Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Американці винайшли новий спосіб передачі енергії

У світі науки 4972 перегляди

Опубліковано - 18.02.2011 11:41 | Всі новини | Версія для друку

Американці винайшли новий спосіб передачі енергії
Американці винайшли новий спосіб передачі енергії
Американські вчені з Єльського університету створили пристрій, який повністю поглинає лазерне випромінювання і перетворює його енергію на тепло.

Як повідомляє журнал Science, новий пристрій може бути використаний в індустрії телекомунікацій або при створенні оптичних датчиків.

На думку керівника дослідження Дагласа Стоуна, подібні пристрої можуть використовуватися як оптичні перемикачі, детектори та інші компоненти в комп'ютерах наступних поколінь, що використовують поруч з електрикою ще й світло для обчислень.

Іншою сферою застосування може бути радіологія, де антилазер може використовуватися для направлення лазерного випромінювання в маленьку ділянку тканини людського організму для терапевтичних чи діагностичних цілей.

"Ми почали з уявного експерименту з перевірки, наскільки можливо реалізувати створення антилазера на практиці. Після невеликих пошуків прийшло розуміння, що кілька фізиків вже описали концепції подібних пристроїв у своїх книгах і статтях, але далі справа не пішла", - наводить слова Стоуна прес-служба університету.

Група Стоуна зуміла довести на практиці, що схема зворотного лазера, або антилазера, насправді може бути реалізована. Для цього вчені використовували кремінну пластину товщиною 110 мікрон, обидві сторони якої освітили інфрачервоним лазером. При цьому кожна з поверхонь пластини грала роль дзеркала, тоді як її обсяг функціонував як інертний газ.

Вчені показали, що лазерні промені замикаються між поверхнями пластини, де їх енергія поглинається атомами її обсягу з виділенням тепла. Дослідникам вдалося досягти поглинання 99,4% світла, надалі вони сподіваються домогтися ефективності 99,9%.

Нагадаємо, раніше австралійські фізики розробили пристрій, здатний пересувати частинки скла на півтора метра без дотику до них.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.