Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українські правозахисники просять ЄС вжити санкцій до українських чиновників

За право людини 5221 перегляд

Опубліковано - 10.01.2011 10:34 | Всі новини | Версія для друку

Українські правозахисники просять ЄС вжити санкцій до українських чиновників
Українські правозахисники просять ЄС вжити санкцій до українських чиновників
Вінницька правозахисна група просить уряди країн Євросоюзу обмежити можливість подорожувати в країни ЄС українським чиновникам і співробітникам правоохоронних органів, причетним до переслідувань правозахисників.

Такі ж заходи правозахисники просять застосувати до тих, хто причетний до утисків вільної преси й свободи слова, хто залучений у переслідування біженців і шукачів притулку й у сприяння нелегальній міграції через територію України.

Про це Вінницька правозахисна група повідомляє в понеділок, зазначаючи, що 10 січня її координатор Дмитро Гройсман за запрошенням делегації Євросоюзу в Україні візьме участь у роботі круглого столу, присвяченого ситуації з правами людини й свободою ЗМІ в Україні. (Цей захід стане частиною візиту в Україну комісара ЄС із питань розширення й сусідства Штефана Фюле).

Вінницька правозахисна група відзначає "повну відсутність системних поліпшень" у сфері дотримання прав людини й свободи ЗМІ в Україні "за період, протягом якого нова влада управляє державою".

"До традиційних проблем жорстокості й корумпованості міліції, відсутності доступу до ефективного й справедливого правосуддя й до безкоштовної правової допомоги, до протиправних обмежень права на захист у кримінальному судочинстві, нова влада додала й свої "фірмові страви" – грубі переслідування правозахисників, відновлення методів "каральної психіатрії", різке посилення незаконних обмежень свободи мирних зібрань, системні утиски електронних ЗМІ, які поширюють інформацію, що не влаштовує, знічує або дратує владу", - говориться в заяві групи.

"Негатив від діяльності нової влади в галузі прав людини значно перевищує деякі позитивні зрушення...", - додає ВПГ, констатуючи: "Критика дій і навіть злочинів представників нової влади сприймається вороже й викликає тиск і репресії".

Правозахисники відзначають, що "почастішали випадки переслідувань журналістів, пов`язані з виконанням їхніх професійних обов`язків", не притягнуті до відповідальності замовники вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, виконавці й замовники вбивства Василя Климентьєва, блокуються можливості мовлення "5 каналу" TVi і т.д.

"Уперше в історії України влада використовує ганебні методи каральної психіатрії для боротьби з громадськими активістами й правозахисниками. Так у Вінниці прокуратура області намагається заточити в психіатричну лікарню цілком здорову людину - профспілкового діяча й правозахисника Андрія Бондаренка, який відстоює права людей на виплати заробітної плати і захищає інші трудові права", - заявляє ВПГ.

"Ми просимо Євросоюз і Раду Європи підготувати спільну доповідь про стан дотримання прав людини в Україні, скласти й оприлюднити список чиновників і співробітників правоохоронних органів, причетних до порушень прав людини, утисків правозахисників, журналістів і громадських активістів, переслідувань біженців і шукачів притулку", - просить Вінницька правозахисна група.

"Ми просимо країни Євросоюзу, насамперед ті, які здійснюють спільну візову політику в рамках Шенгенської угоди - обмежити можливості в`їзду в Євросоюз зазначеної групи осіб, тим самим підтвердивши визнання принципів загальності, універсальності й неподільності прав людини й прихильність принципу міжнародної солідарності за їх дотримання", - закликає ВПГ.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.