Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Держдума Росії визнала розстріл польських полонених у Катині злочином Сталіна

За право людини 7175 переглядів

Опубліковано - 27.11.2010 05:26 | Всі новини | Версія для друку

У 1943 році німецька армія поблизу Катині виявила масове поховання близько 15000 польських офіцерів
У 1943 році німецька армія поблизу Катині виявила масове поховання близько 15000 польських офіцерів
Державна Дума Росії визнала, що розстріл польських офіцерів під Катинню було скоєно за прямою вказівкою Йосипа Сталіна та інших радянських керівників. А НКВС можуть оголосити злочинною організацією.

Держдума Росії прийняла заяву “Про Катинську трагедію та її жертви”, яка визнає масовий розстріл польських громадян у Катині злочином сталінського режиму.

У заяві, підготовленій думськими комітетами у міжнародних справах, у справах СНД і у справах ветеранів, говориться, що депутати рішуче засуджують розстріл поляків під Катинню в 1940 році і визнають трагедію злочином тоталітарного режиму Сталіна, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Опубліковані матеріали, які багато років зберігалися в секретних архівах, не тільки розкривають масштаби цієї страшної трагедії, але й свідчать, що Катинський злочин було скоєно за прямою вказівкою Сталіна та інших радянських керівників", - йдеться в заяві Державної Думи "Про Катинську трагедію та її жертви", ухваленій палатою за основу в п'ятницю.

"В офіційній радянській пропаганді відповідальність за цей злочин, який отримав назву катинської трагедії, приписувалася нацистським злочинцям. Ця версія довгі роки залишалася прихованим предметом, але від того не менш запеклих дискусій у радянському суспільстві і незмінно породжувало гнів, образу та недовіру польського народу", - наголошується в заяві.

Представляючи проект заяви колегам, глава міжнародного комітету Держдуми Костянтин Косачев закликав "прибрати з дороги ту брехню", яка викликає неприйняття в Польщі і завдає значної шкоди двостороннім відносинам.

"Цей історичний документ важливий не тільки для російсько-польських відносин - набагато більше він важливий для нас самих", - додав він.

У заяві наголошується, що Катинь є трагічним місцем не лише для Польщі. "У катинських ровах спочивають тисячі радянських громадян, знищених сталінським режимом у 1936-1938 рр. Саме на них відпрацьовувалася технологія масових вбивств, яка потім в тому ж місці була застосована відносно польських військовослужбовців. Поруч знаходяться і могили радянських військовополонених, розстріляних гітлерівськими катами в роки Великої Вітчизняної війни", - йдеться в документі.
Польський плакат із зображенням страти
Польський плакат із зображенням страти
"Рішуче засуджуючи режим, який нехтував правами і життям людей, депутати Державної Думи простягають руку дружби польському народу і висловлюють надію на початок нового етапу у відносинах між нашими країнами, які будуть розвиватися на основі демократичних цінностей", - йдеться в заяві російського парламенту.

Державна Дума висловила "глибоке співчуття всім жертвам необгрунтованих репресій, їхнім рідним та близьким".

У заяві також нагадується, що багато документів, довгий час зберігалися в закритому архіві Політбюро ЦК КПРС, які вже було передано польській стороні, однак частину секретних документів досі не віддано гласності. "Депутати Державної Думи впевнені, що цю роботу має бути продовжено - необхідно і далі вивчати архіви, вивіряти списки загиблих, відновлювати чесні імена тих, хто загинув у Катині та інших місцях, з'ясовувати всі обставини трагедії", - йдеться в заяві російських парламентарів.

За ухвалення цього документа проголосували члени трьох фракцій - "Єдина Росія", "Справедлива Росія" і ЛДПР. Фракція КПРФ голосувала проти.

Раніше депутати КПРФ зажадали виключити заяву з порядку засідання нижньої палати. На думку комуністів, в документі наведено сфальсифіковані дані про цю сторінку історії.

НКВС можуть оголосити злочинною організацією

У Росії можуть бути прийняті закони, які оголосять НКВС злочинною організацією і заборонять замовчування політичних репресій. Про це повідомив глава президентського Ради з прав людини Михайло Федотов.

Перше засідання президентської Ради з прав людини під головуванням Дмитра Медведєва буде присвячено, в тому числі, десталінізації.

Правозахисники пропонують повністю відкрити радянські архіви і провести суд над тоталітаризмом. Планується, що засідання пройде в січні 2011 року, повідомляє "Ехо Москви".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.