Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Земляки розчарувалися у Януковичі, але на Майдан не збираються. Поки що

Громадська думка 6479 переглядів

Опубліковано - 18.03.2011 14:24 | Всі новини | Версія для друку

Земляки розчарувалися у Януковичі, але на Майдан не збираються. Поки що
Земляки розчарувалися у Януковичі, але на Майдан не збираються. Поки що
На Донеччині росте невдоволення діяльністю посадовців від Партії регіонів. За даними Донецького центру політологічних досліджень, рейтинг особисто Віктора Януковича на його малій батьківщині знизився за останній рік з 21 % (грудень, 2009) до 5%. (лютий, 2011).

При цьому більшість донеччан вважають, що в нинішній ситуації жодна політична сила не відстоює їхні інтереси. Чи призведуть ці тенденції до масштабних акцій непокори?

У Донецькій області, що вважається основним електоральним полем Партії регіонів, падає рейтинг провладної політичної сили. У грудні 2009 року 29 % донеччан, опитаних соціологами, вважали, що Партія регіонів відстоює їхні інтереси. На сьогодні цей показник знизився до 22%. На Донеччині втрачає підтримку і чинний Президент Віктор Янукович, за якого рік тому проголосували 90 % жителів регіону. Нині лише 5 % опитаних вважають, що Президент опікується їхніми проблемами.

Соціологи помітили різке зростання протестних настроїв серед жителів області. «Перша тенденція – це чітке зростання невдоволення владою. Це суттєве зменшення кількості тих, хто підтримує владу і по Україні в цілому, і у нас. І суттєве збільшення кількості тих, хто невдоволений діями влади», – зазначив керівник Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу Володимир Кіпень.

Не довіряють жодній політичній силі на сьогодні 61 % донецьких виборців. При цьому цифра не конче відображає ситуацію, а реальні протесні тенденції можуть бути ще глибшими, адже останнім часом на Донеччині почастішали акції непокори, каже представник Комітету виборців Олександр Клюжев: «Опитування недостатньо показують зростання напруги в суспільстві, у тому числі в Донецькій області. Це напруження поки не має під собою політичного підґрунтя. Ми бачимо періодичні соціальні протести з Донецької області. І моя думка – саме ці протести на наступних парламентських виборах формуватимуть політичну карту».

Чи можливий у нинішній ситуації масштабний соціальний вибух?

Останні протести проти закриття шкіл і підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, на думку соціологів, не підуть далі локального рівня.

А реально підняти населення може лише значне погіршення соціально-економічної ситуації, впевнений голова Центру політологічних досліджень Кирило Черкашин: «Соціальний вибух в нашому регіоні і на Південному Сході буде, якщо ситуація стане неможливою для більшості населення в плані економічному. Поки що таких тенденцій немає».

При цьому експерт стверджує, що кількість тих, хто готовий вийти на несанкціоновані протести, сьогодні на Донеччині у п’ять разів більше, ніж восени 2004 року, напередодні Помаранчевої революції.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.