Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чиновники від освіти киданули студентів 1,5 млн. грн

Скандал Регіон: м.Київ 4862 перегляди

Опубліковано - 26.04.2011 13:29 | Всі новини | Версія для друку

Чиновники від освіти киданули студентів 1,5 млн. грн
Чиновники від освіти киданули студентів 1,5 млн. грн
Більшість столичних вузів дозволяють собі затримувати виплати стипендій студентам або виплачувати їх частково — без урахування індексацій і надбавок, передбачених законодавством.

Такі результати перевірки в 11 вищих учбових закладах і чотирьох професійно-технічних училищах столиці, проведеної прокуратурою Києва за підсумками останніх двох років.

За результатами перевірки органами прокуратури столиці було внесено 15 розпоряджень і подань, у тому числі і з вимогою щодо відшкодування коштів на загальну суму близько 1,5 млн. грн. Також було порушено кримінальну справу відносно директора Київського професійного ліцею сфери послуг, який у 2010 році видав наказ, що позбавив 176 студентів стипендії.

Передусім порушення стосуються тих студентів, яких відносять до категорії соціально вразливих: це діти-сироти, інваліди, потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС, з малозабезпечених сімей, яких держава під час навчання зобов'язана підтримувати матеріально, виділяючи відповідні кошти з державного бюджету.

Зокрема, за останні два роки вузами допускалися численні порушення соціальних прав студентів — стипендії виплачувалися в меншому розмірі, ніж передбачено законодавством, не проводилася їх індексація, студенти, які тимчасово по хворобі припинили навчання, не одержували щомісячну допомогу і т.д.

Так, наприклад, у Національному транспортному університеті, призначаючи стипендії дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківської опіки, проігнорували той факт, що ті відмінно навчаються, і до соціальної стипендії додали надбавку тільки в 60 грн, замість належної академічної стипендії у розмірі 590 грн. Таким чином соціально незахищені студенти-відмінники, які рахують кожну копійку і економлять буквально на всьому, недоотримали 109 тис. грн.

Такі факти не одиничні. Аудитори зафіксували чимало випадків, коли в університетах, порушуючи вимоги ст.54 закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», студентам з числа дітей-сиріт і позбавлених батьківської опіки нараховувалася стипендія у розмірі 1060 грн замість належних 1160 грн. віднімаючи, таким чином, у них по 100 грн щомісячно.

Як правило, керівники учбових закладів пояснюють це прагненням заощадити державні кошти. Очевидно, з таких міркувань в Національному авіаційному університеті студентам, які є дітьми-інвалідами і інвалідами І—ІІІ груп, не нараховували і не виплачували додатково до академічної соціальну стипендію, яка складає 9% від мінімальної ординарної (звичайної) стипендії.

Перевіркою також встановлено, що учбові заклади порушують вимоги постанови Кабінету міністрів України (№226 від 05.04.94 р.) «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту і матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки», яким передбачена щорічна грошова допомога на придбання учбової літератури і поповнення гардероба. Такі виплати студентам даної категорії, не проводилися, зокрема, в Київському національному університеті технологій і дизайну і в Київському медичному коледжі.

У Національному авіаційному університеті не поклопоталися про індексацію стипендій дітям-сиротам, з цієї причини студентам цієї категорії не виплачено понад 300 тис. грн, — таким чином були порушені майнові права майже 200 студентів.

У Національному університеті «Києво-Могилянська академія», а також в транспортному і лінгвістичному національних університетах виявлені факти, коли студентам, що тимчасово припинили навчання по хворобі, не виплачувалася матеріальна допомога, передбачена законодавством.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.