свою чергу, голова Верховної ради Володимир Литвин вважає, що наступні парламентські вибори коштуватимуть державному бюджету 1,5 млрд гривень.

Від “Аратти”: вибори до органів місцевого самоврядування, які відбулися у минулу неділю, вже наочно засвідчили: якісний склад депутатського корпусу парламенту елементарно не відповідає уподобанням більшості виборців.

Виникає закономірне питання: чи може здійснювати владні повноваження орган влади, який не користується підтримкою народу? Адже, всі рішення ухвалюються нардепами від імені саме того народу, який, насправді, фактично вже висловив їм недовіру.

По-друге, всі народні депутати, які належать до більшості, після рішення КС одностайно публічно заявляли про безапеляційне виконання цього рішення. Водночас, дії говорять про протилежне: парламентарі у авральному порядку ухвалив законопроект, про продовження своєї каденції. Що, навіть процедурно, аж ніяк не впливає на термін їхньої депутатських повноважень, тому, що переривати і зупиняти виборчий процес ніхто не має права.

Чи потрібен нам, громадянам законодавчий орган, депутати якого не мають звички казати нам правду і чесно виконувати свій обов'язок?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.