Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


За рік нової влади зросла злочинність, а брутальні порушення конституційних прав громадян стали системою

Влада 4665 переглядів

Опубліковано - 16.03.2011 11:56 | Всі новини | Версія для друку

За рік нової влади зросла злочинність, а брутальні порушення конституційних прав громадян стали системою
За рік нової влади зросла злочинність, а брутальні порушення конституційних прав громадян стали системою
У 2010 році кількість зареєстрованих злочинів порівняно з 2009 роком збільшилась на 15,2% або на 66 тисяч.

Про це свідчить звіт Генеральної прокуратури про результати діяльності за минулий рік.

Як випливає з документу, у звітний період "криміногенна ситуація в країні залишалася напруженою". Кількість зареєстрованих злочинів зросла на 15,2% (з 435 тисяч у 2009 році до 501 тисячі в 2010-му). Такий значний ріст не можна пояснити лише зміною підходів до реєстрації правопорушень, оскільки збільшилися показники не лише дрібних, але й тяжких злочинів (на 14,8%, до 167 тисяч), цитує документ видання "Коммерсант-Украина".

У прокуратурі невдоволені якістю розслідування справ, пов'язаних з боротьбою з організованою злочинністю. У документі підкреслюється, що з 10 тисяч вивчених справ "скасовані майже 300 незаконних постанов і внесені більше 500 письмових вказівок... 620 посадовців (слідчих органів) притягнуті до дисциплінарної відповідальності".

Ще одна істотна претензія до слідчих органів торкається необґрунтовано частого проведення "оперативно-технічних заходів, що тимчасово обмежують конституційні права громадян". В організаційно-правовому управлінні ГПУ пояснили, що під це визначення підпадають прослуховування, негласне проникнення в житло і негласне зняття інформації. "Обшуки і зовнішнє спостереження сюди не включені", - зазначило джерело в Генпрокуратурі.

У 2010 році слідство активізувало використання вищезазначених методів. "Питома вага матеріалів цих заходів як доказів у кримінальному судочинстві склав 12% у спецпідрозділів МВС і 15% у СБУ", - говориться в звіті. Рік тому ці показники складали 10% і 13% відповідно. При цьому обсяги оперативно-технічних заходів, що проводяться, ще значніші - за даними ГПУ, "лише в кожному десятому випадку вони використовуються як докази в кримінальному судочинстві".

Глава СБУ Валерій Хорошковський заявив, що не бачить проблем у такому активному використанні прослуховування. "Я вважаю, що це (15%) невелика цифра. Ми зобов'язані перевіряти будь-яку інформацію, і іноді це доводиться робити за допомогою контррозвідувальних справ (припускають спрощену процедуру дозволу негласного зняття інформації). І звичайно, іноді наші дані не підтверджуються", - пояснив він.

У ГПУ дотримуються іншої думки відносно необхідності активного і часто безрезультатного використання технічних заходів, що порушують права громадян. Обґрунтовуючи недоцільність їх масового застосування, у прокуратурі посилаються на нерівномірність їх використання. "У деяких регіонах такі оперативно-технічні заходи застосовуються в одиничних випадках", - говориться у звіті.

Кілька розділів документу присвячені боротьбі з корупцією та хабарництвом. Серед іншого, зазначається, що в 2010 році один народний депутат "притягався до адміністративної відповідальності (оштрафований) за здійснення корупційних дій". Проте у прес-службі ГПУ не змогли уточнити прізвище депутата.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.