Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Європі починають розуміти ціну байдужості до України

Світ навколо нас 4289 переглядів

Опубліковано - 12.11.2010 14:13 | Всі новини | Версія для друку

У Європі починають розуміти ціну байдужості до України
У Європі починають розуміти ціну байдужості до України
Лідери провідних європейських країн повинні розвивати концепцію великої Європи, не занурюючись в суперечки про розширення Євросоюзу, пише Le Monde.

У Туреччині і на пострадянському просторі проживає приблизно 250 млн. людей. Це потенційний ринок для Європи, і чітка перспектива євроінтеграції могла б сприяти зміцненню довіри, розвитку інвестицій та виходу з кризи.

"Проте через байдужість Заходу Туреччина й Україна можуть повернутися на схід: для однієї орієнтиром може стати колишня Османська імперія для іншої - Москва. Що стосується Росії, яка переживає відносний спад, вона знову відкриває в собі "європейське покликання", - вважає автор.

На його думку, «в 2011 році під час польського головування Євросоюз неодмінно піде на зближення з Україною, окресливши їй, я сподіваюся, "європейську перспективу". У 2012 році новообраний російський президент, можливо, відмовиться від постімперського націоналізму на користь якогось єврореалізму. Росія вже хоче співпрацювати заради безпеки й модернізації, не відмовляючись від свого суверенітету. То давайте вхопимося за протягнуту руку, запропонуємо Росії "європейський горизонт", не розширюючи НАТО і ЄС".

Автор відзначає, що найближчими роками розширення ЄС буде заблоковано: "Надто багато міністрів, занадто багато законів належить обговорити, дуже радикальні зміни загрожують ЄС у разі вступу таких багатонаселених країн, як Туреччина". Проте, Леклерк переконаний, що переговори, кінцева мета яких - вступ Туреччини в ЄС, необхідно продовжувати, оскільки "привілейоване партнерство", запропоноване Парижем як альтернатива розширенню, позбавлене змісту й категорично не влаштовує Туреччину.

Для вирішення цього питання необхідно розробити проект "багатошвидкісної" Європи, що складається з трьох концентричних кіл: зони євро (сьогодні - 16 країн), Євросоюзу (27 країн) і третьої зони, яку ще належить визначити. "На думку Шуманна і Монне, інтеграція повинна здійснюватися поступово і починатися з економіки. Для Туреччини, України й Росії можна почати зі створення загальноєвропейського ринку для 750 млн. громадян. Це стосується не тільки митного союзу, а й ринку праці. Коротше кажучи, "все, окрім євро, зовнішньої і оборонної політики". Назвемо такий ринок новим Європейським економічним співтовариством", - пише автор.

Що стосується політичної інтеграції, то за зразок можна взяти G20, куди входять і Росія, і Туреччина. Аналогічний саміт Е10 ("Європа-10"), на думку автора, міг би стати майданчиком для обговорення проблем загальноєвропейського ринку в глобальному контексті. Членами Е10 повинні були б стати Німеччина, Іспанія, Франція, Італія, Польща, Велика Британія, сам Євросоюз, Україна, Туреччина і - в міру готовності - Росія, вважає автор, підсумовуючи: "Настав момент відродити велику Європу".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.