Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Марсі був потужний ядерний вибух?

У світі науки 5101 перегляд

Опубліковано - 4.04.2011 20:14 | Всі новини | Версія для друку

На Марсі був потужний ядерний вибух?
На Марсі був потужний ядерний вибух?
Американський вчений висунув гіпотезу ядерної катастрофи, яка сталася сотні мільйонів років тому.

Американський дослідник, професор Джон Бранденбург з компанії Orbital Technologies Corp озвучив теорію про те, що кілька сотень мільйонів років тому на Марсі сталася масштабна ядерна катастрофа - вибух природного ядерного реактора, що засипав половину планети радіоактивним пилом і уламками.

Однак інші вчені висловлюють сумніви в достовірності цієї гіпотези.

За словами Бранденбурга, на Марсі присутні обидва компоненти природної АЕС - підземна вода і запаси урану. "Існують свідчення, що великий ядерний реактор сформувався і діяв у західній півкулі Марса. Мабуть, реактор виробляв уран-233 з торію, і, судячи з усього, зруйнувався в результаті вибуху, викинувши значну кількість радіоактивних речовин на поверхню Марса", - йдеться в доповіді Бранденбурга на планетологічній конференції в США.

За оцінками вченого, на Марсі близько мільярда років тому на глибині близько кілометра існувало рудне тіло, яке складалося з концентрованого урану, торію і калію. Через те, що на Марсі, на відміну від Землі, відсутній тектонічний рух плит, рудне тіло залишалося цілісним, і в ньому підтримувалася ядерна реакція з виділенням тепла. Цей процес почався приблизно мільярд років тому, коли частка урану-235 в родовищі становила 3%, і міг бути запущений проникненням у рудне тіло підземної води.

Через кілька сотень мільйонів років реактор почав виробляти ядерне паливо у формі урану-233 і плутонію-239 швидше, ніж спалювати його. Сильний потік нейтронів також призвів до утворення великої кількості радіоактивних ізотопів калію.

У якийсь момент реактор перейшов у критичний режим - вода википіла, що призвело до зростання потоку нейтронів і запуску спонтанної ланцюгової реакції за участю урану-233 і плутонію-239.

Через великі розміри самого рудного тіла та його положення на глибині близько 1 кілометра, реакція тривала без вибухового руйнування до досить високих ступенів вигоряння.

"Вивільнення енергії було катастрофічним і призвело до викиду хмари пилу й попелу, як від потужного удару астероїда. Це призвело до випадання радіоактивного пилу та уламків на значній частині поверхні планети, і цей шар був збагачений ураном і торієм. Через вибух сформувалася западина шириною приблизно 400 кілометрів", - говориться в доповіді.

Згідно з розрахунками Бранденбурга, енергія вибуху була еквівалентна енергії від падіння на поверхню 30-кілометрового астероїда. Однак на відміну від астероїдного удару, вогнище вибуху було ближчим до поверхні, і западина, утворена ним, була значно меншою за глибиною, ніж ударні кратери.

Склад слідів торію та радіоактивних ізотопів калію вказує, що ядерна катастрофа сталася кілька сотень мільйонів років тому, в середині або наприкінці Амазонійської епохи. На цю катастрофу вказує також присутність газів, що виникають у результаті ядерних реакцій - аргону-40 і ксенону-129 - в атмосфері планети.

"Існування такого великого природного ядерного реактора може пояснити деякі загадкові особливості в марсіанських даних, такі, як підвищений вміст калію і торію на поверхні і великий набір радіогенних ізотопів в атмосфері", - зазначає вчений.

Інші дослідники висловлюють сумніви в реальності описаної Бранденбургом катастрофи.

Так, доктор Девід Біті з Лабораторії реактивного руху зазначає, що нинішні геологічні умови як на Марсі, так і на Землі існують вже тисячоліття і відчували мало різких змін.

На думку вченого з Ліверморської національної лабораторії Ларса Борга, особливості, на які вказує Бранденбург, можуть бути пов'язані зі звичайними геологічними процесами, а не з ядерною реакцією.

"Ми вивчаємо марсіанські метеорити вже 15 років і в деталях знаємо їхній ізотопний склад. Однак немає нікого, хто думав би про можливості природного ядерного вибуху на Марсі", - говорить Борг.

Нагадаємо, раніше американський апарат Mars Reconnaissance Orbiter виявив на поверхні Червоної планети незвичайну споруду, що нагадує міст.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.