Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці розгадали таємницю акул-людожерів?

У світі науки 5414 переглядів

Опубліковано - 27.01.2011 21:29 | Всі новини | Версія для друку

Науковці розгадали таємницю акул-людожерів?
Науковці розгадали таємницю акул-людожерів?
Учені розгадали механізм, завдяки якому акули виявляють своїх жертв. Виявляється, хижаки не реагують ані на сплески води, ані не звуки, які видають плавці, - вони просто вловлюють запах потенційної жертви.

З'ясувати, яким чином може вловлювати запахи ніс морського хижака, було головною метою багаторічної роботи російського дослідника, професора НДІ морфології людини Сергія Савельєва.

Для початку він відправився в Перу, і в Тихому океані на його прохання місцеві мешканці відловили кілька хижачок. Савельєв вивчав їхній мозок, будову черепу і дійшов висновку, що вони здатні захоплювати бульбашки повітря з поверхні води.

Потім, уже після повернення до Росії, команда дослідників інституту провела експеримент у Москві. Вони зімітували плавання акули-вбивці. Для цього в довгу аерогідродинамічну трубу (довгий канал з водою) вони завантажили акулячу голову і почали проганяти воду, а над водою - потоки повітря.

Таким чином було відтворено рух довгокрилої акули з властивою їй швидкістю. Вчені дійшли висновку, що ніздрі акули влаштовані таким чином: коли вона пливе і піднімає кінчик морди над водою, то захоплює бульбашки повітря, які потім затримуються і відкладаються в спеціальні камери у носі.

Таким чином, навіть на великій глибині запах не випаровується, а ретельно аналізується хижачкою за допомогою спеціальних нюхових клітин. Якщо запах їй подобається, вона прискорюється у напрямку до його джерела - і може напасти, як, наприклад, наприкінці минулого року сталося на єгипетському курорті на Червоному морі.

Нагадаємо, на початку грудня всі пляжі єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх закрили і у воду не пускали навіть професійних дайверів після того, як акула-людожерка до смерті покусала німецьку туристку. Там же від зубів акули постраждали громадяни України та Росії.

Як прокоментував керівник дослідження Сергій Савельєв, пізніше, на його прохання, моряки провели в Тихому океані додатковий експеримент. Вони вивісили тухле м'ясо просто на судні (основною умовою було виключити потрапляння навіть маленьких його частинок у море). У результаті довгокрилі акули з величезною акваторії зібралися біля яхти вже через 10-15 хвилин.

Таким чином, резюмував учений, спеціальні пристосування, які, згідно з повідомленням, закупила єгипетська влада для відлякування акул особливими інфразвуковими хвилями, будуть абсолютно марними.

Треба відшукати запах, який відлякував би морських людожерів, а потім створити прилад, який би його поширював у прибережній зоні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.